Australien

Spela golf i Australien – vi har besökt de främsta banorna

Vi ska spela golf i Australien. Vi ska spela oss igenom Melbourne, Sidney, King Island och avsluta i Tasmanien. Detta blir ett golfäventyr!

Vi kickar igång vårt stora golfäventyr med att besöka Kingston Heath, som anses vara en av världens bästa banor. Den ligger runt en halvtimmes bilfärd från centrala Melbourne.CI en magisk soluppgång träder Kingston med sitt imponerande bunkersystem fram ur morgondimman. Vi beundrar naturen och omgivningen under tiden vi tar några bilder av skådespelet. Banan kräver en klar strategi och att man håller sig ifrån att hamna i bunkrarna. Spelytorna är relativt platta men ändå långt ifrån ointressanta.

Kingston Heath Australia
Kingston med sitt imponerande bunkersystem

Yarra Yarra Golf Club imponerar när man spelar golf i Australien

Efter att ha intagit en välförtjänt lunch beger vi oss till en grannbana som heter Yarra Yarra Golf Club, och vi upplever en härlig eftermiddagsrunda där. På samma sätt som Kingston Heath har även Yarra Yarra karaktäristiska bunkrar som verkligen är tilltalande ögongodis. Man bör nogsamt undvika att hamna i dessa då de inte är lätta att ta sig ur. Banan varierar och det elfte korthålet är verkligen en av höjdpunkterna. Här finns det osannolikt många bunkrar och en green som ger dina puttningskunskaper ett rejält test.

Yarra Yarra Golf Club Australia clubhouse
Yarra Yarra har inte bara en imponerande bana utan har också ett imponerande klubbhus.

Scorerna summerar vi sedan på uteserveringen innan vi beger oss tillbaka in till Melbourne och vårt hotell Grand Hyatt, som ligger centralt och dessutom på perfekt promenadavstånd till det mesta. Vi har fått ett rum på näst högsta våningen och det är inte utan att man får lite pirr i magen när man blickar ut från våning 32.

Efter snabbt ombyte och en dusch är vi redo för ett besök på restaurang Chin Chin. Vi tar en fördrink i baren innan vi får vårt bord. Vi är väldigt lyckosamma att få ett bord med så kort varsel; att förboka är något vi rekommenderar. Maten som vi blir serverad på Chin Chin är en crossover av asiatisk mat och vi testar något starkare. Det är ett väldigt trevligt ställe med utmärkt mat som varmt rekommenderas.

The Lakes i Sidney där Australian Open spelats 

Dagen efter beger vi oss till flygplatsen för att ta flyget till Sydney. Att Australien är ett stort land märker vi inte minst på väderskillnaderna. Vi lämnade ett regnigt Melbourne och ankommer nu till ett solbadande Sydney. Vi beger oss direkt ut till golfbanan The Lakes som ligger bara några minuters bilfärd från flygplatsen. En fin innerstadsbana som nyligen har genomgått en rad uppdateringar och där stortävlingar som Australian Open har spelats.

Vad som fångar vår uppmärksamhet är främst de sista nio hålen som har gott om både vatten och karaktär. De första nio hålen charmar oss också. De är öppnare och man har tagit fram en hel del härliga sanddyner för att ge banan ytterligare variation. Efter att mer eller mindre ha stängt banan som sista besökare tar vi oss sedan in till Hyatt Regency Sydney. Här möts vi återigen av en härlig utsikt från vårt rum som blickar ut över staden och vattnet.

Servicen går verkligen inte att klaga på och allt är i absolut toppklass vid vår ankomst. Det är alltid skönt när allt går planenligt – framförallt om golfspelet inte gjort det (behöver vi säga att vårt spel idag gick mindre bra?).

The Lakes golfcourse in Sidney

Ett angenämt problem med golf i Australien

Att hitta en lämplig restaurang för en middag i Sydney är ett angenämt problem. Vi finner så många alternativ att vi inte riktigt vet vad vi ska välja. Valet faller till slut på Billy Kwong, som lever upp till våra högt ställda förväntningar. Kylie Kwong, ägarinna sedan år 2000, utsågs 2014 av Food & Wine Magazine till en av världens tjugofem mest innovativa kvinnor när det kommer till vin och mat. Restaurangen ligger i en härlig miljö och denna bör du verkligen uppleva.

Efter att ha avslutat vår middag med en trevlig drink i baren beger vi oss tillbaka till hotellet. Vi har starttid på New South Wales Golf Club tidigt dagen efter.

New South Wales GC – en av världens bästa banor

Med en tidig hotellfrukost i våra magar tar vi vår hyrbil och kör ut till kustlinjen, där golfbanan ligger. Klubbhuset känns gammaldags med en stor portion tradition i väggarna. Man blickar ut mot havet på båda sidor. New South Wales GC är rankad som en av världens bästa golfbanor och man byggde den med hjälp av bland andra den legendariska bandesignern Alister MacKenzie år 1926. Idag känns golfbanan förvånansvärt modern, med en helt egen karaktär och variation. Vi fastnar snabbt för bandesignen och redan vid hål 6 har vi spelat två makalöst vackra golfhål. Efter arton hål känner vi oss väldigt nöjda. Känslan är att vi precis provat på en av de häftigaste golfupplevelserna i våra liv.

New South Wales GC Golf

Tidigt dagen efter tar vi flyget ut till King Island, en lite halvsömnig ö strax söder om Sydney. Vi flyger ut med ett litet propellerplan, då landningsbanan på King Island inte är anpassad för några större flygplan. Väl framme på ön får vi våra väskor i handen och det känns som vi snabbt färdas femton, tjugo år tillbaka i tiden.

På King Island bor det runt 1600 invånare. Vägarna är av varierande kvalitet och omfattar både asfaltbanor och sämre grusvägar. Men, och det är ett stort men, det är också charmen!

Här finns också två fantastiska golfbanor, Cape Wickham Links på den norra sidan och Ocean Dunes som ligger ett par kilometer från flygplatsen. Båda dessa banor är relativt nybyggda, 2015 respektive 2016. Cape Wickham Links är högst rankad och anses vara en av världens tjugofem bästa golfbanor.

Vi börjar på Cape Wickham Links, där vi möts av en stor fyr. Det visar sig vara världens största fyr på en golfbana, en härlig ikon som kan ses från banans alla lägen. De flesta av hålen går längs den dramatiska kustlinjen och det är troligen en av de mest spektakulära golfbanor du kan spela i världen. Golfspelet går sådär, men viktigast av allt: vi har otroligt roligt under vår runda. Avslutningshålen är fenomenala, där bland annat sista hålet går över en härligt fin sandstrand som heter Victoria Cove.

Cape Wickham Link
Cape Wickham Link

Dagen efter besöker vi Ocean Dunes där många av hålen löper längs kustlinjen, precis som på Cape Wickham Links. Även om Cape Wickham Links är den bana vi håller högst, så håller Ocean Dunes väldigt hög klass. Dessutom kompletterar de båda banorna varandra på ett bra sätt, och besöker man King Island måste man spela på båda dessa banor.

Ocean Dunes golf
Ocean Dunes

Flyget går vidare till Tasmanien och Barnbougle Dunes

Nästa anhalt för oss blir Tasmanien och Barnbougle Dunes. Även denna gång tar ett mindre plan oss dit och sätter ned oss på den lilla flygplatsen vid Launceston. Vi konstaterar direkt när vi landat att vi nu nästan befinner oss så långt ifrån våra hem i Sverige som är fysiskt möjligt. Efter något över en timmes bilfärd genom djup skog och ett imponerande vackert landskap anländer vi sedan till Barnbougle Dunes och Barnbougle Lost Farm.

Barnbougle Dunes golf
Barnbougle Dunes imponerar även från ovan.

Barnbougle är verkligen en saga

Här kom potatisodlaren Richard Sattler i kontakt med en amerikansk entreprenör vid namn Mike Keiser som upplyste Sattler om möjligheterna att bygga en golfbana på marken. Efter åtskilliga turer fram och tillbaka byggde man till slut. Barnbougle Dunes 2006 och senare Barnbougle Lost Farm 2010, vilket gjorde Barnbougle till en 36 håls anläggning med tillhörande boende och hotell. Båda golfbanorna är numera etablerade världsbanor och rankas som några av de absoluta bästa i världen.

Vi spelar två rundor på vardera bana och vi kan bara instämma i hyllningskören. Barnbougle Dunes är den bana vi gillar mest, medan Barnbougle Lost Farm också är en mycket bra golfbana som stoltserar med att ha tjugo hål istället för förväntade arton. Bästa golfhålet hittar vi på sjuan på Dunes. Hålet har väldigt passande döpts till ”Toms Little Devil” efter dess kände banarkitekt Tom Doak. Hålet är ganska kort men ändå en mycket utmanande par trea.

Det näst bästa hålet – och den bästa utsikten – hittar vi på det fjärde hålet på Lost Farm. Hålet kallas ”Sal´s Point”. Bakgrunden till namnet på detta hål är att Richard Sattlers fru hade sett fram emot att placera sitt hem här. Men när golfplanerna hamnade på tapeten fick hon nöja sig med att tillägna hålet sitt namn.

 Barnbougle Dunes golf
Barnbougle Lost Farm

Efter intensiva dagar och härlig golf är det sedan dags att åka hem till Sverige. Med oss i bagaget har vi ett leende på läpparna och frågan vi ställer oss är om inte detta är den ultimata golfresan.

För mer information:

Melbourne:

Sydney:

King Island:

Tasmanien, Barnbougle:

Här har vi samlat alla artiklar om golfbanor.

Foto: Jacob Sjöman
To Top
Translate »