Botswana

Fantastisk safari i Botswana med Wilderness Safaris

Botswana har rykte om sig att vara den mest exklusiva safaridestinationen på Afrikas kontinent. Det dynamiska ekosystemet kring världens största inlandsdelta, Okovango, frestar med en mängd högklassiga camps. Vi besökte tre av dem – Savuti Camp i Linyanti nationalpark, Mombo och dessutom Qvorokwe, beläget i Okovangodeltats hjärta. Det var speciellt, mycket speciellt att få uppleva högklassig safari i Botswana med Wilderness Safaris.

Lion cub at Savuti Camp

Det lilla propellerplanet lyfter med oss från Mauns flygplats för vidare färd norrut mot Linyati och vår första camp – Savuti. Det tar det inte lång stund i luften innan utsikten över världens största inlandsdelta breder ut sig under oss som en stor smaragdgrön karta där de otaliga vattenkanalerna spretar ut över det gigantiska området som ett nät av svällande blå ådror. Det är en magnifik syn.

Vårt första stopp ligger norröver mot gränsen till Namibia och i närheten av den viktiga Savutikanalen som, när vi är där, håller på att fyllas upp med regnvatten som fallit i Angola flera månader tidigare och som nu transporterat sig till Botswana. När huvudkanalen är mättad på vatten svämmar överskottet ut i tusentals bikanaler över hela området.

Wilderness Safaris lodge Savuti Camp

Djupt in i Botswanas vildmark kliver vi ur jeepen som hämtade upp oss på den något primitiva landningsbanan. I sedvanlig ordning möts vi upp av personalen med svala, fuktiga handdukar att torka av resdammet med. Transporten till Savuti Camp går på grusvägar som skär genom ganska tät vegetation. Vi kommer i en tid då regnperioden ligger bakom oss och torrperioden framför oss. Den frodiga mellanperioden ger ett bra skydd för djuren i vegetationen av träd och buskar samt i det höga gräset, vilket innebär att det också blir svårare för oss att upptäcka dem.

Gångar byggda av trätrallar leder oss runt på campens anläggning som inkluderar sju stora canvastält med halmtak, varav ett blir vårt boende under vistelsen.

Wilderness Safaris lodge Savuti Camp
På Savuti camp får man hålla sig på gångbroarna för att ta sig runt på campen.

Från anläggningens huvudbyggnad slås vi av den fantastiska utsikten över en stor sjö som når ända fram till byggnaden och som är fylld med vackra näckrosor. Bortom sjön öppnar sig ett fält med högt gräs flankerat av stora träd. I vassen närmast anläggningen syns också tydliga gångar efter flodhästar som passerat här. Så här mitt på dagen är det ganska stillsamt, troligtvis på grund av den kvava värmen.

Familjär atmosfär Wilderness Safaris lodge Savuti Camp

I huvudbyggnaden ryms också en stor matsal under halmtak där vi serveras underbart god hemlagad mat under vår vistelse. Alla gäster sitter vid samma långbord och stämningen är familjär och på topp vid varje måltid. Här finns också en liten pool att svalka sig i mitt på dagen och soldäck att vila på från safariturerna då det är som varmast under siestan.

Wilderness Safaris lodge Savuti Camp
Poolen ger skön svalka under de varmaste timmarna.

På kvällarna samlas alla gäster runt eldstaden på det stora däcket. Och som små minispotlights ger stjärnorna på den svarta natthimlen oss lite extra ljus genom reflektionen i den spegelblanka vattenytan. De underbara kvällarna med trevliga samtal runt lägerelden, eller bush-tv:n som vår guide lite skämtsamt kallar den, gör det motigt att lämna för att gå och lägga sig.

Bland grodor och flodhästar

Tälten med halmtak ligger på rad längs med vattenkanten vilket ger varje gäst möjlighet att njuta av den fantastiska sjöutsikten. I alla fall när det finns en sjö här. Under torrperioden torkar även sjön ut och då förändras landskapet framför tälten och drar till sig ett helt annat klientel av djur som rör sig framför tältens verandor.

Vårt tält är rymligt och vackert inrett i typiskt kolonial stil. I tältets mittpunkt dominerar en stor säng med myggnät som också får fungera som en dekorativ himmelsäng. Bakom sängens halvvägg ligger badrummet, integrerat med resten av tältets öppna yta. Endast ett draperi skiljer duschutrymmet från den del av rummet där både garderob, tvättställ och den separata toaletten ligger. Mörka träslag blandas med ljusa möbler; en generös soffa, fåtölj, skrivbord och stol.

Det är i allra högsta grad en lyxbetonad inredning utan överdrifter. Tältets canvasväggar är också försedda med stora ”fönster” i nät vilket ger ljusinsläpp men också möjlighet till maximal vy. Ute på tältets altan finns två sköna fåtöljer att vila i. Och väderstrecket ger bästa möjliga utsikt över den glödheta afrikanska solnedgången. En fullständig njutning på en helt underbart och nästan overkligt vacker plats. På nätterna somnar man till en mix av flodhästarnas något knarrande och högljudda läten och en kakafoni av grodors kväkanden.

Perfekt för fågelskådning

På Savuti Camp är det vanligtvis möjligt att både åka ut på nattsafari och på walking safari. Men den frodiga vegetationen när vi är där gör det i princip lönlöst att ge sig ut nattetid och en walking safari blir livsfarlig. Vi får nöja oss med att köra ut med bil under de ljusa timmarna och hoppas på det bästa. De stora djuren som elefanter och giraffer är lätta att se, liksom impalor i stora grupper.

Men sedan är det som att det tar slut. Under långa stunder i jeepen söker vi av stora områden på jakt efter andra fyrfota djur. Vi hoppas naturligtvis på något kattdjur. Men inte ens en kudu ser vi. Vår guide stannar bilen, lutar sig ut och kollar efter spår i sanden lite då och då.

En flock vildhundar väntar på oss

Till slut verkar det som att något fångat hans uppmärksamhet. Han pekar ner mot marken på ett gäng tassavtryck. Afrikanska vildhundar och spåren är purfärska, så de måste vara i närheten säger han. Vi följer sakta spåren och när vi svänger av vid ett krön så ligger en stor flock vildhundar mitt i vägen.

Vi räknar dem snabbt. Femton stycken. Det är en stor flock. Några av dem reser sig upp efter en stund och börjar gå mot ett stort öppet fält. På håll ser vi ett gäng impalor som betar. Resten av flocken har nu också hakat på och plötsligt blir det fart på hela gänget. De studsar upp och ner i det höga gräset på det typiska sätt som bara vildhundar gör och nu är det uppenbart att de är redo för att jaga.

Men impalorna är på sin vakt och innan vildhundarna ens hunnit närma sig så har antiloperna hunnit långt bort. Flocken ger då upp och bestämmer sig för att fortsätta vila.

Wilddogs
Vildhundarna ligger och vilar i flocken

Att få se en så stor flock vildhundar är ytterst ovanligt, då det är en av de arter som är på väg att utrotas. Därför finns det inte så många av dem kvar. Detta blir vår stora behållning under våra dagar på Savuti. Om man vill se djur i området ska man välja torrperioden. Men är man intresserad av fåglar så är Linyati känt just för sitt rika fågelliv. När sjöar täcker området lockar vattnets livsformer som grodor, småfiskar och andra organismer till sig en mängd tvåbenta rovdjur som storkar, ugglor, örnar och andra arter. Men även mindre fågelarter i alla möjliga färger är intressanta att titta på och försöka fånga med kameran.

På Wilderness Safaris Mombo räddas noshörningarna

Upp i det lilla propellerplanet igen och mot nästa camp – Mombo. Detta är Wilderness flaggskepp som nyligen och för fjärde gången på 27 år har fått en rejäl ansiktslyftning. Mombo är också Rhino Rescue Center. Hit har man forslat både svarta och vita noshörningar från bland annat Sydafrika i syfte att rädda dem från tjuvskyttar och således också utrotning. Terrängen i Okovangodeltat gör det svårt att ta sig fram då vägnätet inte är så utbyggt. Det försvårar för tjuvskyttarna. Straffen för att skjuta något djur överhuvudtaget i Botswana är också så höga att de avskräcker.

Wilderness Safaris - First Class Magazine

Men flytten av de pansarliknande djuren var inte riskfri. Den vita noshörningen, som känns igen på sin breda läpp och inte på färgen, har kunnat forslas på lastbilar till Mombo. Men den svarta noshörningen visade sig vara mycket känsligare för långa transporter. Med en skicklig pilot och ett militärtransportplan lyckades man förkorta resetiden för de svarta noshörningarna genom att istället flyga in dem till Mambo. När vårt plan landar på den korta stripen vid Mombo inser man snabbt vilken skicklighet som krävs för att landa ett militärplan lastat med noshörningar och som är flera modeller större än det lilla propellerplan vi satt i.

Inplanteringen av både den svarta och vita noshörningen har varit lyckad – även om inte alla noshörningar stannat just i området kring Mombo, utan har spridit ut sig över stora delar av Okovangodeltat. Att dessa djur kan röra sig fritt i Botswana med minimal risk att bli skjutna gör oss extra taggade på att få se en åtminstone av dem.

Låg turistvolym

I just detta område finns bara några få exklusiva safarianläggningar. Man har medvetet satsat på högklassig turism med låg volym. Trängseln ute i vildmarken av bilar är därför minimal samtidigt som djurlivet är extremt rikt. Redan vid inflygningen kunde man från luften identifiera flockar av giraffer, zebror, elefanter, bufflar och antiloper.

Wilderness Safaris - First Class Magazine

Att gästerna är från det övre samhällsskiktet märks också snabbt vid ankomsten. De flesta är välbärgade; många är advokater, läkare och diverse affärsmän med en övervikt av amerikaner, men här finns också tyskar, fransmän och svenskar.

Loungen, baren och restaurangen på Mombo är mycket elegant inredda. Vi slås av att den moderna designen med inslag av mässing är långt ifrån den traditionella och koloniala safaristilen man annars möter.

Wilderness Safaris Mombo
Barens moderna inredningen i mässing skulle kunna passa i i vilket hotell som helst i någon metropol.

Alldeles invid anläggningen betar zebror, impalor, elefanter och bufflar sida vid sida – helt oberörda av tjattret från oss på anläggningen.

Tältsviter på pålar

De nio tältsviterna är alla byggda på pålar en bit upp från marken och skuggas av stora träd. Vår svit var bred men lång som en korridor och uppdelad i tre sektioner – vardagsrum, sovrum och badrum. Sovrummet i mitten har en säng som är tillräckligt stor att gå vilse i och på däcket finns ytterligare en gungsäng att ligga i under siestan. Sängen är bäddad med mjukaste lakan av finaste väv och handbroderade kuddar. Det finns till och med handsydda lädersoffor i vardagsrummet, där man också hittar en välfylld barvagn, kaffemaskin och vattenkokare. Inredningen är mjuk och med ett modernt färgschema i brunt, grått, koppar och mässing där enheterna på ett finstämt sätt harmonierar med varann.

Wilderness Safaris Mombo

Ute på den stora verandan finns det, förutom gungsängen, också gott om sittplatser, både soffor och matbord, solstolar och en liten sittpool att svalka sig i. Eftersom tältsviterna är byggda på pålar skapar de också skugga för de vilda djuren runt omkring. Under vår veranda hade vi till exempel en hel familj vårtsvin som vilade under däcket. Och den lilla sittpolen kan locka till sig både törstiga leoparder och elefanter.

Wilderness Safaris Mombo
Ett väl utrustat vardagsrum med kaffemaskin och ett välfylld barvagn och sköna fåtöljer är tacksamt för en kvällssuddare.

Gym och pool

Anläggningen har också förstärkts med ett helt nytt gym. Det är lite av en lättnad att kunna få röra på sig, då timmarna är många när man sitter still. Och man vill ju också kunna äta den vällagade gourmetmaten som serveras i restaurangen utan att behöva tänka alltför mycket på kalorierna. I anslutning till gymmet finns också en pool som faktiskt är tillräckligt stor för att motionssimma i. Här finns också möjlighet att boka in sig på ett yogapass eller en spabehandling. Utöver det erbjuder campen också luftballong- och helikopterturer över området mot en extra kostnad.

Pool Wilderness Safaris Mombo
Poolområdet ligger avsides. Poolen är tillräckligt stor för att motionssimma i och här finns både gym och spaavdelning. Ofta har man sällskap av djur som betar framför poolen.

En optimal safaridag

Sviten är så förförisk med all lyx att vi knappt vill lämna den för att ge oss ut på vår första gamedrive. Men samtidigt vill vi inte missa den kulinariska upplevelsen av eftermiddagsteet som serveras i huvudbyggnaden innan det är dags att ge sig ut.

När vi väl kör ut med jeepen behöver vi inte köra långt för att uppleva en mängd olika djur. Vi har turen att både se lejon med mycket nyfikna ungar, leopard och gepard på en och samma eftermiddag. Det känns som att vi fick en komplett safariupplevelse på bara några timmar. Med ett undantag – noshörningen.

Wilderness Safaris - First Class Magazine
En mycket nyfiken lejonunge.

Dagen efter fortgick jakten på att spåra den sällsynta noshörningen utan någon större framgång. Och vårt hopp började sina. Vi hade bara en chans till innan det var dags att lämna Mombo.

Nästan elefanten i rummet

Efter en god middag samlas alla gäster även här runt lägerelden för en drink och lite småprat innan läggdags. Precis utanför campen skymtar man skuggor av djur, men det är svårt att skilja djuren från varandra såvida det inte är en elefant. Och det är inte alls ovanligt att djur promenerar in på anläggningen. Vi fick höra att en hyena bara dagar innan vi kom promenerade ledigt genom loungen medan folk satt i restaurangen och åt. Själva fick vi uppleva en elefant som blockerade dörren till vår svit och vi fick snällt vänta tills den bestämde sig för att flytta på sig.

Våra sista timmar på Mombo blev ett lyckokast. Utan större förhoppning att få se en noshörning gav vi oss iväg på vår sista gamedrive. Men det dröjde inte länge innan första meddelandet på kommunikationsradion kom om att noshörningar siktats. Med gasen i botten tog vi oss till Chiefs Island där vi till slut kunde få en bra titt på två, till en början mycket skygga, svarta noshörningar. Lyckan var total.

Minimalistisk lyx på Wilderness Safaris Qorokwe Camp

Vårt sista besök gör vi på Wilderness Safaris Qorokwe Camp. Upplevelserna och intrycken från Mombo har vi fortfarande inte hunnit smälta och just därför är vi inte heller lika angelägna att ge oss ut på en ny gamedrive utan väljer att istället njuta av anläggningen. Det nybyggda Qvorokwe har fått en Japaninfluerad design i en minimalistisk och fyrkantig stil. Trots att detta är en classic camp andas den lyx, fast på ett mera lågmält sätt än vad vi fick uppleva på Mombo.

Anläggningen består av en matsal, lounge, bibliotek, bar och restaurang. Och utsikten från huvudbyggnaden vetter mot en sjö. Från de vita, mjuka gungsofforna har man ett skådespel framför sig när djuren kommer till vattenhålet framför campen. Även här finns en pool men inget spa eller gym – än. Enligt managern planerar man att bygga ett litet gym vid poolen inom den närmaste framtiden.

Wilderness Safaris Qorokwe Camp
Qorokwe ör är en helt ny camp med modern design som mer påminner om avskalad japansk stil än klassisk kolonial.

Vår svit

De nio tältsviterna på Wilderness Safaris Qorokwe Camp ligger på rad längs båda sidorna av huvudbyggnaden. Vår ligger längst bort på ena sidan. Det är långt att gå på sandstigen som leder dit då tälten byggts med rejäla avstånd för att skapa privata kokonger åt gästerna. Vår svit är ljust inredd med moderna och trendiga detaljer. Blonda träslag är också genomgående i rummet, medan golvet är av lite mörkare trä. Ena hörnet i badrummet har glasats in från golv till tak, detta för att ge bästa möjliga utsikt från det stilrena badkaret som står fritt på golvet.

Wilderness Safaris Qorokwe Camp
Sovrumsdelen i sviten går som resten av sviten i vitt , grått och ljusa träslag

Verandan täcks av ett halmtak för att ge skugga under de varmaste timmarna. Här finns också två sköna schäslonger i sackostil att slänga sig i för att vila eller bara njuta av naturens egen tv-show. Vi är mer än nöjda med svitens generösa ytor.

Mokorotur genom deltat med Wilderness Safaris Qorokwe Camp

Vår första utflykt i området blir en lugn och stilla mokorotur ut på en av kanalerna i Okovangodeltat.  Mokoron skjuts fram med hjälp av en stor stör som vår guide sköter. Vi glider stillsamt fram genom vassen och stannar till lite då och då, dels för att titta på växter men också för att beskåda de små grodorna som sitter på vasstrån. De är så små att man vid första anblicken inte ser dem där de sitter högst upp på vasstråna. Men de låter desto mer.

Wilderness Safaris - First Class Magazine

När mörkret faller sätter de igång med ett läte som påminner om metalliskt klockspel. Grodors kväkande brukar inte vara så rogivande men just det här kväkandet fungerar som en ypperlig kvällsmeditation när lätena går in i varandra i olika toner. Solen är på väg ner och speglar sig i vattenytan vilket ger en dubbel effekt av den brinnande himlen som skiftar intensivt i gult, orange och rött.

Ansvarsfull lyx hos Wilderness Safaris Qorokwe Camp

Naturen kring Okovangodeltat är varierande. Förutom vatten på stora områden skiftar det från öppna stora fält till tätare buskage vilket också ger en stor variation i upplevelsen. Även på Qorokwe finns det ett rikt djurliv att upptäcka. Framför allt finns här en stor grupp med lejon – men också den vita noshörningen.

Trots en dags spårande blev vi utan upplevelsen av den vita noshörningen. Men vi är ändå mycket nöjda med det vi fått se och uppleva. Och alla Wilderness Safaris tre camper har varit fantastiska upplevelser på var sina sätt. De är alla exempel på ansvarsfull lyx där det ekologiska fotavtrycket är minimalt för att låta deltats orörda vildmarksområden få vara just orörda. Det nybyggda Qorokwe är byggd med hjälp av innovativ teknik och fungerar till 100 procent på solenergi. Och om man lägger till den högklassiga servicen, den fantastiska maten och värmen och engagemanget från personalen så har upplevelsen överträffat våra förväntningar med råge.

Du hittar mer information här om Wilderness Safaris.

Du kanske också är intresserad av kombinationen Zimbabwe och Namibia som vi gjorde med Wilderness Safaris?

Foto: Mary Örnborg samt press
To Top
Translate »