Förenade arabemiraten

Al Maha och Le Meridien Al Aqah i Dubai – en unik upplevelse!

Dubai är en av världens glamorösaste destinationer när det gäller överdådig lyx. Men tar man sig bortom det storslagna och hotellkomplexfyllda cityområdet lockar helt andra arabiska äventyr. På den exklusiva resorten Al Maha lyfts ökenromantiken till en högre dimension, och på Le Meridien al-Aqah vid Fujairahs kust ägnar jag mig åt en solsemester i modern lyxförpackning.

Al Maha Emirates

Chauffören från Oriental Tours, som hämtat upp mig på flygplatsen, kör ut på den livliga motorvägen. Bakom oss har vi Dubais upplysta skyline som krymper i takt med att bilen ljudlöst avverkar meter för meter i snabb hastighet. Detta är också det enda jag får se av det glamorösa Dubai. Mörkret har för länge sedan lagt sig över Förenade Arabemiraten och klockan visar att det är sent. Vi åker i sydostlig riktning på väg till ökenresorten Al Maha och vi har drygt en halvtimmes körning framför oss.

När chauffören till slut svänger av från motorvägen och in på en mindre väg är det svårt att i mörkret avgöra hur omgivningen ser ut. Men från skenet som billyktorna flyktigt kastar över landskapet förstår jag att vi nu befinner oss mitt ute i öknen. Kontrasten är påtaglig från den trafikerade motorvägen till mörkret, tystnaden och ensligheten mitt ute i det för mig helt okända.

Det som får mig att slappna av är den stora skylten som hälsar ”Welcome to Al Maha Desert Resort” – det känns tryggt att veta att vi inte är de enda människorna mitt ute i ödemarken. I receptionen välkomnas jag med arabisk gästvänlighet. Eftersom klockan redan hunnit passera midnatt skyndar man respektfullt på incheckningen så att jag snabbt kommer i säng.

Lugnande inverkan

Två vilda gaseller stryker graciöst förbi mig när jag öppnar upp glasdörren och kliver ut på beduinvillans stora träterrass. Orädda och nyfikna stannar de upp och tittar ett kort ögonblick på mig innan de fortsätter att tugga på ökenbuskarna. Här får man helt enkelt vänja sig vid att dela både pool och uteplats med dessa vackra små varelser.

Al Maha Emirates

Solen har precis stigit upp och framför mig ligger den privata poolen spegelblank. Utsikten är vidunderlig och sträcker sig över öknens apelsinfärgade sanddyner för att ta slut vid Omans berg i horisonten. Vidderna över de sammetsliknande sanddynerna har genast en lugnande inverkan. Jag tar ett djupt andetag, andas ut och axlarna sjunker ner. Den arabiska alkemisten bosätter sig inombords och genom dennes magi sprids ett lugn i hela kroppen.

Lyxigt beduinboende på Al Maha

Al Maha har 42 vackra tältliknande villor. Alla med egen pool och med fantastisk utsikt över ökenlandskapet. Inspirationen till resorten är hämtad från en exklusiv afrikansk safarilodge, men här har man förädlat prägeln med beduinkänsla och orientalisk design. Canvas-seglen som är spända över villorna har samma färg som ökensanden för att smälta in i miljön. Dessa segel ger också skugga över terrassen och skydd mot den stekande ökensolen. Interiören är elegant och med tydlig arabisk prägel med dämpade färger som skänker en vilsam atmosfär.

Al Maha Emirates

I entrén till villan finns också en minibar, kaffe- och te-station samt vatten som ett varmt välkomnande för gästerna. Bakom stora, tunga, gedigna trädörrar ligger rummet med en stor träsäng bäddad med sängkläder i lyxigaste egyptiska bomull. Man bokstavligen glider ner i sängen och in i drömmarnas värld. Från två schäslonger kan man njuta av utsikten över både poolen och ökenlandskapet. I det jättelika badrummet finns det plats både för ett stort badkar och en dusch. Produkter som tvål, schampo, lotion med mera kommer från högklassiga Bvlgari.

Dagliga aktiviteter hos Al Maha

För att man ska få ut så mycket som möjligt av vistelsen ute i öknen erbjuder Al Maha dagliga aktiviteter för sina gäster. En av de populäraste aktiviteterna är ett fartfyllt ökenrally. Man får åka med specialutbildade förare i hisnande fart över de mjuka sanddynerna. Morgonpigga gäster kan också bli guidade om den traditionella arabiska falkträningen med hundraåriga anor. Falkarna på Al Maha ägs av shejker och blir väl omhändertagna då de är extremt dyrbara.

Förutom ökenrally och falkträning provar jag också ökenvandring och kamelritt vid solnedgång. Det är en exotisk upplevelse att möta både vita oryxer som är speciella för Al Maha-öknen (Al Maha betyder dessutom vit oryx) och vilda kameler, som ofta släppts lösa av beduiner. Den romantiska öknen Al Maha är ett naturskyddat område och är Förenade Arabemiratens största naturpark, som dessutom utgör hela fem procent av landet. Det gör att den blir än mer spännande att upptäcka.

Al Maha Emirates

Äta på Al Maha

Så här mitt ute i öknen är man helt och hållet hänvisad till Al Mahas enda restaurang. Men utbudet här gör ingen besviken. Här kan man välja från en à la carte morgon, middag och kväll. Och maten är fantastisk. Ägg Benedict till frukost måste beställas, mezen med arabiska specialiteter som dukas upp på frukostbuffen smakar lika ljuvligt som man hoppats på och till kvällsmiddagen kan man välja bland utsökt foie gras, hummer, lamm, fisk och mycket annat. Kvaliteten är av absolut toppklass på maten.

Al Maha Emirates dinner

Värt varenda krona

Det är långt ifrån gratis att bo på Al Maha. Men när man väl har betalat och är här så ingår precis allt i priset utom spa-behandlingar och alkoholhaltiga drycker. Al Maha är definitivt ett perfekt ställe att kombinera med andra destinationer antingen i UAE eller om man mellanlandar i Dubai på väg till eller från Asien eller Afrika. Två dagar här gör mycket för själen och för att få dig att varva ner maximalt. I jämförelse med andra lyxresorts som jag upplevt kan jag vara helt ärlig med att Al Maha toppar listan över ställen jag gärna återvända till.

Fujairah – en naturlig skönhet

Jag tar mig an nästa destination – emiratet Fujairah. Under närmare en och en halv timmes bilkörning mot Fujairah transformeras omgivningarna från ökenlandskap till berglandskap. Jag ska bo på Le Meridien al-Aqah Beach Resort som ligger snudd på inklämt mellan det majestätiska berget Hajar och Indiska oceanens skummande vågor. Det här är också det enda emiratet som kan stoltsera med ett genomgående bergigt landskap. Fujairah är dessutom rikt på kulturella traditioner som kombineras med modern lyx. En knapp timmes bilresa längs kusten från Le Meridien når man själva stadskärnan Fujairah som erbjuder både sevärdheter och shoppingområden. Inom kort öppnar också nationalparken Wadi Wurayah, som ligger halvvägs mot Fujairah stad, efter att den varit stängd för allmänheten sedan 2009.

Resort Fujairah

Här planeras en lyxanläggning samt leder för både vandring och cykling. UEA:s enda vattenfall med friskt vatten kan också besökas i parken. Efter ett tillstånd från självaste prinsen av Fujairah får jag göra ett besök i den annars avstängda parken. Det är prinsens vision att göra Wadi Wurayah till ett friluftsparadis som nu håller på att förverkligas. Landskapet i Fujairah skiljer sig mycket från de andra sex emiraten. Det är en annorlunda naturlig skönhet man får uppleva här. De karga bergen ger, precis som öknen, ett ensligt och torrt intryck med sina kantiga och vassa kullar som står i givakt vända mot Omanviken och Indiska Oceanen azurblå vatten. Intrycket är ändå magnifikt.

Le Meredien – ett komplex eller ett boutiquehotell?

Femstjärniga Le Meridien är Fujairas juvel, precis intill den långa vackra sandstranden. Här kan man verkligen njuta av allt i överflöd som hotellet har att erbjuda för att din vistelse här ska bli komplett. Jag möts redan i dörren av vänlig gästfrihet när jag kliver in i den jättelika lobbyn. Le Meridien är i kontrast till Al Maha något av ett jättekomplex. Men trots sin storlek både på bredden och på höjden får man ändå känslan av att detta inte är ett vanligt komplex. Ytorna på hotellet har tillåtits ta ut sig i rejäla svängar så att gästerna inte ska behöva uppleva trängsel.

Le Meredien Hotel

Designen är också av snittet modern, stram lyx. Rummen på hotellen är större än vad man är van vid och alla har balkong med utsikt över havet och den gigantiska poolen på hotellområdet, som uppifrån är som ett konstverk. Poolen var tidigare den största i sitt slag i Förenade Arabemiraten. Detta är egentligen inget hotellkomplex i vanlig bemärkelse. Med sina lite drygt etthundra rum skulle man snarare kunna kategorisera detta som ett storslaget boutiquehotell. Även om alla gäster i princip rör sig hela dagarna på hotellområdet har det ändå känslan av ett mindre hotell.

Le Meredien Hotel

Många aktiviteter

När man tröttnat på att varva mellan solstolen på stranden och solstolen vid den enorma poolen finns det allt från dykcenter till olika typer av sportarenor, spaavdelning och till och med golfbanor att sysselsätta sig med. En snorkeltur runt klippan Snoopy-rock som ligger en liten bit ut i vattnet kan rekommenderas. Här finns ett litet rev med färgglada fiskar att beundra genom cyklopögon. Detta är ett ställe för rekreation, men också för aktiviteter eller en kombination av båda. Ett underbart ställe där både barnfamiljer och par kan samsas under samma tak. På översta våningen finns också en trevlig nattklubb som uppskattas av partysugna gäster.

Ät gott

Le Meredien är en fransk hotellkedja i lyxklassen som fått ett rykte om sig att leverera riktigt bra fine dining-upplevelser. Le Meredien i Fujairah är inget undantag; maten är fantastisk. I huvudrestaurangen byts dagligen maträtterna ut på buffén som serveras där – både till frukost, lunch och middag. Buffen är fylld av fräscha sallader, olika sorters nybakat bröd och inte minst desserter av olika slag. Variationen bland rätterna är också stor – allt från internationellt snitt till orientaliskt, arabiskt och indiskt finns att välja mellan.

Totalt finns det sju olika restauranger på hotellet som alternativ. Från thairestaurangen Taste som serverar gudomlig thaimat i fine dining-stil och Swad med sina indiska gourmeträtter till den mer avslappnade Gonu Bar & Grill vid stranden, där man äter såväl fantastiskt barbecuekött som skaldjur till ljudet av havets vågor.

När jag summerar den totala upplevelsen av mitt besök på Le Meredien och Fujairah så är jag överraskande positiv. Le Meredien liknar inte på något sätt Al Maha, men om man vill ha en skön avkopplande solsemester så finns här all lyx inom räckhåll och oklanderlig service.

Här hittar du mer information om Al Maha och Le Meredien

Här har vi samlat alla artiklar om Förenade Arabemiraten.

Foto: Mary Örnborg samt press
To Top
Translate »