Sri Lanka

Safari på Sri Lanka – en fantastisk upplevelse

Safari på Sri Lanka är ett spännande möte med många olika djur. Jeepen kör in i det torra slättlandskapet. Dammet virvlar upp i luften efter oss. Spänningen byggs upp. Runt nästa sväng kan det finnas elefanter. Krokodiler och vattenbufflar väntar i vattenhålen. I träden sitter apor och granskar oss med nyfikna ögon. Att åka på en safari är alltid en upplevelse full av överraskningar. Ibland med besvikelser när djuren inte visar sig. Och när de plötsligt dyker upp överallt.

Safari Sri Lanka Elephant
Om du har ett bra öga för vilda djur, då kan du få en unik safariupplevelse på Sri Lanka.

Safari på Sri Lanka i Udawalawe National Park

Vårt mål är på Sri Lanka. Förhoppningen är att få uppleva så mycket av det rika djurlivet som möjligt.

Udawalawe National Park ligger inåt landet på södra delen av ön, på en slätt mellan Sri Lankas våtmarker och torra skogar. Naturparken är känt för sina många elefanter. Cirka 250 elefanter lever här permanent, medan flockar av elefanter vandrar genom parken på promenader mellan betesområden.

Normalt finns det 400 – 600 elefanter i nationalparken. Dessutom finns det möjlighet att se vattenbufflar, träskkrokodiler, flera typer av antiloper, vildsvin, den skygga leoparden, och även den mycket sällsynta lankesiska björnen. Det finns också flera olika arter av apor och ett stort antal fåglar i Udawalawe National Park.

Udawalawe National Park har mycket av samma djurliv som du hittar i många av de andra nationalparkerna i Sri Lanka.

Safari Sri Lanka Toque Makak
Toque makak är lika nyfikna på oss som vi är på dem

Safari på Sri Lanka med dammiga grusvägar

Från entrén till parken kör vi vidare med en specialbyggd jeep. Vägarna som endast är tillgängliga för bilar med fyrhjulsdrift är dammiga och torra när det inte har regnat. Efter regnskurar kan det bli tvärtom, då är de hala och leriga. Så vi föredrar dammet.

Spänningen är påtaglig. Vi vet aldrig vad vi kan förvänta oss runt nästa sväng eller vid nästa damm.

Det tar inte lång tid innan vi ser färska spår av elefanter i gruset. Strax därefter ser vi elefantavföring. Färska spår, färska avföring så nu måste vi vara vaksamma.

Det är mitt på dagen och varmt. Plötsligt bromsar bilen in och guiden pekar upp i ett träd. Först ser jag inte vad han pekar på, men efter lite kisande ser jag en en och en halv meter lång varelse vila på en tjock gren i solen. Utan guidens väl tränade ögon hade jag aldrig blivit medvetna om att det ligger en varan uppe i trädet.

Safari Sri Lanka
Varanen var inte lätt att upptäcka och utan guidens vältränade ögon hade vi aldrig sett den.

Djurlivet omfamnar oss. Överallt finns små ödlor och små vackra fåglar som blågröna den bee-eatern som sitter i buskarna.

Bee Eater Sri Lanka
Det är få fåglar som är så färgstarka som Bee-eaters.

Men det är de stora djuren jag längtar efter att få se och som tur är behöver jag inte vänta länge.

Hjordar av elefanter

Vi kör vidare in i nationalparken och snart öppnar sig landskapet. Och där, på den gulgröna slätten, finns djuren jag har kommit för att se nämligen elefanterna. Inte bara en, utan en liten flock stora djur som betar i skogskanten. Någon lyfter på huvudet och tittar på bilen. En stor hane vaktar oss.

Om du är på safari på Sri Lanka är elefanter ett av de djur du nästan alltid får uppleva. Här i Udawalawe National Park bör du ha väldigt otur att inte stöta på elefantflockar.

Safari Sri Lanka Elephant

Safari på Sri Lanka är mer än fyrbenta

En kilometer längre fram stannar vi till vid en damm som ännu inte torkat ut efter den senaste regnperioden. I dammen finns en stor flock vattenbufflar som svalkar. Vattnet ger också ett bra skydd mot insekter.

Alldeles intill ligger ett par sumpkrokodiler lugnt på ytan. Det är lockande, trots värmen, inte med något badrum.

Det är sötvattenskrokodiler som kan bli lite över fyra meter långa och väga 200 kilo. De flesta är mindre. De vågar inte attackera stora vattenbufflar. På menyn stora främst apor, ödlor, sköldpaddor, fiskar och andra mindre djur. En bit bort, uppe i ett stort träd, tittar plötsligt en hel flock apor på oss. Aparten heter Toque makak och finns bara på Sri Lanka. De är rädda men nyfikna på oss och ser på oss med tydlig skepsis. Efter en kort stund blåser de äldre aporna av faran, och aporna fortsätter med sina sysslor. Vissa plockar löss från varandras päls, andra klättrar upp i jakt på mat, medan de yngsta tycker det är spännande att titta på oss.

Toque Makak Sri Lanka
Apor är sociala och intelligenta djur. Det finns tre aparter på Sri Lanka, varav två bara lever på ön, som den här, Toque makak som du ser på bilden.

Lunchen försvinner

Det har gått fem timmar sedan vi körde in i nationalparken. Det är dags för en liten paus nere vid en liten flod. Jag strosar runt lite och går ner till flodstranden. Nere vid mynningen finns stammar av döda träd. Floden rinner ut i en stor konstgjord sjö – Udawalawe Reservoir.

I floden noterar jag en liten träskkrokodil. En långbent vit häger står i närheten, på en liten stubbe som sticker upp ur vattnet. De vaktar varandra. Den ena vill ha en måltid, den andra vill undvika en måltid. Sakta glider krokodilen närmare, centimeter för centimeter. Två meter blir en och en halv meter. Sedan till en meter. Då slår hägern med vingarna. Krokodilen ser måltiden försvinna.

Sri Lanka Crocodile

På motsatta sidan av floden går några elefanter i kanten av skogen. Det finns liv överallt. Nere vid sjön finns i vissa träskmarker flera hundra vackra storkar. De kallas Sri Lankas färgade storkar. Det finns också en och annan liten vit häger, och flera fåglar som jag inte vet namnet på. Är du på safari på Sri Lanka kommer du snabbt att uppleva att de otaliga vackra, stora och små fåglarna är en lika stor upplevelse som elefantflockarna.

Birdwatching Sri Lanka

Safari på Sri Lanka innebär nära möte med djuren

Timmarna går och solen börjar kasta långa skuggor. Vi är på väg ut ur parken. Plötsligt stannar vi tvärt. En stor vuxen elefant står bara några meter från där vi stannar och tittar på oss. Guiden signalerar att vi ska vara tysta. Den asiatiska elefanten har inte samma temperament som sina afrikanska bröder. Men den kan bli farligt om den känner sig hotad. Den här stora elefanten ligger bara tre eller fyra meter från oss.

Efter några minuter går den stora elefanten lugnt ifrån bilen, korsar vägen och försvinner in i skogen. Vi kör vidare mot slutet av parken. Vissa elefanter går som silhuetter mot eftermiddagssolen. Dagen går till kväll. Det har varit en underbar safari på Sri Lanka.

Safari på Sri Lanka

Fakta:

Udawalawe nationalpark

Nationalparken ligger mellan provinserna Uva och Sabaragamuwa. Parken skapades som ett resultat av att dammen Walawe dämdes för att skapa Udawalawe Reservoir. Vattnet används för produktion av el, och det ger vatten till jordbruket. Många djur förlorade sin naturliga livsmiljö. År 1972 etablerades Udawalawe National Park för att skydda det rika och unika djurlivet i området.

Udawalawe är Sri Lankas tredje mest besökta nationalpark. Myndigheterna tar bevarandeansvaret på allvar och tillgången till parken är begränsad. Alla måste hyra en bil med en auktoriserad guide för att komma in i parken.

Parken ligger i inlandet i södra Sri Lanka. Det är möjligt att besöka parken på en dagsutflykt från de populära turiststäderna Galle, Tangalle, Hikkaduwa och Mirissa på öns sydkust. Från huvudstaden Colombo är det cirka fem timmars bilresa.

Udawalawe är mest känd för många elefanter. Yala är platsen om du vill se geparder och i Bundala finns över 150 fågelarter.

Sri Lanka har 26 nationalparker med en total yta på 5 700 kvadratkilometer. Den största och äldsta parken är Wilpattu som är 1317 kvadratkilometer, och grundades 1938.

Här har vi samlat alla artiklar om Sri Lanka.

Denna artikel är ett samarbete med https://www.magasinetreisefot.no/.
Orginaltext: Emil Andre R. Engø, Foto: Terje Engø och Emil Andre R. Engø.
Textbearbetning: First Class Magazine
To Top
Translate »