Finland

Romantiska Finland – tips på romantiska hotell

Vad sägs om en långhelg med romantik? Packa väskorna och ta en weekend i romantiska Finland, antingen med din partner eller med en vän. Här kommer sex tips på romantiska destinationer i vårt grannland, från norrskensturer i finska Lappland till gastronomiskt öhoppande på Åland.

Rovaniemi Finland, ROMANTISKA FINLAND

Total avskildhet i Rovaniemi

Nykär? En weekend i finska Lappland är den perfekta resan för turturduvorna. Här kan man uppleva den lappländska naturen utan att ens behöva lämna hotellrummet. Checka exempelvis in på Arctic TreeHouse Hotel strax utanför Rovaniemi för ett förstklassigt boende inbäddat bland träden med panoramavy över skogarna. Trots avskildheten är det inte långt till fantastisk mat. På Hanki i centrala Rovaniemi erbjuder man en spännande fusion av det koreanska och lappländska köket – tänk renkött och kimchi. För romantiska aktiviteter kan man dessutom ta sig till Kotatieva Winter Park för skridskoåkning på frusna spår som slingrar sig genom den snötäckta skogen. Perfekt för att uppleva romatik i Finland.

Besök Tammerfors med vännerna – en ovanlig kompisresa

I Finland handlar inte den 14 februari bara om parrelationer. Här är Alla hjärtans dag, på finska Ystävänpäivä, även en dag till för att vårda relationer med vänner. Kroka därför arm med din BFF och åk på en kompisresa – varför inte till Tammerfors? I ”The Sauna Capital of the World” bor man med fördel på boutiquehotellet Lillan Hotell & Kök. För de bästa delikatesserna beger man sig sedan till Nordens största inomhusmarknad, Tampere Market Hall. Detta matmecka erbjuder allt från närfångad fisk till internationella klassiker. Det är även väldigt viktigt att man i den här staden inte missar det obligatoriska bastubesöket; Tammerfors är ju trots allt känt som Finlands bastuhuvudstad och har ett riktigt generöst utbud av allmänna bastuinrättningar. På Kaupinojan Sauna kan man svettas ut det gamla året i bastun och piska liv i det nya med ett vinterbad i sjön Näsijärvi.

Upptäck den finska, romantiska skärgården

En resa med någon man tycker om behöver inte gå till andra sidan jordklotet. Ett stenkast bort ligger ju Helsingfors. Här man kan koppla av mitt i den berömda skärgården med närhet till storstadens puls. Unna dig ett boende helt off-grid på Majamaja längs med de natursköna klippstränderna vid Finska viken. På Majamaja är det inte bara lätt att koppla bort vardagen, ni kan också ta er till centrala Helsingfors på bara 30 minuter med cykel. Väl inne i city kan ni äta säsongsbetonat och bläddra i en ambitiös vinlista på Vinkkeli där råvarorna står i fokus. Avsluta sedan dagen med finskt afrodisiakum på lilla chokladfabriken Chjoko innan ni tar er tillbaka ut till havet. Detta är verkligen romantiska Finland.

Upplev romantiska Finland med de dansande norrskenen i Levi

För att uppleva känslan av att ha tagit sig till världens ände rekommenderar vi en weekend i Levi. Detta kan nog vara det bästa stället i världen att uppleva norrskenen på, förslagsvis i Northern Lights Village. Med ett glastak som öppnar sig mot den kalla stjärnhimlen och en varm, öppen spis i sviten får man på det här hotellet det bästa av båda världar – utan att behöva lämna sängen. Matcha det spektakulära boendet med en unik upplevelse hos Saamen Kammi. I en samisk torvkammare byggd under jord kan man njuta av traditionellt tillagade lappländska delikatesser i en mysig miljö. Efter middagen får man inte missa chansen att gå på en midnattstur i vinterskogen för att njuta av tystnaden och norrskenet i det arktiska vintermörkret tillsammans med sin partner. Romantiska känslor i Finland.

Bejaka kärleken till gastronomin på Åland

För foodieparet som planerar sina resor kring maten är de åländska öarna ett måste. En helg på Åland ger en nämligen möjlighet att uppleva det bästa Finland har att erbjuda i matväg. Som bas kan man utgå från ön Klobben på norra Åland. Hyr en stuga här och möt varje morgon precis vid havets kant. För att uppleva känslan av att ha tagit sig till världens ände rekommenderar vi en weekend i Levi.Nautical och ÅSS Paviljongen. På Nautical står rena, okomplicerade och säsongsbaserade smaker på menyn. ÅSS Paviljongen erbjuder i sin tur ett asiatiskt fusionkök i izakaya-stil – som dessutom kan stoltsera med Mariehamns bästa kvällssol. På vägen hem tar man med fördel en sväng förbi Ålands enda destilleri, Åland Distillery, för en djupdykning i finskt dryckeshantverk. Perfekt för romantiska Finland.

Maximal avkoppling i de tusen sjöarnas land

Med runt 188 000 sjöar är det inte konstigt att Finland kallas för de tusen sjöarnas land. Många av dessa utgör Finlands största sjölandskap Saimen, ett område nära ryska gränsen känt för sin spektakulära natur. Det stressade cityparet ordineras omedelbart en resa hit för avkoppling på tu man hand. Här kan du bland annat bo historiskt på ett av Finlands äldsta hotell, Hotelli Punkaharju, som Tsar Nicholas I lät bygga år 1845. Restaurangen på hotellet är dessutom vida känd som en matdestination i Saimenområdet, med svamprätter som sin specialitet. Den som mot all förmodan inte har kommit ner i varv efter att ha checkat in på hotellet kan ta en dagsutflykt till Järvisydän Lake Spa. Här utlovas en ”Finnish Lake Wellness Experience” på ett spabad som är byggt ovanpå naturens stenar. Glöm bort tiden i bubbelpoolen här med någon du tycker om och en oslagbar utsikt över Saimen! Detta är romantiska Finland 🇫🇮 !

För mer information om romantiska Finland.

Här har vi samlat fler artiklar om Norra Europa.

FOTO: PRESS
To Top
Translate »