Zimbabwe

Magisk safari i Zimbabwe

Säg safari i Afrika och många tänker nog på Krugerparken i Sydafrika, Chobe i Botswana eller Serengeti i Tanzania. Det finns en oslipad diamant som än så länge är relativt okänd för oss svenskar och det är Zimbabwe, ett land som tyvärr mest har förknippat med den tidigare presidenten Mugabe. Zimbabwe har tio nationalparker, som alla erbjuder en fantastisk variation av vilda djur och natur. Från fantastiska Kariba Lake till Mana Pools med de berömda elefanterna och storslagna Hwange. Sist, men inte minst, har man de berömda Victoriafallen.

So let´s get serious!

Victoria Falls Zimbabwe Tom Varley
Storslagna Victoriafallen i Zimbabwe. Foto: Tom Varley.

Bumi Hills Safari Lodge

Det är med van hand som piloten från Halstead Aviation sätter ner vårt privata flygplan på Bumi Hills Airstrip. Flygningen från Victoria Fall’s Airport tar oss över storslagna Lake Kariba, en stor konstgjord sjö mellan Zimbabwe och Zambia.

– Welcome to Bumi Hills and Bumi Hills Safari Lodge, I am Steve and I will be your guide for the next days! Ett större och mer välkomnande leende är nog svårt att hitta. Redan här känns den sanna kärleken från Zimbabwe.

Bumi Hills Safari Lodge

Vackra Bumi Hills Safari Lodge, som ingår i African Bush Camps, överblickar delar av Kariba Lake och består av endast tio sviter samt en de luxe-villa med två separata sovrum. Här har man alltid tillgång till en privat butler och egen privat guide. Bumi Hills Safari Lodge är litet och mycket intimt, en camp för avkoppling och njutning.

Vid solnedgången väljer vi att ta en ”sun-downer” nere vid Kariba Lake. Det är vi, flodhästarna, elefanterna och en och annan krokodil som njuter av den afrikanska solens sista strålar.

Middagen intar vi på terrassen, överblickande vackra Lake Kariba. De små fiskebåtarnas lanternor skapar ett ljusspel, och efter middagen samlar vi oss vid den traditionella elden där vi delar erfarenheter och skrattar tillsammans.

Bumi Hills Safari Lodge,
Bumi Hills Safari Lodge,

En kylig tidig morgon

Det är tidig morgon och den afrikanska kylan gör sig påmind. Det kan vara kallt i Zimbabwe, till och med väldigt kallt på morgonen. Det är kanske svårt för oss nordbor att förstå, men så är det faktiskt. Vad som värmer ens hjärta är då att få inta en helt gudomlig bush-breakfast i soluppgången vid Lake Kariba. Att höra fåglarna välkomna solen med sina sånger, att se flodhästarna vakna till liv och se solens strålar spegla sig i vattnet. Det är vi, solen och djuren som just vaknat till liv. Lejonen halvsover i skuggan efter nattens jakt och gamarna cirklar ovanför i hopp om att få ta del av något efter lejonens måltid. En ny dag i paradiset!

Sunrise Bumi Hills Safari Lodge

 

Stretch Ferreira Safaris – något utöver det vanliga

“I Just Can’t Wait to Be The King. Everybody look Left, Everybody look Right.”

Det är som taget från Lejonkungen när vi landar vid Mana Pools. Vi trodde att vi skulle ha en transfer från camp till camp och kunna ”svida om” från våra resekläder som är mindre lämpade för safari för att sedan installera oss. Så är inte fallet. Vi ska direkt ut i bushen där Stretch Ferreira och hans vapendragare Alistair väntar på oss.

– Ta på er ordentliga skor, nu ska vi ut och gå. Det finns lejon i det här området och dessa ska vi nu se om vi kan hitta, säger Stretch. Hela min hjärna skriker – är han allvarlig? Normalt ska man sitta stilla i jeepen om det finns lejon i närheten. Nu ska vi ut och leta efter dem till fots. När Stretch och Alistair tar fram sina gevär och laddar dem inser jag ändå att detta är allvar.

Närkontakt med elefanter på hör nivå

Efter bara ett par minuter ser vi en hjord av elefanter. De är så otroligt vackra att titta på från ett behagligt avstånd, tycker jag. Sedan känner jag en hand som tar tag i min arm och jag hör en röst som säger: Följ med mig nu! Det är Stretch som tagit tag i mig med ett grepp som jag inte kan komma ur. Han leder mig rakt fram mot elefanterna. Mitt hjärta klappar så hårt att det känns som det ska hoppa ut ur min kropp och jag är livrädd. Bara ett par meter från elefanterna stannar vi upp och nu skriker hela min kropp av panik.

Elefanterna känns stora som höghus och jag känner mig som en myra. Stretch viskar försiktigt till mig: De är mer intresserade av löven i träden än av dig, så var inte rädd. Det unika med elefanterna i Mana Pools är att de har lärt sig att stå på bakbenen för att göra sig längre och således nå grenarna och bladen högt upp i träden.

zimbabwe - First Class Magazine

STRETCH FERREIRA SAFARIS, Mana Pools
STRETCH FERREIRA SAFARIS, close up elephant

Det är mitt första möte till fots med elefanter, dock inte mitt sista. Vissa är mer glada att se oss, som till exempel JD, en imponerande elefant med ett stort hjärta. Andra, speciellt en elefant,  är mindre glada åt vårt sällskap. Låt oss kalla honom för Grumpy. Grumpy gillar oss inte och gör ordentliga utfall och attacker mot oss. Ännu en gång skriker hela min kropp av panik och min hjärna säger bara “spring för livet”. Stretch är däremot hur lugn som helst och pratar lugnt med Grumpy (“steady my boy, steady my boy”) som till slut lugnar ned sig och lämnar oss i fred. Det är verkligen en duell mellan två män som Stretch vinner – med en meters marginal.

Stretch Ferreira Safaris är unikt på många sett

Stretch Ferreira Safaris är en liten och intim camp, vackert belägen vid Zambezifloden. Campen består av enbart sju tält och tar som mest emot tolv gäster. Middagarna kan bestå av en gudomlig trerättersmiddag under stjärnorna, där kockarna själva fångar fisk i floden och använder grönsaker som Stretch har odlat i Harare. Alternativt kan det vara en barbecue, en så kallad Braai i Afrika.

Look left, look right

Vi får äran att uppleva en Braai som är tillagad av Stretch och Alistair, med hjälp av den underbara personalen på Stretch Ferreira Safaris. Stretch och Alistair berättar om sina otroliga upplevelser under åren när vi har satt oss runt elden efter middagen. Tillsammans har dessa fantastiska män mer än sjuttio års gemensam erfarenhet som guider i bushen, och jag kan förstå att de är respekterade – inte bara av djuren i Mana Pools utan även av de övriga guiderna från andra camper. Jag vågar faktiskt titulera dem kungarna av Mana Pools.

Klockan närmar sig 21 och då är det tid att lägga sig, vad gör det när man har en nya dag att se fram emot? Generatorn stänger man av och således också belysningen. Detta är enligt reglerna i nationalparken och att vi också ska respektera djuren som bor här. Bland annat Bruce, som bor här permanent utan att betala en enda krona. Bruce är en flodhäst som har för vana att sova i baren. Huruvida han smuttar på de alkoholhaltiga dryckerna låter jag vara osagt, men han lät mig veta att han var närvarande då han strök omkring mitt tält.

– Om ni mot förmodan ska går ut ur ert tält när det är mörkt eller tidig morgon, så se er om. Look left and look right! Detta är för vår egen säkerhet, blir vi tillsagda.

Safari Mana Pools Stretch
Det var verkligen bara en tältduk mellan mig och Bruce.

Tidig morgon och ytterligare en dag av upplevelser

Det är tidig morgon och försiktigt öppnar jag tältet och ser mig om – till vänster och till höger, som jag blivit ombedd att göra. Kaffet som ma serverar mig innan dagens kommande aktiviteter smakar gudomligt, och nog har Bruce sovit i baren, alltid. Han har lämnat sina spår…

Det är kallt denna morgonen när vi sätter oss i jeepen men vem bryr sig, för nu ska vi hitta vildhundarna som precis fått valpar. Efter en stund i jeepen stannar vi, och återigen blir det en vandring till fots. Och där är de, vildhundarna, så gudomligt vackra och med sina valpar.

Let´s get serious!

Frustrationen är påtaglig hos både Stretch och Alistair när det är tid för vår avresa. Trots alla försök att hitta lejonen till fots har vi inte funnit några.

– Ok guys, let´s get serious, säger Stretch och detta är hans favorituttryck. Vi kommer inte låta er lämna Mana Pools utan att jag fått visa er våra lejon. Ok, so once again – let´s get serious! Återigen undrar jag om de menar allvar med att vi ska söka efter lejon till fots. Jodå, de är allvarliga, laddar sina gevär – and off we go! Plötsligt ser vi dem, två vackra lejonhonor. Att möta dessa djur till fots är en känsla som inte går att beskriva, den måste helt enkelt upplevas.

The Safari Awards har utdelat ett flertal priser och 2019 erhöll Stretch Ferreira Safaris följande: Best Guiding team in Zimbabwe – vinnare. Best Safari Cuisine in Zimbabwe – tredje plats. Best Walking Safari Experience in Zimbabwe – runner up. Vi förstår verkligen varför.

Stretch Ferreira Safaris är öppet från maj till oktober. Boendemässigt är det inte femstjärnigt men det är definitivt en klart femstjärnig upplevelse. Stretch och hans team ger oss verkligen minnen för livet och detta är en camp jag personligen kommer att återvända till.

Deteema Springs Camp i Hwange National Park

Deteema Spring’s Camp Zimbabwe

Ännu en gång sätter piloten Sidney från Halstead Aviation ner vår lilla privathyrda Cessna med van hand, den här gången på Robins Airstripe i Hwange National Park. Innan någon tragiskt sköt det magnifika lejonet Cecil i Hwange nationalpark var det många människor  som inte kände till den. Parken är en av Zimbabwes största nationalparker och dess flora och fauna är överväldigande. När vi lämnat vår lilla Cessna möts vi av en otroligt karismatisk man. Blessing, en av ägarna till Deteema Spring’s Camp, har tagit sig tid och välkomnar oss till Hwange. Återigen känner jag värmen från Zimbabwe och landets invånare.

Machaba Safari’s öppnade nyligen Deteema Spring’s Camp, som är en liten och intim camp vackert  belägen vid ett vattenhål som många djur besöker vid solnedgången. Hela campen andas klass och stil och servicen håller en mycket hög nivå.

Deteema Spring's Camp
Deteema Spring's Camp

Det är verkligen en lisa för själen att smutta på en gin och tonic och beskåda alla elefanter som går ner till vattenhålet för att dricka. Babianerna leker i bakgrunden och impalorna njuter av de sista värmande solstrålarna.

Deteema Spring's Camp
Deteema Spring's Camp

En annorlunda väckning

Det är tidig morgon, och nog för att jag satt alarmet på väckning, men det jag blir väckt av är inte mitt alarm. Jag vaknar av ljudet från ett lejon som kallar. Och han är nära, väldigt nära mitt tält. Känslan att ligga i en gudomligt skön säng med ett varmt duntäcke och vakna av att höra ett lejon är obeskrivlig.

Under dagen får vi äran att besöka systercampen Deka Camp i Hwange som ännu inte har öppnat. Campen öppnar först 2020 och av inredningen och designen att döma kommer den att hålla samma höga standard som Deteema Springs Camp. Även här finns det ett vattenhål som kommer att locka till sig djuren i skymningen och lunchen som vi serveras på campen är helt gudomligt god.

Machaba Safaris kommer snart att få ytterligare tillskott i portföljen utöver Deka Camp i Hwange. Det handlar då om Ingwe Pan Camp i Mana Pools som öppnar under 2020. Att Machaba Safaris har erhållit många priser genom åren förvånar mig inte. Deteema Springs Camp håller en mycket hög standard, och den personliga väckarklockan där kommer jag aldrig att glömma …

Matetsi Victoria Falls – så nära himmelriket du kan komma

Knappt en timmes bilresa från Victoriafallens flygplats ligger fantastiska Matetsi Victoria Falls. Lodgen är vackert belägen, överblickande Zambezifloden, och är en helt privatägd lodge med närmare 550 kvadratkilometer till sitt förfogande.

Underbara Sara Gardinger välkomnar oss, hennes far äger Matetsi Victoria Falls. Tillsammans med henne är Jono Hudson som är manager för lodgen. Faktiskt finns hela det fantastiska teamet från Matetsi Victoria Falls här att ta emot oss. Lodgen har designats av Kerry Van Leenhoff från Form Studio Design i Harare och Kerry kan verkligen design. Här är allt genomtänkt in i minsta detalj.

 Matetsi Victoria Falls
Detaljer som ben får inte lämna Matetsi. De blir konstverk.

När jag får se sviten jag ska bo i skriker hela min kropp ”Jag lämnar aldrig detta stället, detta är himmelriket på jorden”. Så otroligt vackert och harmoniskt. Här finns verkligen allt jag önskar, en fantastisk säng med utsikt över Zambezifloden, en egen liten pool och en jacuzzi – allt i en lyxförpackning.

Matetsi Victoria Falls
 Matetsi Victoria Fall

Det är med stor sorg som jag måste lämna mitt nya ”hem”. En safari med bush dinner väntar och skeptisk som jag är undrar jag om något kan toppa min underbara svit. Tji får jag, det första vi får se är några underbart vackra hyenor som leker i solen. De är troligen överlyckliga efter morgonens föda och känner sig mätta och belåtna.

 Matetsi Victoria Falls

En halvtimme senare ser vi två ståtliga lejonbröder som närmar sig ett vattenhål. Att se dessa två magnifika djur tillsammans är magiskt. Det är som en skänk från ovan.

 Matetsi Victoria Falls
 Matetsi Victoria Falls

 Matetsi Victoria Falls
Bara att beskåda elefanterna är en lisa för själen.

En bushdinner utöver det vanliga

Den afrikanska solen går sakta ner och vi rör oss mot vår ”restaurang” i bushen. För nog är det en restaurang i bushen. Ett vackert bord är uppdukat och menyer står uppställda. Ovanför oss hänger levande ljus i träden. Detta är magiskt! Här lämnar man inget åt slumpen. En mer gudomlig middag i bushen har jag aldrig ätit. Kocken Shane Ellis med sitt team anstränger sig verkligen och detta märker man.

zimbabwe - First Class Magazine

Frukort i det vilda

Det är tidig morgon och solens första strålar speglar sig i Zambeziflodens vatten utanför  min svit. Ännu en gång är det med stor sorg jag måste lämna mitt ”hem” för att bege mig ut på en walking-safari. Tanken slog mig faktiskt att ligga kvar och bara njuta av den underbara utsikten, men med facit i hand gjorde jag helt rätt som kastade mig in i duschen för att senare bege mig ut i bushen.

Det är med stor kunskap och insikt som Ian Godfrey leder oss genom bushen och delger oss sin gedigna kunskap om växter och träd. Ian är Matetsis Conservation Manager och en professionell guide.

En man med större hjärta och kunskap om floran och djurlivet i Zimbabwe är det svårt att hitta. Matetsi Victoria Falls satsar stort på att bevara både flora och fauna i och omkring Victoria Falls.Till  exempel har man installerat sexton vattenhål för djuren, där vattnet pumpas upp med hjälp av solpaneler.

Efter en timmes promenad ser vi plötsligt ett vackert uppdukat bord vid flodbädden med vita linnedukar. Här finns allt du kan önska dig på menyn, mitt ute i bushen. Matetsi Victoria Falls kommer verkligen att skämma bort dig!

Att besöka Zimbabwe:

Att besöka fyra nationalparker i Zimbabwe under en enda resa är en sann glädje; alla har sin charm på olika sätt. Resan har krävt mycket och till vår hjälp hade vi fantastiska Kelley Gllagher Austen från Mavros Safari. Kelleys kunskap och hennes professionalism är ovärderlig.

Mavros Safari är ett relativt ungt bolag inom turismindustrin. Ambitionen att leverera minnen för livet är påtaglig och nog lyckas de! Mavros Safaris är verkligen specialister på Zimbabwe! För förfrågningar ring +442038246000 eller e-post explore@mavrossafaris.com.

Tiontenda, Siyabonga, Twalumba och Zikomo Zimbabwe för denna gången. Vi ses snart igen.

För mer information:

https://africanbushcamps.com/camps/bumi-hills-safari-lodge/
http://www.stretchsafaris.com/
https://machabasafaris.com/en/camps-lodges/deteema-springs
https://matetsivictoriafalls.com/
http://mavrossafaris.com/

Här har vi samlat samtliga artiklar om Zimbabwe.

FOTO: Susanne Nilsson samt press där inget annat anges
To Top
Translate »