Frankrike

Skidåkning i Alpe dHuez och Les 2 Alpes i franska Alperna

Alpe dHuez och Les 2 Alpes kan snart bli ett av de största skidområdena i världen. År 2021 ska Alpe dHuez och Les 2 Alpes, som båda ligger i Isère i de franska Alperna, vara anslutna till varandra. Idag tar det ungefär en timmes bilkörning för att nå Alpe dHuez från Les 2 Alpes. I framtiden ska skidåkaren endast behöva 18 minuter för att ta sig från den ena resorten till den andra. Detta med hjälp av en modern och nybyggd gondol.

L'Alpe d'Huez
L’Alpe d’Huez är imponerande.

Anslutningen mellan Alpe dHuez och Les 2 Alpes

Skidområdet kommer helt enkelt att fördubblas mellan “Les Portes du Soleil” och “Les Trois Vallées”. Alpe dHuez och Les 2 Alpes, en resa som tar cirka en timme med bil, omvandlas till runt en kvart år 2021. På exakt 18 minuter kommer en gondol att ge skidåkare möjlighet att njuta av ett nytt skidområde. Gondolen ska börja sin resa på toppen av “Signal de l’homme” i L’Alpe d’Huez. Detta för att sedan åka till “Le Cret” på Les 2 Alpes. Avståndet mellan dessa två punkter är bara tre kilometer men de tre kilometerna kommer att förändra allt. Enligt tjänstemän från L’Oisans Express kommer 3000 skidåkare i timmen att kunna färdas i den nya gondolen. Totalt kommer detta nya skidområde att ha 475 km av pist samt erbjuda glaciäråkning. Man kan då ranka skidområdet som världens tredje största. Liftkortet är idag redan giltiga för båda skidområdena.

Alpe dHuez och Les 2 Alpes – två kompletterande systrar

Alpe dHuez bara namnet frammanar en mytomspunnen etapp på Tour de France, den världskända cykeltävlingen, “la 21”. “La 21” är den nästan fjorton kilometer långa stigningen upp till toppen av stationen. Den är en av de svåraste och mest kända delarna av tävlingen med sina tjugoen skarpa och näst intill omöjliga kurvor. Men Alpe dHuez som ligger på 1860 meters höjd är mycket mer än en cykelort. Den ger varje besökare ett oförglömligt minne under skidsemestern. Sedan 1936 har resorten fortsatt att växa utan att dess traditioner av l’Oisans-regionen med sina rötter, sin gastronomi och sina betesmarker förglöms.

Alpe dHuez ligger på en platå i söderläge på Massif des Grandes Rousses. Resorten kallar man för “den soliga ön” (l’île au soleil) på grund av sitt generösa solljus (mer än 300 soldagar/år) och är en skiddestination med internationellt renommé.

Den högsta punkten heter “le Pic Blanc” och ligger på 3330 meters höjd. Här fick vi äran att åka med skidpatrullen innan pisterna öppnades. Väl uppe tappar man nästan andan av det magiska panoramat som är klassificerat som trestjärnigt i Guide Michelin. Från Le Pic Blanc åker man “La Sarenne”, den världskända och längsta svarta backen i Europa (kanske i världen), på 16 km (vi åkte La Sarenne by night, läs artikeln här.

LAlpe dHuez

En av behållningarna när man åker La Sarenne, förutom utsikten över Les 2 Alpes, La Grave och Meije-massivet, är att man befinner sig långt från andra spår (och med lite tur andra skidåkare). Man är ett med ett fantastiskt vackert landskap genomkorsande en vit dal, helt magiskt!

Mängder av aktiviterer

Skidorten Alpe dHuez erbjuder en mängd andra aktiviteter, som exempelvis ett besök i en isgrotta (man åker då utan skidor med skidlift DMC Grandes Rousses), skridskoåkning, en uppvärmd inomhuspool och en dito utomhuspool. Vill man vara mitt ute i naturen kan man vandra på de vackra lederna på La Rochette-platån, eller i den läckra vita öknen på Lake Middles-platån eller också i den fina Ozs-skogen, allt detta med hjälp av en fjällguide.

Les 2 Alpes är känt internationellt tack vare framför allt sin höjddomän. Här hittar man den största europeiska åkbara glaciären, belägen på 3600 meters höjd och med garanterad snö, något som gör att man kan åka skidor året runt (läs gärna vår artikel om sommarskidåkning här 

På glaciärens topp, Dôme de Puy Salié, blir man andlös av panoramautsikten. Man känner sig liten vid synen av det mäktiga Mont Blanc.

Men orten är också särskilt känt för sin snowboardpark. Sedan femton år har man utvecklat den till en punkt som nu är en referens världen över. Hit kommer de bästa snowboardåkarna! Det finns också gott om off pist-åkning, halfpipe, trail, helikopterflygning, forsränning, klättring, skärmflygning, volter med Super Pipe, Drop Bag med mera.

Sett ovanifrån är det ännu vackrare

Visste ni att det från Alpe dHuez flygfält är möjligt att påbörja en flygtur över Alperna? Vi gjorde förstås det, och kunde njuta av de vackra landskapen från Abeille de l’Alpe (Alpernas bi), ett gult enmotorigt flygplan!

Alpe d’Huez

Flygfältet Henri Giraud som ligger på 1812 meters höjd har ingen terminal, bara en 448 meter lång startbana för att tillåta planet att lyfta. På sommaren använder man banans stenläggning, men på vintern finns inget annat val för flygplanet än att glida fram på skidor!

När flygplanet befinner sig på hög höjd (3300 meter) kan man njuta av en magnifik utsikt över Ecrins nationalpark och dess prestigefyllda bergstoppar, Rateau, Meije, Muzelle, Aiguilles d’Arves, men även kedjan Belledonne och Mont Blanc. Mellan himmel och fjäll känner man sig väldigt liten inför synen av dessa kraftfulla berg med rik historia.

Alpe d’Huez

I Les 2 Alpes testade vi paragliding. Men eftersom vi gillar utmaningar gjorde vi det på skidor. I tandem med en instruktör glider man först utför på snön under några sekunder innan man lyfter och flyger på riktigt. Känslan när man är i luften är helt obeskrivlig. Flygningen varar i ungefär tjugo minuter. Det är underbara minuter där man flyger mellan fåglar i den perfekta tystnaden. Oförglömligt! Starten sker direkt på 2450 meters höjd nära restaurangen le Diable au Coeur.

Båda stationerna har ett brett utbud av kaféer, restauranger, spa, shopping, hotell, afterski, barnaktiviteter med mera. Allt man behöver för att ha en fantastisk, kul och underhållande semester oavsett om man åker ensam, med sin partner, sina vänner eller med barnen!

För mer information:

https://www.alpedhuez.com
https://www.les2alpes.com/fr/

Här hittar du artiklar om boende:

https://firstclassmagazine.se/hotel-le-cote-brune-i-les-2-aples/
https://firstclassmagazine.se/hotel-les-grandes-i-alpes-dhuez/

Foto: Virgine Garcia samt press
To Top
Translate »