Mat och recept

Recept på värmande höstgryta

När höstens kyliga vindar smyger sig på och kvällarna blir mörkare, finns det få saker som är lika tröstande som en mustig höstgryta som långsamt puttrar på spisen. Dessa rustika rätter är inte bara fyllda av värme och smak, utan de bjuder också in till gemenskap och mysiga stunder vid köksbordet.

Här tipsar vi om tre recept på mustiga höstgrytor som är perfekta för att värma upp både kropp och själ under höstens kyliga dagar. som är perfekta för att värma upp både kropp och själ under höstens kyliga dagar. Låt det väl smaka!

Mustig höstgryta med högrev

höstgryta - First Class Magazine

Ingredienser till mustig höstgryta med högrev:

  • 600 g högrev, skuret i tärningar
  • 2 morötter, skurna i skivor
  • 2 palsternackor, skurna i tärningar
  • 1 stor lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 400 g krossade tomater
  • 3 dl köttbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Olivolja att steka i
  • Färsk persilja eller timjan till garnering

Gör så här:

  1. Värm upp olivolja i en stor gryta eller kastrull på medelhög värme. Bryn köttet tills det är välbrunt runt omkring. Ta sedan upp köttet och lägg åt sidan.
  2. Tillsätt lite mer olivolja om det behövs och fräs lök, vitlök, morötter och palsternackor tills löken är mjuk och genomskinlig.
  3. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, köttbuljong, rött vin, timjan och rosmarin. Rör om väl och låt det koka upp.
  4. Lägg tillbaka köttet i grytan och blanda väl. Sänk värmen till låg och låt grytan sjuda under lock i cirka 2-3 timmar, eller tills köttet är mört och grytan har tjocknat.
  5. Smaka av med salt och peppar och servera grytan varm, gärna med färsk persilja eller timjan som garnering. Servera med bröd eller kokt potatis.

Viltgryta med svamp och enbär

höstgryta - First Class Magazine

Ingredienser till viltgryta med svamp:

  • 600 g grytbitar av älg, hjort eller rådjur
  • 200 g blandad svamp (kantareller, champinjoner, eller skogssvamp)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, skurna i slantar
  • 1 dl lingon (färska eller frysta)
  • 3 dl viltbuljong eller köttbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk enbär, krossade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Smör att steka i
  • Färsk timjan eller persilja till garnering

Gör så här:

  1. Smält smör i en stor gryta på medelhög värme och bryn köttet tills det fått fin färg. Ta upp köttet och lägg åt sidan.
  2. Stek svampen tills den fått fin färg och vätskan kokat bort. Tillsätt lök, vitlök och morötter och fräs tills löken är mjuk och doftande.
  3. Rör i tomatpuré, enbär, timjan och lagerblad. Tillsätt buljong, rött vin och grädde. Rör om och låt grytan koka upp.
  4. Lägg tillbaka köttet i grytan och låt den sjuda på låg värme under lock i cirka 2-3 timmar tills köttet är mört.
  5. Mot slutet av koktiden, rör ner lingon och smaka av med salt och peppar.
  6. Servera grytan varm med potatispuré, ugnsrostade rotfrukter eller kokt potatis. Toppa gärna med färsk timjan eller persilja.

Kycklinggryta med senap och rosmarin

höstgryta - First Class Magazine

Ingredienser till kycklinggryta med senap och rosmarin:

  • 600 g kycklinglårfilé, skuren i bitar
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, skurna i slantar
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk färsk rosmarin, hackad (eller 1 tsk torkad)
  • 1 msk honung
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Smör och olivolja att steka i
  • Färsk rosmarin till garnering

Instruktioner:

  1. Hetta upp en blandning av smör och olivolja i en stor gryta på medelhög värme. Bryn kycklingbitarna runtom tills de får en fin gyllene färg. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan.
  2. Tillsätt lite mer olivolja i grytan om det behövs och fräs lök, vitlök och morötter tills löken är mjuk och genomskinlig.
  3. Rör i senap, honung och rosmarin, och låt smakerna blandas ordentligt.
  4. Lägg tillbaka kycklingen i grytan tillsammans med kycklingbuljong, vitt vin och crème fraîche. Rör om väl och låt grytan koka upp.
  5. Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock i cirka 30-40 minuter tills kycklingen är genomkokt och grytan har tjocknat.
  6. Smaka av med salt och peppar, och garnera med färsk rosmarin innan servering.
  7. Servera grytan med kokt potatis, potatismos eller ris, och gärna med ett krispigt bröd vid sidan om.

Med dessa tre recept på Mustig höstgryta med högrev, Viltgryta med svamp och enbär och Kycklinggryta med senap och rosmarin kan du njuta av säsongens bästa smaker och få en välbehövlig dos värme och tröst när höstmörkret faller på. Varje gryta bjuder på rustika och intensiva smaker som gör det svårt att motstå en extra portion! Söker du fler recept så kika in på köket.se.

Här har vi samlat fler recept som vi tror du kan gilla.

Foto: Press
To Top
Translate »