Italien

Vingården MonteRosola i Toscana, Italien

Mitt i Toscana ligger Vingården MonteRosola omgiven av vinregionerna Chianti, Bolgheri och Montalcino. Två saker gör vingården Monterosola extra intressant är att all produktion är helt ekologisk och att  den har en tydlig koppling till Sverige. Den svenska familjen Thomaeus äger nämligen den.

Vingården MonteRosola

Vingården MonteRosolas historia

Vingårdens historia sträcker sig över de böljande sluttningarna öster om Volterra. Här har den gamla jordbruksmarken producerat vindruvor, oliver och spannmål i många generationer och försett invånarna i Monterosola med vin, olja och vete i hundratals, om inte tusentals år. 

MonteRosola - First Class Magazine

År 1480 byggdes den ursprungliga stenbyggnaden på gården som ett vakttorn eller utpost mellan de viktiga sätena Pignano och Montevoltraio. Det ursprungliga tornet utvecklades sedan gradvis till en bondgård som ännu idag kallas La Rosola (ett lokalt namn för vallmo).

År 1999 köpte en tysk familj fastigheten och dess mark och genomförde ett stort renoveringsprojekt. De restaurerade bondgården La Rosola samtidigt som den omgivande marken återupplivades. Mellan 1999 och 2013 började La Rosola producera vin och tog hjälp av vinodlaren Stefano Dini och agronomen Michele Senesi som, i samarbete, fortsatte att plantera och vårda vinstockarna. När vingårdarna och olivlundarna blev mer etablerade introducerade man namnet MonteRosola, vilket förenade La Rosola och dess mark som en sammanhängande lantegendom.

År 2013 köpte familjen Thomaeus från Sverige godset och tillhörande mark. Vid den tiden tog man beslutet att övergå till ekologiska odlingsmetoder. Sedan dess har familjen Thomaeus och deras engagerade team arbetat för att systematiskt skapa de allra bästa vinodlingsförhållandena och har planterat tunnland efter tunnland ekologisk vingård.

Det mest imponerande är att i mitten av den nyetablerade egendomen finns en toppmodern cantina, som är en stolt plats på toppen av en sluttning med vidsträckt utsikt över Volterra och vidare.

Familjen Thomaeus konstruerade den fem våningar höga Cantina för att sammanföra de allra bästa systemen för att producera ekologiska viner av hög kvalitet. Denna magnifika fastighet erbjuder de optimala faciliteterna för modern, hantverksmässig vinframställning. Med dedikerade provningsrum och evenemangsutrymmen är Cantina en imponerande fastighet som kombinerar autentiska vinframställningstraditioner med mer samtida, hållbara metoder.

Monterosola Winery

Naturen bestämmer vinet på Vingården MonteRosola

Vingården ligger 430 meter över havet och vetter mot söder på sluttningarna av den förtrollande Volterroir. Som tidigare nämnts är den belägen mellan de berömda vinregionerna Chianti och Bolgheri.

Vingårde har varit en ekologisk sedan 2013 och använder sig av skonsamma metoder. Här arbetar man i harmoni med naturen och de växlande årstiderna för att skapa unika viner.

Monterosola Winery

På Vingården Monterosola sker beskärning, bladarbete och skörd för hand. Genom att behålla traditionella metoder kan man kontrollera druvornas kvalitet under hela vinframställningsprocessen. Vid skördetid väljer plockarna endast de allra bästa druvorna, vilket bidrar till att förbättra kvaliteten.

Röda druvsorter som odlas på vingården inkluderar: Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. De vita druvsorterna är Manzoni Bianco, Grechetto, Viognier och Vermentino.

Prisbelönt kvalitet

Vingården Monterosola producerar ett imponerande utbud av prisbelönta röda viner som efterfrågas över hela världen. Dessutom produceras också utmärkta vita viner i mindre utsträckning. Under 2019 producerade MonteRosola cirka 70 000 flaskor med målet att successivt öka denna mängd till en årlig produktion på 140 000 flaskor.

MonteRosola - First Class Magazine

Vingården Monterosola är värt ett besök

Monterosola är nu ett populärt resmål för vinprovningar, privata evenemang och exklusiva turer. Besökarna kan välja mellan olika vinprovningar i de två eleganta provningsrummen, perfekta för grupper på upp till 50 personer. Vinprovningar kan variera efter intresse och behov, från korta introduktionsprovningar till vinprovningar, rundturer i källaren och fördjupade mästarklasser som förklarar resan från vingård till källare.

Monterosola Winery

Här har vi samlat fler artiklar om Italien.

Här hittar du mer information om vingården Monterosola.

Foto: First Class Magazine samt press
To Top
Translate »