Italien

Vingården MonteRosola i Toscana, Italien

Mitt i Toscana ligger Vingården MonteRosola omgiven av vinregionerna Chianti, Bolgheri och Montalcino. Två saker gör vingården Monterosola extra intressant är att all produktion är helt ekologisk och att  den har en tydlig koppling till Sverige. Den svenska familjen Thomaeus äger nämligen den.

Vingården MonteRosola

Vingården MonteRosolas historia

Monterosola sträcker sig över de böljande sluttningarna öster om Volterra. Här har den gamla jordbruksmarken producerat vindruvor, oliver och spannmål i många generationer och försett invånarna i Monterosola med vin, olja och vete i hundratals, om inte tusentals år. 

MonteRosola - First Class Magazine

År 1480 byggdes den ursprungliga stenbyggnaden på gården som ett vakttorn eller utpost mellan de viktiga sätena Pignano och Montevoltraio. Det ursprungliga tornet utvecklades sedan gradvis till en bondgård som ännu idag kallas La Rosola (ett lokalt namn för vallmo).

År 1999 köpte en tysk familj fastigheten och dess mark och genomförde ett stort renoveringsprojekt. De restaurerade bondgården La Rosola samtidigt som den omgivande marken återupplivades. Mellan 1999 och 2013 började La Rosola producera vin och tog hjälp av vinodlaren Stefano Dini och agronomen Michele Senesi som, i samarbete, fortsatte att plantera och vårda vinstockarna. När vingårdarna och olivlundarna blev mer etablerade introducerade man namnet MonteRosola, vilket förenade La Rosola och dess mark som en sammanhängande lantegendom.

År 2013 köpte familjen Thomaeus från Sverige godset och tillhörande mark. Vid den tiden tog man beslutet att övergå till ekologiska odlingsmetoder. Sedan dess har familjen Thomaeus och deras engagerade team arbetat för att systematiskt skapa de allra bästa vinodlingsförhållandena och har planterat tunnland efter tunnland ekologisk vingård.

Det mest imponerande är att i mitten av den nyetablerade egendomen finns en toppmodern cantina, som är en stolt plats på toppen av en sluttning med vidsträckt utsikt över Volterra och vidare.

Familjen Thomaeus konstruerade den fem våningar höga Cantina för att sammanföra de allra bästa systemen för att producera ekologiska viner av hög kvalitet. Denna magnifika fastighet erbjuder de optimala faciliteterna för modern, hantverksmässig vinframställning. Med dedikerade provningsrum och evenemangsutrymmen är Cantina en imponerande fastighet som kombinerar autentiska vinframställningstraditioner med mer samtida, hållbara metoder.

Monterosola Winery

Naturen bestämmer vinet på Vingården MonteRosola

Vingården ligger 430 meter över havet och vetter mot söder på sluttningarna av den förtrollande Volterroir. Som tidigare nämnts är den belägen mellan de berömda vinregionerna Chianti och Bolgheri.

Vingården MonteRosola har varit en ekologisk sedan 2013 och använder sig av skonsamma metoder. Här arbetar man i harmoni med naturen och de växlande årstiderna för att skapa unika viner.

Monterosola Winery

På Vingården Monterosola sker beskärning, bladarbete och skörd för hand. Genom att behålla traditionella metoder kan man kontrollera druvornas kvalitet under hela vinframställningsprocessen. Vid skördetid väljer plockarna endast de allra bästa druvorna, vilket bidrar till att förbättra kvaliteten.

Röda druvsorter som odlas på MonteRosola inkluderar: Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. De vita druvsorterna är Manzoni Bianco, Grechetto, Viognier och Vermentino.

Prisbelönt kvalitet

Vingården Monterosola producerar ett imponerande utbud av prisbelönta röda viner som efterfrågas över hela världen. Dessutom produceras också utmärkta vita viner i mindre utsträckning. Under 2019 producerade MonteRosola cirka 70 000 flaskor med målet att successivt öka denna mängd till en årlig produktion på 140 000 flaskor.

MonteRosola - First Class Magazine

Utvärdering av Vingården Monterosolas viner

Vi har låtit Vincent Arrhenius göra en bedömning av några av MonteRosolas viner. Vincent Arrhenius är ett välkänt namn i vinkretsar. Han är bland annat högst vinutbildad i Norden, en prisbelönt vinskibent och har genomfört över 1000 vinprovningar sedan 1995. Vincent bedömer även viner i internationella vintävlingar. Han har suttit i juryn på Vinitaly som är en av världens viktigaste tävlingar. Utöver detta har han utbildat sommelierer sedan 1998 på nästan alla sommelierutbildningar i Norden.

Så här säger Vincent om några av MonteRosolas viner:

Cassero 2018

  • Druva: 100% Vermentino (aktuell årgång 2019
  • Färg: Ljust gul
  • Doft: Ren medelstor doft med svag citruston.
  • Smak: Torr, lätt, mycket frisk med inslag av citrus. Medellång eftersmak.
  • Passar till skaldjur och lättare fiskrätter.
  • Artikelnummer: 71491
MonteRosola - First Class Magazine

Primo Passo 2018

  • Druvor: 40% Grechetto, 40% Manzoni Bianco, 20% Viognier
    Färg: Ljust gul
  • Doft: Ren stor doft, lätt grön, gula blommor.
  • Smak: Torr, frisk, medelfyllig och varm med fruktiga inslag såsom gul stenfrukt. Medellång eftersmak.
  • Passar till vårens och sommarens utefester med vit fisk, röd paprika och färsk majs på grillen.
  • Rekommenderas.
  • Artikelnummer: 73976
MonteRosola - First Class Magazine

Mastio Rosso 2018

  • Druva: 100% Sangiovese (aktuell årgång 2019)
    Färg: Medelmörkt blåröd.
  • Doft: Ren stor doft med inslag av tobak.
  • Smak: Mjuk fruktig attack följt av en varm eldighet. Fruktig eftersmak med inslag av söta körsbär.
  • Passar till örtmarinerad kyckling eller smakrika hårdostar. Ett allround vin.
  • Artikelnummer: 74252
MonteRosola - First Class Magazine

2016 Crescendo

  • Druva: 100% Sangiovese
  • Färg: Medelmörkt tegelröd.
  • Doft: Ren, medelstor doft med inslag av kryddor och fat.
  • Smak: Torr, sval attack, med mycket efterföljande strävhet.
  • Passar till det röda köttets okoagulerade tanniner med lite extra salt och syra.
  • Artikelnummer: 76025
MonteRosola - First Class Magazine

2017 Corpo Notte

  • Druvor: 70% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon
  • Färg: Medelmörkt röd mot tegel.
  • Doft: Ren, stor intensiv men fortfarande ung doft med inslag av bär och örter.
  • Smak Jättefin struktur med svalhet, syra och tanniner. Mycket lång eftersmak. Klarar lagring men är verkligen fin nu.
  • Passar med en stekt entrecôte, smala pommes frites, salt och lite dijon.
  • Rekommenderas.
  • Artikelnummer: 74380
MonteRosola - First Class Magazine

2018 Canto della Civetta

  • Druva: 100% Merlot
  • Färg: Mörkt röd.
  • Doft: Ren, stor doft med inslag av mörka bär och fat.
  • Smak: Mjuk, relativt kort attack följd av en tanninstruktur inbäddad i silkeslen fruktighet.
  • Passar till rosmarinmarinerad lammstek och rostade rotsaker. Tål lagring.
  • Rekommenderas.
  • Artikelnummer: 76004
MonteRosola - First Class Magazine

Samtliga viner är beställningsvaror hos Systemolaget

Vingården Monterosola är värt ett besök

Vingården Monterosola är nu ett populärt resmål för vinprovningar, privata evenemang och exklusiva turer. Besökarna kan välja mellan olika vinprovningar i de två eleganta provningsrummen, perfekta för grupper på upp till 50 personer. Vinprovningar kan variera efter intresse och behov, från korta introduktionsprovningar till vinprovningar, rundturer i källaren och fördjupade mästarklasser som förklarar resan från vingård till källare.

Monterosola Winery

Här har vi samlat fler artiklar om Italien.

Här hittar du mer information om vingården Monterosola.

Foto: First Class Magazine samt press
To Top
Translate »