Tyskland

Mandarin Oriental i München – perfekt för en weekend

Genom taxins fönster får vi en avslappnad presentation av München, med dess klassiska byggnader, skyskrapor som sträcker sig mot himlen. Vi ser alla dessa fasader prydda med färggranna al fresco-målningar och kullerstensgator. Samtidigt ledsagas vi av gps:en som tar oss i riktning mot mitt lyxhotell – Mandarin Oriental. Föraren underrättar mig om att han inte kan stoppa precis utanför entrén till följd av gatuarbeten där. Han gör en u-sväng och stoppar vid ett lugnt gatuhörn, vid vilket en nyrenässansbyggnad från 1800-talet reser sig majestätiskt. Jag kan inte låta bli att jämföra byggnaden med en bit bröllopstårta. Det är en liknelse jag läste i en reseguide som beskrev en liknande struktur. Byggnadens form följer den triangulära tomt som avgränsas av trottoarerna.

MANDARIN ORIENTAL MÜNCHEN
Nyrenässansbyggnaden som inhyser Mandarin Oriental-hotellet i München i skymning.

Jag har anlänt till Mandarin Oriental i München

Det är mitt första europeiska hotell i den Hongkong-baserade kedjan efter två år i Asien där jag rest runt. Jag undrar om upplevelsen här i Väst kommer att bli lika oförglömlig som den i Öst, där thailändares, Hongkongbors, Singaporebors och indonesers leenden speglar gästfriheten.
Knappt har jag avslutat den undringen när en euforisk italienare med en ängels namn öppnar taxidörren och välkomnar mig varmt. Han ber om ursäkt för olägenheten med gatuarbetet och visar mig vägen till den tillfälliga entrén genom baren bredvid lobbyn. Gabriel försäkrar mig att han kommer att ta hand om mitt bagage och guidar mig genom baren till receptionen medan han konverserar med mig på en engelska som inte förmår dölja hans neapolitanska ursprung.

Klockan har nu slagit ett på eftermiddagen och en kylslaget regn faller över gatorna. Lina, den söta, unga receptionisten tillkännager glatt att mitt rum står redo för mig. Jag hade tänkt mig att checka in klockan tre och det hade inte skadat att vänta i lobbyn. Den är utsmyckad med asiatiska vaser och ikoniska kinesiska lejonskulpturer – allt harmoniskt uppblandat med europeiska föremål.

Lobbyn imponerar. Efter renoveringen 2015 smyckas dess vindlande trappa av en handbroderad drake i guld som slingrar sig längs en trappvägg. Den stöds upp av en vacker pelare med en enkel och modern design. En våning upp huserar Matsuhisa-restaurangen, som drivs av den välkände köksmästaren Nobuyuki Matsuhisa (mer känd som Nobu),där även frukosten serveras. Men åter till min incheckning nu!

Mandarin Oriental München
Den nyrenoverade lobbyn är tilltalande och väldigt välkomnande.

Komfortabla sviter

Med sina 48 rum och 25 generösa sviter i storlekar mellan 30 och 352 kvadratmeter betraktar jag Mandarin Oriental Munich som ett boutiquehotell. Samtliga sviter är individuellt inredda, och Lina visar mig vägen till min Superior Junior-svit. Där visar honom mig vad som finns på mina rymliga 51 kvadratmeter, hög takhöjd, parkettgolv med golvvärme, orientaliska mattor. Utsikten är över det närbelägna Hofbräuhaus, Tysklands mest ikoniska bryggeri. Inredningen mixar asiatiska element, typiska för Mandarin Orientalhotellen, med den enkla, klassiska och luftiga Bidermeierstilen. Den är skapad av en framväxande medelklass i Centraleuropa under 1800-talet men ändå förvånansvärt modern.

Svitens små detaljer

Jag fattade snabbt tycke för detaljerna i min walk in-closet med tillhörande spegel, fem sorters hängare och en yogamatta. Den komfortabla soffan i vardagsrumsdelen kan man förvandlad till en perfekt gästsäng om bekanta tar med sig sina barn. Det finns redan söta teddybjörnar på plats för att värma smågästers hjärtan. Den enorma sängen omfamnar mig med gemyt. Fyra gigantiska kuddar ligger på den, de största jag någonsin vilat mitt huvud på. Och de enda jag någonsin känt för att ta med mig hem efter hotellvistelsen. Det är bara att erkänna att det var svårt att stiga upp om morgnarna. Jag unnade mig emellanåt själv den njutning som finns inbakad i att göra precis ingenting.

MANDARIN ORIENTAL - First Class Magazine
Superior Junior-sviten där undertecknad bodde.

Minibaren, inkluderad i tariffen, innehåller drycker som den lokala och traditionstyngda Hacker-Pschorr-ölen, snacks och en espressomaskin. Om ni vill ha ett annat utbud, så säg bara till, säger Lina med ett lika diskret som stolt leende på läpparna. Jag hoppar över ölen, då den inte tilltalar mina smaklökar, men tappar snart räkningen på hur många skålar av blandade nötter och torkad frukt jag sätter i mig, bänkad över arbete vid den jättelika desken i trä, försedd med en Ipad som satte mig i kontakt med rumsservice och portier.

Mandarin Oriental München
Välkomstgåvan i form av nötter uppskattade jag mycket.

Ett himmelskt badrum

Badrummet i rosa marmor har golvvärme – en värmande omtanke jag älskar, toalett och bidé åtskilda av en glasdörr. Det finns ett badkar och ett duschutrymme som är ett av de läckraste och bäst tilltagna dylika jag sett. Det hamnade omedelbart på min topplista. På tvättkommoden finns en svart lackbox med badtillbehör och kinesiskt mandarinthe från lyxiga Shanghai Tang, ett märke som omtolkar kinesisk konst och kultur till aromer. På väggen samsas egyptiska bomullsbadrockar med en sofistikerad tv från danska Bang & Olufsen, samma tillverkare som bidragit med svitens enorma huvud-tv, på vilken en inspirerande video med Mandarin Orientals anläggningar runt om i världen förevisas medan personalens kvällsskifte gör i ordning sviten för natten.

De små detaljerna

Jag älskar att återvända till mitt rum efter middagen och finna min säng iordninggjord för nattens sömn. Vita morgontofflor med Mandarin Orientals logga på står på de likaledes vita mattorna på ömse sidor om bädden, vatten och dricksglas finns inom bekvämt räckhåll. Gardinerna är fördragna, och i rummet finns det blommor och små kort med tips om hur sömnen blir som bäst.

Jag går till min arbetsbänk och noterar hur man placerat ut en svart microfiberduk med Mandarin Orientals logga i guld på min laptops tangentbord. Kardborrband omsluter om sladdarna till laptopen och min mobilladdare. Det är en liten gest, men den erövrar mig totalt. Det är precis sådana saker som blir till minnen man bär med sig och som varje dag påminner om hur fabulöst det är att bo på ett Mandarin Oriental-hotell; ja, jag är en anhängare!

Det faktum att Mandarin Oriental-kedjan fått 23 utmärkelser i 2019 års utgåva av den oerhört krävande Forbes Travel Guide, i såväl gästvänlighets- som spa- och restaurangkategorierna. Det är mer än någon annan hotellkedja i hela världen, bär vittnesmål om Mandarin Orientals strävan efter fullkomlighet i den service som erbjuds.

En felfri restaurangupplevelse på Mandarin Oriental

När vi ändå talar om upplevelser, sätt av en kväll för att boka middag på Matsuhisa under köksmästare Naobuyuki Matsuhisas ledarskap. Det innebär japanska signaturrätter och individualistiska skapelser som den famösa Black Cod, Nobus tacos och jalapeñobeledsagad sashimi på gulfenad tonfisk. Gör som jag och boka ett bord invid de skickliga sushikockarnas utrymme för att se dem i arbete. Beställ sedan sjurättersmenyn för att få ett smakprov av varje recept, ackompanjerat av restaurangens bästa flaskor från vinkällaren.

Mandarin Oriental München
Maten får verkligen smaklökarna att dansa. Det är en gudomlig upplevelse att äta på Matsuhisa.


Den fullödiga frukosten bjuder på ett utbud av ostar och korvar från utvalda lokala producenter, handgjorda bakverk och färsk frukt. Ko-, mandel- och sojamjölk tillfredsställer alla varierande önskemål, champagne finns för de sofistikerade medan juice på flaska finns som alternativ. Färskpressade juicer görs på stället i kombinationer som till exempel apelsin, morot och rödbeta, mitt eget val. Ägg beställs à la carte och anländer varma till bordet.

Det bästa valet för lunchen är femrätters bento-boxar. Om man vill ha något lite lättare så serverar The Lounge bredvid receptionen kaffe, afternoon tea, snacks och smårätter varje dag fram till klockan elva på kvällen. Om det skulle vara så väl att du kommer hit i maj, så är det läge att beställa vilken rätt som helst så länge den innehåller vit sparris. En delikatess som bara står på menyn just då.

Cocktailbaren Ory

När skymningen faller är det dags för en drink på Ory, den nyöppnade cocktailbaren i färgrik och kontemporär atmosfär, skapad av den visionäre gastronomen Maximilian Gradl. Drinken My Smokin´ Aces består av sjuårig Havana Club, vermouth, mezcal, röda bär och lagrad balsamvinäger. Jag firar med den att en brasiliansk vän på genomresa av en slump dyker upp på hotellet. Notera takbelysningen i baren; den parafraserar en fläkt, Mandarin Orientals slående logotyp.
Om det är på sommaren du kommer hit, så har du stämt möte med solnedgången på The Terrace, en lounge med bar på hotellets tak. Härifrån har du en obruten 360 graders utsikt över hela staden, en möjlighet få känner till och en av Münchens mycket få takserveringar.

Mandarin Oriental ORY München

Att titta på i omgivningarna

Placerat i hjärtat av Münchens historiska stadskärna (Mandarin Orientals hotell ligger alltid på bästa läge) delar hotellet en femhundraårig mur med Hofbräuhaus-bryggeriet, ett obligatoriskt besök för alla som kommer hit, inklusive tyskarna själva. Nära hotellet finns Teater- och Operahuset, Residenz Palace, shoppingen på Maximilianstrasse med alla designerbutiker, marknaden Viktualienmarkt, Marienplatz, unika butiker, högklassiga restauranger, konstgallerier och stadens mest betydande museum. Allt detta på gångavstånd, och skulle det regna så sticker dörrvakten åt dig ett paraply.

Vid incheckningsdisken ger portieren värdefulla tips om var du kan äta gott, vad du bör besöka och var shoppingen erbjuder något nytt och intressant. Om du behöver hjälp med att boka om eller avboka flyg eller om någon annan nödsituation skulle uppstå så är personalen mer än lycklig över att hjälpa till.
När det blir dags att resa hem komplimenterar jag receptionisterna för den goda nötblandningen. Det resulterar i att jag får två burkar med mig att avnjuta på flyget, något som stärker mig ytterligare i övertygelsen om att jag bör återvända inom kort. München är ännu mera speciellt på Mandarin Oriental.

Här har vi samlat fler artiklar om Tyskland.

Här hittar du mer information om Mandarin Oriental i Munchen.

Foto: Adriana Lage Toma samt press
To Top
Translate »