Tyskland

Hotel Regent i Berlin – väl värt ett besök

Innan Berlin och jag möttes på det personliga planet, hade jag tillryggalagt så många mil i flyg och bil i mitt liv. Det var först där, i den tyska huvudstaden, som min resande själ ohjälpligt förälskade sig. Behaglig och rakt på sak, energisk och modern, hållbar och historisk erövrar den ditt hjärta innan du vet ordet av.

För att på bästa sätt dyka på huvudet i denna stad valde jag att bo på Hotel Regent Berlin, ett lyxhotell beläget i Mittedistriktet, i hjärtat av det historiska Berlin. Detta ligger nära Gendarmenmarkt, ett av stadens mest ikoniska torg och bara ett stenkast från landmärken som Brandenburger Tor, Riksdagshuset, musei-ön och Checkpoint Charlie.

Klassiskt, historiefyllt och sofistikerat platsar Hotel Regent Berlin regelmässigt på listorna över världens finaste hotell. Det utgör sinnebilden av tidlös förfining och fläckfri service och tillfredsställer såväl affärs- som nöjesresande. Det är här du bäst upplever Berlins dåtid, nutid och framtid.

Hotel Regent Berlin

Om det inte vore för Google Maps varningston hade den diskreta entrén passerat obemärkt förbi. Nu stod John, posterad i prydlig uniform vid svängdörren i byggnadens mörka fasad. Han var redo att leende välkomna mig till hotellet och ta hand om min väska.

En resa bakåt i tiden på Hotel Regent Berlin

Inom några få sekunder kastas jag sedan bakåt i tiden när den lyxiga lobbyn på Hotel Regent Berlin öppnar sig för mina ögon. Lobbyn är marmorklädd i laxfärgat och jordtoner. Den är utsmyckad med Biedermeiermöbler och antikviteter, som oljemålningar och stora speglar i gyllene ramar.

Blomdoften från det utsökta arrangemanget på det centrala bordet under den flotta ljuskronan dominerar lobbyn. Blomsterkompositionen för mina tankar till rika hallar och salar i europeiska palats jag besökt. Alltsammans ackompanjeras av ljudet från ett piano, där en pianist försjunken i sin musik spelar i ett av lobbyns hörn. Precis som man ibland kan känna när man ser en film, är det som om ögonblicket fryser i tiden.

Hotel Regent Berlin
Lobbyn på Hotel Regent Berlin är verkligen imponerande.

John måste ha vant sig vid nyanlända gästers häpna blickar inför den atmosfär som lobbyn erjuder. Han återför mig snabbt till verkligheten genom att fråga efter mitt namn med ett brett leende. Och pekar mot receptionsdisken i ett angränsande rum på min vänstra sida.

Den långa, unga tysktalande receptionisten checkar in mig och listar hotellets faciliteter. Här finns parkeringsservice, städning två gånger om dagen, wifi, tvättservice till nästa dag om det önskas. Det finns också ett spa med separata bastuutrymmen för kvinnor och män, samt ett gym.

Medan han följer mig till hissen pekar han ut Afternoon Tea-rummet, Happy Hour-baren och frukostrestaurangen, öppen även för lunch och middag. Jag försöker ta in alla intryck och all information, både visuella, auditiva, doftande och rörelsemässiga. Medan hissen glider upp mot sjätte våningen inser jag hur den fullständiga öppenhet med vilken jag anlänt har bidragit till min fantastiska upplevelse.

Mera hemmastadd än hemma

Hotel Regent Berlin har 156 rum och 39 sviter, alla med samma klassiskt eleganta och lugna färgspråk som de gemensamma utrymmena – nyanser av grönt, persika och elfenben. Min rymliga svit känns som hemma, utrustad med platt-TV, DVD-spelare, disk, minibar, Nespressomaskin. Svitens stora fönster som ger en vacker vy av Gendarmenmarkts katedralkupol. Jojomensan, nog har vi ett rum med utsikt!

Hotel Regent Berlin
Presidentsviten är ombonad och här känns det som hemma. På bilden är vardagsrummet.
HOTEL REGENT - First Class Magazine
Alltid dessa små välkomstpresenter. Så uppskattat.

På hörnbordet finns frukt och choklad och en necessär med L´Occitane-produkter, en återvinningsbar väska, en flyttbar handväskehållare, en unik Berlinguide och en teddybjörn. Det är en gästvänlighet som värmer.

Den stora, bekväma sängen kallar på mig; den förefaller ha listat ut att jag har blivit tvingad upp tidigt för att hinna med mitt flyg. Jag lyckas motstå dess lockrop och avnjuter istället en uppiggande dusch i det slösaktigt flotta marmorbadrummet bland L´Occitaneprodukter, fluffiga handdukar och badrockar. I stället förhandsbokar jag en träff med badkaret bredvid duschutrymmet för kvällen, men nu är det dags för lunch!

Jag tar trapporna ner med en förhoppning om att träffa på Tom Cruise. Han en av de berömda gäster som bott i Presidentsviten. Han var här 2011 under filmatiseringen av “Valkyria”, men just denna dag lyser han med sin frånvaro.

Utsökta delikatesser från det tyska köket hos Hotel Regent Berlin

Charlotte & Fritz Regent Hotel Berlin
Charlotte & Fritz-restaurangen imponerar med sitt kök.

Charlotte & Fritz-restaurangen är nyrenoverad och har öppnat med ett nytt koncept. Nu utgör lokalt producerade råvaror grunden för en mera avslappnad upplevelse innanför fönster som vetter mot Berlins gatumiljö. Eftersom jag avlägger mitt besök i maj, rekommenderar köksmästaren att jag provar den klassiska schnitzeln med vit sparris, en råvara som bara finns att tillgå just denna tid på året och som är lika åtrådd som firad av tyskarna. Något bättre kunde jag inte ha beställt och resten av min tyska resa spenderades på jakt efter vit sparris. När desserten kommer på tal är jag lättövertalad att prova på en crème brulée som enligt köksmästarens stolta förutsägelse är “oslagbar”. Det är bara att erkänna att han visste vad han talade om.

Intill restaurangen ligger Regent Bar, dör signaturdrinkar och Martinis intas i stolar av trä och läder tillsammans med snacks. Konceptet lockar huvudsakligen en manlig publik. I en annan lounge, med en atmosfär underbyggd av munter pianomusik, serveras dagligen ett Afternoon Tea i regi av Tea Master Gold, Roland Pröh, som anses vara ett av stadens bästa.

HOTEL REGENT I BERLIN

Om vädret är kyligt, gör som jag och ockupera fåtöljen invid den öppna brasan efter en citytur. Det värmer upp skelettet. Om du istället avlägger visit under sommaren så kan du passa på att avnjuta en drink på Summer Lounge Orange på den härliga utomhuspation. Här kan man botanisera bland olika lätta rätter, vita viner och kall öl.

Lyssna på insidertipsen

Carmen, marknadsansvarig på Regent Berlin, tipsar mig under vår lunch på Charlotte & Fritz om hur hon tycker att man får ut mest av Berlin genom att undvika huvudstråken och istället uppleva staden som Berlinarna själva väljer att göra.

“Det finns så mycket att upptäcka i Berlin, så vi har tagit fram en broschyr kallad “Perfect Berlin Week”, i vilken våra anställda berättar om sina favoritplatser och -aktiviteter. Själv rekommenderar jag ett besök på någon av de många strandbarer som kantar floden Spree under sommaren, eller ett besök på julmarknaden på Gendarmenmarkt på vintern, bara en kort promenad från hotellet.

Jag tycker också om Berlins omgivningar. Till exempel rekommenderar jag gärna en tripp genom kvarteren där Berlinmuren stod. Då kan man passa på att titta på lite historiska slott och besöka en typisk tysk ölstuga på samma gång.” Och, avslutar hon, “Berlin är ett modernt och överkomligt sätt att uppleva hela Europa på en och samma plats”.

Om jag själv skulle lägga till något till Carmens rekommendationer, så pekar jag gärna på att Regent Berlin ligger helt nära Friedrichsstrasse och Unter den Linden, där kaféer, restauranger och chica butiker ligger som på ett pärlband.

På hotellet tar huvudportvakten ut gästande idrottsmän och -kvinnor på en joggingtur medan han presenterar stadens guldklimpar! Med lite tur är Gendarmen-sviten, med hotellets bästa utsikt, ledig för just din vistelse. Perfekt lokaliserad på hörnet av Französische Strasse erbjuder den ett underbart perspektiv av den historiska Gendarmenmarkt med sina stora kupoler och Berlins Konserthus.

Här har vi samlat fler artiklar om Tyskland.

Här hittar du mer information om Hotel Regent Berlin.

Foto: Adriana Lage Toma samt press
To Top
Translate »