Sverige

Lyxiga upplevelser i Sverige – tips på 8 unika aktiviteter

Sommar eller vinter, det spelar egentligen ingen roll. Det finns en uppsjö av lyxiga upplevelser att upptäcka i Sverige, oavsett årstid.

Lyx har alltid handlat om det exklusiva. Men genom åren har vi kommit att delvis omdefiniera vad som egentligen menas med lyx. Idag kan de lite mer personliga upplevelserna, eller avskildhet och avkoppling i en stressfri miljö vara minst lika eftertraktat som de lite dyrare aktiviteterna. Ofta går det hand i hand.

Lyxiga upplevelser

Häng med på en lyxig resa när vi tittar på några av de mest unika upplevelserna vårt avlånga land har att bjuda på.

1. Den helt skräddarsydda upplevelsen

Lyxigast av allt är den helt skräddarsydda lyxupplevelsen. Slut ögonen för en stund. Dröm dig bort och föreställ dig vad du vill ha.

Är det en tredagars kryssning ombord på en lyxyacht i Stockholms skärgård med en egen Michelinkock ombord? Eller vill du ta helikoptern till Åre och övernatta i en lyxstuga med bastu, ha tillgång till egen fjällguide och med skidbacken runt hörnet? Kanske ”nöjer du dig” med en shoppingtur med privatchaufför i Stockholm och i sällskap av en professionell stylist?

 lyxyacht i Stockholm
 lyxyacht i Stockholm

I städer som London, New York och Dubai är det relativt lätt att hitta denna typ av lyxtjänster, men de går faktiskt att hitta i Sverige också. Mr Charles heter arrangören. Tips – även övriga upplevelser i denna guide kan bokas via dem.

2. Treehotel – en av många lyxiga upplevelser

Högt upp bland träden i de djupa skogarna kring Harads i närheten av Boden finns ett antal vidunderliga kreationer med fantasieggande namn: Biosphere, Bird’s nest, Mirrorcube, 7th room, UFO, The Cabin, Blue Cone och Dragonfly.

Treehotel

Var och en av dessa skapelser är ett hotellrum och varje rum har en alldeles unik karaktär. Detta är Treehotel – hotellet där design och natur smälter samman. Avlägset, bekvämt och unikt. Känner du för att koppla av, kanske med yoga eller spa, är detta perfekt. Men det finns också ett stort antal aktiviteter att utforska. Vad sägs om VIP älgsafari eller åka släde med Huskies?

På hotellet finns dessutom en lyxig restaurang med lokalproducerade råvaror att tillbringa långa kvällar på i gott sällskap.

3. VIP-tur med helikopter

Stockholm är Skandinaviens svar på Venedig sägs det, men har du upplevt vår vackra huvudstad från ovan?

I Stockholm finns det helikopterturer som utgår från Bromma. Ofta varar de i 20 – 30 minuter, men det går även att boka längre flygturer.

helikopterturer Stockholm

Vill du göra något alldeles speciellt erbjuder Mr Charles ett paket som inkluderar privatchaufför till Bromma där du får njuta av en drink i VIP-loungen medan piloten presenterar sig själv, helikoptern och rutten. Därefter följer en helikoptertur till valfri destination. Varför inte börja med att se Stockholm från ovan och sedan bege er ut i vår vackra skärgård och landa vid någon av de mysiga skärgårdskrogarna för en bit mat? Detta är en lyxig upplevelse som rekommenderas.

4. Ishotellet i Jukkasjärvi

En av de lyxiga upplevelser i Sverige som är mest känd utomlands är Icehotel, ishotellet i Jukkasjärvi.

Sedan 1989 skapas detta extraordinära hotell av isen från Torne älv, varje år i ny skepnad. I varje rum finns iskonst och design, skapat av årets konstnärer.  Detta är världens första och största ishotell och en av Sveriges främsta sevärdheter.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Denna minst sagt annorlunda upplevelse kan bokas som olika paket. I lyxpaketet ingår bland annat transfer med hundspann från Kiruna flygplats, champagne på rummet, norrskenssafari, isskulptering och basturitual.

5. Glamping

Om vi slår ihop glamour och camping får vi glamping. Många håller nog med om att vår vackra natur är en lyx i sig.

Här finns det massor med alternativ att välja mellan. Vad sägs om Aurora Safari Camp, ett lyxigt arktiskt safari som inspirerats av safariresorna i Kenya? Eller Laponia Sky Huts som är ett slags flytande glastält med panoramautsikt?

Lyxiga upplevelser - First Class Magazine
Lyxiga upplevelser - First Class Magazine
Lyxiga upplevelser - First Class Magazine

På tal om glas – Glashusen i Dalsland som byggdes som en del av projektet ”The 72 Hour Cabin” är skapta för att eliminera stress. Total avkoppling är trots allt lite av en lyx i dagens uppkopplade samhälle.

Läs också gärna vår artikel om glamping i Sverige.

6. Yasuragi spa

Yasuragi är ett japanskt ord som beskriver den sköna utandning som man gör när man sjunker ner i en varm källa. Vi upplever nästan känslan nu igen när vi skriver detta. I Sverige är Yasuragi synonymt med ett fantastiskt japanskt spa på vackra Hasseludden i Stockholm.

Lyxiga upplevelser - First Class Magazine
Lyxiga upplevelser - First Class Magazine

Att checka in på detta spa är en alldeles unik och lyxig upplevelse. Här förenas minimalistisk japansk arkitektur med energigivande varma källor, omgivet av lugnande natur. En plats där kropp och själ får en chans att varva ner och regenerera.

Övernatta gärna och missa inte att äta lunch eller middag i den spännande japanska restaurangen.

7. Bo på vingård i Sverige

Intresset för vin i Sverige tilltar och numera finns över hundra små och stora vingårdar i landet. Precis som exempelvis i Italien och Frankrike går det även att bo på vingård här hemma.

Lyxiga upplevelser - First Class Magazine

Det finns flera gårdar som erbjuder boende, ofta med hög komfort. Blaxsta Vingård i Södermanland är bland annat känt för sitt isvin. Här hittar du lyxiga rum med bastu och bubbelbad (det är dock inte mousserande vin i kranarna även om det låter som så).

Särtshöga vingård i Östergötland producerar mousserande vin enligt Champagnemetoden. Här kan du bo i smakfullt inredda rum från 1700-talet.

I Halland finns bland annat Ästad Vingård, insprängd bland bokskogarna, och som förutom god mat och eget vin erbjuder boende i bekväma sviter med eget spa. Ute på gården finns en uppvärmd utomhuspool.

8. Äventyrsbastu

Låt oss avsluta med en ganska exotisk och spännande upplevelse. I södra Dalarna finns en märklig aktivitet som det är svårt att hitta motstycke till: bada bastu 80 meter under jordens yta.

Det är i den lilla orten Tuna Hästberg som vi hittar en gammal järnmalmsgruva som lades ner 1968.

Äventyrsbastu

Äventyret börjar med en säkerhetsgenomgång. Sedan bär det av ner genom gruvschakt, gångar och stora bergrum. En guide berättar spännande historier medan ni tar er allt djupare in i berget. Väl framme väntar bastun och en basturitual signerad Sauna by Elin. Det är en blandning av varma och kalla förnimmelser som inkluderar ett svalkande bad i gruvans kristallklara vatten.

Ni kan även se fram emot lokalproducerad chark, ostar och god dryck innan ni påbörjar färden upp till dagsljuset igen.

Så det är fullt av unika och lyxiga upplevelser i Sverige som bara väntar på dig. Väntar på dig för att ge dig minnen för livet.

Foto: Press
To Top
Translate »