Mat och recept

Lisa Elmqvist – fån Muskö till Stockholms slott

Familjen Elmqvist har i fyra generationer erbjudit sina gäster smakupplevelser från havets alla fantastiska rikedomar. Och detta geom Lisa Elmqvist. Så har det varit sedan 1926 och detta uppskattar inte bara av stockholmare utan av besökare från hela världen.

Att det är en av Stockholms allra mest populära fisk- och skaldjurshandlare går inte att ta miste på när man en helt vanlig eftermiddag ser hur köerna ringlar framför Lisa Elmqvists läckra disk. Lunchrusningen borde enligt klockan vara över för länge sedan, men i den intilliggande restaurangen är alla bord fortfarande upptagna.

Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist

Vem är Lisa Elmqvist?

Den 24 juli 1894 kom Lisa Elmqvist till världen på Muskö i Stockholms skärgård. Hennes föräldrar levde i knapphet och försörjde sig i stort sett genom egen odling och fiske. Redan från barndomen fick Lisa delta i arbetet på gården. Detta innebar att hon också lärde sig hantera havets skatter som fångades upp utanför Tuppudden. Lisas farföräldrar var mer eller mindre fångar under den tyska ockupationen. Historien berättar inte varför, men det var just utanför Muskö som ryssarna muddrade vilket fick till följd att farvattnet blev rikt på strömming. Samma strömming som skulle vara en stor bidragande orsak till Lisas enorma framgång som fiskhandlare i Östermalmshallen några år senare.

Året var 1926 för Lisa Elmqvist

Som 16-åring öppnade Lisa sitt eget fiskstånd på Munkbron i Stockholm med vilket hon gjorde succé i tio år. Den unga tjejen blev uppmärksammad av Nordiska Kompaniet som anställde henne i sin fiskdisk. Men för en handlingskraftig ung kvinna lockade det mer att stå på egna ben. 1926 köpte Lisa ett eget stånd i Östermalmshallen och resten är, som man säger, historia. Hennes företag växte så det knakade. Hon öppnade ytterligare tre andra fiskbutiker runt om i Stockholm. På 30-talet ut dragkärran mot en modern automobil för att mer effektivt kunna frakta pinfärska råvaror mellan butiker och kunder. Med sitt stora kontaktnät ute bland skärgårdens fiskare hade hon tillgång till de allra finaste fångsterna, och fiskarna visste att det var det hon var intresserad av.

Lisa Elmqvist Stockholm

Lisa, men framför hennes kunder var kräsna precis som de är i dag. Det fanns inte i hennes värld att tumma på kvaliteten. Den stackare som försökte leverera något som inte höll toppkvalitet blev snabbt avvisad, inte sällan med en rejäl åthutning. Ordning och reda rådde. Kunderna önskade ett allt bredare utbud, och när lokala råvaror som inte uppfyllde Lisas standard efterfrågades, började de direkt köpas in från Västkusten. En praxis som fortsätter än idag.

Fjärde generationen för Lisa Elmqvist

Ulf Elmqvist som är VD sedan 1997 för Lisagruppen tillhör den fjärde generationen av familjen Elmqvist. I Lisagruppen ingår förutom Lisa Elmqvist, som är ”flaggskeppet”, även Husmans Deli, Lisapåväg samt Mat Online. Ulf berättar att genom att ha olika butiker för fisk och kött kan man uppnå den högsta kvaliteten, genom kunskap och fokus. Detta är något som man verkligen märker, både i service och utbud. Gemensamt för allt som Lisagruppen tar för sig är att kvalitet alltid står i centrum. Det är också viktigt att notera att nästan hundra procent av de förädlade produkterna som Lisa säljer, baserade på färsk fisk och skaldjur, är tillagade nära butiken i den provisoriska hallen på Östermalms torg. Ulf började, precis som sina syskon Ninna och Peter som allt i allo med allehanda uppgifter i allt från kök till butik.

Ulf Elmqvist
Ulf Elmqvist Foto: Mathias Blom, The Happy Creative

Precis som Lisa själv var, är de uppvuxna med fisk och skaldjur. Det denna trio, tillsammans med sina medarbetare, inte kan inom området är förmodligen inte värt att veta. Detta kan kunderna kan intyga att det som tillverkas är av högsta kvalitet. Ta deras Skagenröra till exempel. Visst kan man gå ner på närmsta livsmedelsbutik och inhandla en sådan utan att få några klagomål från sina gäster. Väljer man sin Skagenröra hos Lisa Elmqvist, kommer att få en helt annan upplevelse. Det är skillnad på att äta gott och verkligen njuta av god mat.

Är det bättre på västkusten?

Eftersom jag sitter med Stockholms okrönta fisk- och skaldjurskung måste jag ställa två oundvikliga frågor. Är det sant det som sägs om att fisk och skaldjur är bättre på västkusten. Och stämmer det verkligen att man inte ska handla fisk på måndagar? Ulf drar på smilbanden, det framgår tydligt att detta är frågor som han har besvarat många gånger förut. Han berättar:

– Inför stora helger som påsk, midsommar, jul och nyår har vi självklart högtryck i butiken. Då står även jag bakom disken och tar hand om kunderna, och naturligtvis kommer det in en och annan västkustbo. Jag brukar alltid reta västkustbor när jag ser hur de blir förvånade över att vi har ett så enormt utbud av fisk och skaldjur i Stockholm (reds.anm: Lisa Elmqvist saluför över 400 artiklar). Och faktum är att vi nog har den mest välsorterade fiskdisken i norra Europa. Detta även om den fått krympa en hel del i den temporära Hallen på grund av platsbrist.

Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist

– Alla produkter som vi säljer här på Lisa Elmqvist, de som kommer från västkusten alltså, har blivit fångade och sålda på auktion för att under natten gå till Stockholm och Göteborg, fortsätter Ulf. Fisken kommer på under 48 timmar från havet till butiken. Lisa Elmqvist får de stora leveranserna från västkusten på onsdagar och fredagar. Fisk och skaldjur fiskas måndag och tisdag, auktionerna försiggår sent tisdag eftermiddag och sedan fraktas varorna till butik på is.

Fisk på måndagar

Nuförtiden måste båtarna gå väldigt långt ut för att tråla. Därför har båtarna närmare från hav till land i Smögen än till Göteborg. Varorna transporterar man på natten och därigenom kan Stockholm ha lika färska varor som exempelvis Göteborg. Samma procedur sker under veckans andra hälft, när båtarna hämtar upp råvaran onsdag och torsdag, efter vilket det finns färska produkter till försäljning på fredag morgon. Vi väljer att lagra fisken i en tvågradig kyl hos oss istället för att låta den ligga på en fiskebåt i några dagar. Samtliga skaldjur utom räkorna, som kokar man omedelbart ombord, transporteras i levande tillstånd för att kokas enligt Lisas klassiska recept direkt på plats.

På den andra frågan: kan man äta fisk på måndagar, är svaret lika tydligt. Eftersom de lägger fisken direkt på is efter att den har fiskats och förvarar den i kylrum, så håller den sig väl i några dagar. En undantag är räkorna som kan bli något strävare i skalet om de måste ligga så länge, men de håller ändå god kvalitet smakmässigt. Dessutom får Lisa Elmqvist extra leveranser av räkor och fisk, särskilt på tisdagar. Alla andra skaldjur granskas självklart noggrant. Det är också tydligt att vissa fisksorter, som makrill till exempel, inte tål att ligga mer än några dagar efter att de har plockats upp ur vattnet, vilket innebär att de inte ens finns i disken om de inte är tillräckligt färska. Ulf framhåller återigen att det avgörande är när varan togs upp ur vattnet, inte när den kom till butiken.

Stamgäster från när och fjärran

Lisa Elmqvist har väldigt många stamgäster. Eftersom företaget har en mycket låg personalomsättning så känner kunderna igen de anställda och vice versa. Ofta kommer en gäst in och beställer några ostron och en öl eller ett glas vin till, för att småprata med personalen. Dock är det inte bara Östermalmsborna som suktar efter fisk- och delikatessdiskarnas läckerheter. Från Lisa Elmqvist skickar man varor även till utlandet, mycket till Europa, men även till USA. Utan att nämna några namn berättar Ulf att det finns ett antal stora artister och ingifta kungligheter runt om i världen som vid sina Sverigebesök har fått smak på Lisa Elmqvists utbud av bland annat färskrökt eller gravad lax, samt det stora utbudet sillinläggningar som de ofta ber om att få skickat till sig.

Det finns även stora världsföretag som beställt lax till sina anställda inför julhelgerna. Under många år hade vi japanska ambassaden i Ryssland som stor kund. Delegaterna som besökte Stockholm vecka efter vecka fick sina beställningar levererade till sitt hotell på fredagarna för vidare transport till Moskva. Ulf berättar vidare om en man boende i Tyskland som kontinuerligt beställer sin mat via Lisa Elmqvists Mat Online. Det tar inte mer än 48 timmar att få sin mat levererad till dörren när man beställer av Mat Online. På sajten finns en utmärkt sökfunktion där man enkelt kan söka på sitt postnummer för att se om leveranser är möjliga där man bor. Om ens postnummer inte finns tillgängligt för leverans går det bra att ringa och fråga – för i Lisas Värld är inget omöjligt.

Lisa Elmqvist butik

En modern 90-åring

I takt med utvecklingen öppnade Lisa Elmqvist under 2014 även en e-butik från vilken man kan beställa fisk och skaldjur till i stort sett hela världen. Men inte bara det: inom Lisagruppen finns ju även som sagt Husmans Deli, också den belägen inne i den tillfälliga hallen på Östermalms Torg, med sitt stora utbud av svenskt kött och charkuterier. Med bara några knapptryckningar kan alltså vem som helst beställa hem en komplett buffé och få den levererad hem till dörren.

På sajten kan man även låta sig blir inspirerad av menyer och recept, och sedan beställa hem de råvaror som man behöver. Det är med andra ord inte svårt att framstå som en mästerkock där hemma. Man får till och med förslag på lämpliga viner till måltiderna. Dryckerna får man dock köpa på annat håll.

Ingen beställning är för stor eller för liten. Både den som planerar en stor middag och den som bara tänker bjuda de närmsta vännerna på en utsökt picknick i det gröna hittar allt man behöver på sajten. Här finns givetvis fisk och skaldjur, röror, såser och underbara soppor, men också rykande färskt bröd, ostar och alla andra tillbehör man kan behöva. Ett tips från redaktionen är att inte missa den gudomliga tryffelsalamin från Husmans Deli.

Lisa Elmqvist

Kunglig hovleverantör med flera utmärkelser

Lisa Elmqvist har under de senaste elva åren fått utmärkelser i Guide Michelin, vilket är en bedrift i sig. Ulf Elmqvist berättar att det har kommit som en glad och positiv överraskning varje gång, speciellt eftersom man inom företaget inte har gjort någonting för att få guidens uppmärksamhet. Utöver dessa utmärkelser i Guide Michelin har även Lisa Elmqvist fått en förnämlig utmärkelse av Luxury Travel Guide i London och restaurangen är högt rankad på Tripadvisor. Det är en stor fjäder i hatten för alla kockar och serveringspersonal som varje dag gör sitt yttersta. Att kvaliteten är hög står utom all tvivel: Lisa Elmqvist är sedan många, många år en stolt bärare av titel Kunglig hovleverantör.

När man nu renoverar Östermalms saluhall har Lisa Elmqvist och Husmans Deli flyttat ut till en tillfällig paviljong på Östermalms Torg. I skrivandets stund är återflytten till Östermalmshallen planerad till juni 2017. Ulf Elmqvist visar mig både bilder och en video på hur hallen kommer att bli. Jag känner mig väldigt privilegierad att få se detta. Om Östermalms Saluhall var vacker tidigare så kommer den att bli ännu vackrare vid renoveringen. Man kommer att ta fram gamla målningar och den genuina känslan av en gammal saluhall kommer att infinna sig. Här kommer Lisa Elmqvist och Husmans Deli att ha närmare en fjärdedel av ytan i hallen, något som visar hur attraktiva butikerna och deras restauranger är.

Nästa generation Elmqvist

Ulf Elmqvist är uppenbart stolt över det företag som han och hans familj har byggt upp, och ser fram emot att leda företaget vidare. Den femte generationen, genom Ulfs systerdotter som ibland arbetar extra i restaurangen, är redan på väg in. Det återstår att se om något av Ulfs eller Peters barn följer i sina föräldrars fotspår. Ett är dock säkert, Lisa Elmqvist är en institution inom Stockholms fisk- och skaldjurshandel, och fortsätter sitt enträgna arbete mot det ständiga målet att alltid vara bäst.

Här hittar du ett recept på Gös med skogssvampsås från Lisa Elmqvist.

Här hittar du mer information om Lisa Elmqvist.

Orginaltext: Matz Thomassen, textbearbetning Susanne Nilsson
Foto: Press där inget annat anges
To Top
Translate »