EUROPA

CORRAL DE LA MORERIA MADRID

En kväll på den världsberömda flamencoklubben Corral de la Moreria Madrid är en fulländad helhetsupplevelse man aldrig glömmer!

Flamenco - dance 5

Att vi skulle uppleva Flamenco i yppersta världsklass visste vi redan, men det kom som en total överraskning att klubben har så skyhöga ambitioner i köket.

KLUBBEN MED VÄRLDENS BÄSTA FLAMENCO

Flamenco - dance 7

Jag kommer på mig själv med att hålla andan när dansen är som allra mest dramatisk. Lite generat ser jag mig omkring, men upptäcker att alla i publiken är lika totalt uppslukade av föreställningens dramatik och briljans som jag själv är. Det här är mycket, mycket långt från den turistiska variant av flamenco man många gånger upplever på den spanska solkusten.

Den kunniga publiken, till största delen lokala ”madrileños”, är mycket kräsen och känner sina idoler väl, men till Corral de la Moreria kommer också flamencointresserade från hela världen. Kändisar som Ingrid Bergman, Marlene Dietrich, Hugh Grant, Jennifer Aniston, Serena Williams, Jude Law, Mariah Carey, Nicole Kidman och Richard Gere har också lockats hit av klubbens världsrykte. Vi besöker den intima, genuina klubben en kväll när de under en hel månad anordnar en flamencofestival med uppträdanden varje kväll av de allra bästa flamencoartisterna i världen.

Flamenco - dance 4

Klubben Corral de la Moreria, vackert belägen vid kungliga palatset i Madrids historiska stadskärna, ägs av familjen Del Rey. Manuel Del Rey öppnade klubben år 1956 och engagerade så småningom den då endast 16-åriga flamencodansaren Blanca från staden Cordoba. När Blanca var 19 år gammal gifte de sig och fick två söner. Efter att ha stannat hemma med sina barn i tio år återvände Blanca till flamencoscenen. Hon blev så småningom en av världens mest hyllade flamencoartister och uppträdde på stora scener runt om i världen under många år. Idag har hon pensionerat sig från den aktiva dansen och är artistisk direktör och programansvarig på klubben som hon driver tillsammans med sina söner.

MADRIDS BÄSTA KÖK?

Flamenco - Madrid by night 1, Björn Waenerlund (DSC_1585)

Foto: Björn Waenerlund

Vi gjorde ett stort misstag den här kvällen. Vi intog den underbara middagen samtidigt med den fantastiska flamencoföreställningen. Hade vi bara anat vilken kulinarisk upplevelse som väntade oss på Corral de la Moreria hade vi lagt upp kvällen på ett helt annorlunda sätt. Vi vågar faktiskt säga att här finns ett av Madrids allra bästa kök – om inte det allra bästa! Så lyd vårt råd och boka ett av de få borden i den lilla intima matsalen några timmar innan showen tar sin början, och ge deras avsmakningsmeny den tid och uppmärksamhet den verkligen förtjänar.

Flamenco - food 3

Pilgrimsmussla, oxfilé, havsabborre och lammfilé serveras denna kväll, varsamt tillagade i innovativt sällskap där Michelinbelönade köksmästaren Jose Luis Estevan tillvaratagit det genuint spanska och låtit det sätta en spännande och unik prägel på de elegant upplagda rätterna. Varje rätt paras smaksäkert med ljuvliga spanska viner från distrikt som Rioja, Ribera del Duero och Rueda, och som avslutning trakteras vi en fin jerez, sherry, till vår ”Recuerdos de Infancia”, ett fantasifullt ”barndomsminne” gjort på huvudingredienserna kakor, mjölk och choklad.

FLAMINGONS DANS

Flamenco - dance 3 (Blanca Del Rey)

Men ta det vackert med alkoholintaget! Det gäller att ha alla sinnen alerta och på helspänn för att till fullo tillgodogöra sig den makalösa showen. De sorgsna och glada handklappningarna, golvstampandet, de smattrande klackarna, den dramatiska dansen, färgerna, det eldiga gitarrackompanjemanget, den vackra klagande och manande sången – allt samverkar till den magiska helhetsupplevelsen.

Flamenco har sitt ursprung i Andalusien i södra Spanien. Konstformen är bara ett par hundra år gammal, och har uppstått genom en fusion av influenser från olika länder kring Medelhavet. De tre grundelementen är dans, sång och gitarrspel, som alla bidrar till att gestalta olika sinnesstämningar. Själva ordet flamenco lär har sitt ursprung i ordet flamingo, där man menar att dansaren liknar en flamingofågel i sin dans.

SPÄNNANDE DAGAR I MADRID

Flamenco - Madrid by night, Björn Waenerlund (DSC_1607)

En resa till Madrid, med ett besök på Corral de la Moreria som resans höjdpunkt, kan verkligen rekommenderas! Det är inga problem att sysselsätta sig i den spännande metropolen. Flera franskfödda regenter, och även habsburgarna, har satt sin prägel på stadens vackra arkitektur, så en stadsvandring blir en intressant promenad. Staden är grön och lummig med flera vackra parker, då drygt 40 procent av stadens yta utgörs av grönområden.

För den konstintresserade finns här tre stora museer – Prado, Reina Sofia och Thyssen – med stora samlingar världsberömda konstverk. Bor gör man utmärkt på något av stadens alla förstklassiga hotell, där hela 70 procent av hotellen har fyra eller fem stjärnor.

Ett absolut måste är det berömda fotbollslaget Real Madrids häftiga interaktiva museum beläget på hemmastadion Estadio Santiago Bernabéu. Även för den som inte är fotbollsintresserad är museet ett riktigt äventyr. Man kan också göra en rundtur på arenan och kika på spelarnas omklädningsrum, avbytarbänkar, kungliga läktaren, med mera.

Flamenco - Madrid corner view, Björn Waenerlund (DSC_1298)

För den kulinariskt intresserade är saluhallen Mercado de San Miguel ett eldorado. Här minglar man runt och avnjuter gourmetmat som ostron, lyxiga tapas och liknande som med fördel sköljs ner med ett glas cava. Det går förstås att handla med sig delikatesser för den som inte vill äta på plats. Apropå handla så finns bra högklassiga shoppingkvarter
i området Barrio de Salamanca. Och vill man lyxa till det ordentligt där tar man en shoppingtur längs med Calle Serrano där alla exklusiva modehus har sina butiker. Det kända varuhuset El Corte Ingles är också väl värt ett besök, och har en högklassig food court med fin utsikt på översta våningen.

En av de trendigaste cocktailbarerna är Bar Museo Chicote med anrik art deco-inredning, belägen på Gran Via nr 12. Det här stället var en gång självaste Ernest Hemingways favoritbar.

Om man vill skräddarsy sin vistelse i Madrid rekommenderar vi att man tar hjälp av kunniga Monica Diaz Vecino på företaget Global Hemisphere, som har stor erfarenhet av att hjälpa svenska resenärer med höga krav att få ut mesta möjliga av sin semester, vare sig det gäller sport, konst, nöjen, shopping eller kulinariska upplevelser.

För mer information:
www.corraldelamoreria.com
www.globalhemisphere.com

Foto: Björn Waenerlund samt press

UPP
Translate »