Utvalt för dig

Hideaways Club – vad får man för pengarna?

En lyxig villa i Provence, ett moriskt palats i Marrakech och ett stort hus i Alperna. Genom det brittiska semesterkonceptet Hideaways Club finns det möjlighet att äga en rad olika semesterparadis – samtidigt. Hideaways Club är en fond för resebenägna, förmögna personer som vill investera i fastigheter och få en oförglömlig semester på köpet.

Det är morgon och vi vaknar av påfåglarnas trumpetande nedanför balkongen. Vi bor på övervåningen i en praktfull villa med utsikt över vår privata pool, egen tennisbana och en välskött trädgård full av pelargoner, rosalila bougainvillea, oliv- och apelsinträd, ljuvligt doftande rosmarinbuskar och en mängd andra blommor som vi inte kan namnet på. De snöklädda Atlasbergen i bakgrunden vittnar om att vi befinner oss i Nordafrika, närmare bestämt en liten bit utanför Marrakech i Marocko.

Vi har fått möjlighet att under några dagar vistas i Dar Hasnaa, ett rosafärgat moriskt palats som ligger ungefär tjugo minuters bilfärd utanför staden. Villan tillhör den internationella semesterklubben Hideaways Club och är ett av drygt femtio spektakulära boenden som finns spridda över hela världen.

Inernationell fastighetsfond

Klubben är en slags internationell investeringsfond för egendomar vars avsikt är att skapa värde genom professionellt förvärv och underhåll av exklusiva semesterhem. Medlemmarna satsar mellan 88 000 och 230 000 brittiska pund och får då möjlighet att tillbringa ett visst antal veckor per år i någon av fastigheterna.
Utöver investeringen betalar man en årlig avgift för underhåll och löpande drift.

Hideaways Club Broadway Penthouse, New York City
Broadway Penthouse, New York City

– De flesta av våra svenska familjer har valt den högre insatsen och kan då åka på fyra till tio veckors semester någonstans i världen, berättar Raf Breuls, affärsutvecklingschef Europa, på Hideaways Club.

Antalet veckor beror på vilken period på året man väljer att åka. Klubben har ett sofistikerat poängsystem där varje medlem får ett visst antal poäng per satsat pund. Hur poängen sedan förbrukas är beroende av om man väljer att åka på hög- eller lågsäsong. Exempelvis går det åt trettio poäng för en vecka i schweiziska Alperna i slutet av februari, medan samma vecka i Marocko kostar tio. Raf Bruels är noga med att poängtera att man inte ska blanda ihop Hideaways koncept med klassisk timesharing.

Chalet Etoile, Nendaz, Switzerland
Chalet Etoile, Nendaz, Schweiz

– I timesharing köper du en rätt att använda ett boende under ett visst antal år. Hideaways är en fastighetsfond – en riktig investering – där du köper en andel i ett antal egendomar, förklarar han.

Precis som i vilken investering som helst så ökar värdet på andelen om fastigheternas pris stiger och vice versa. Avkastningen blir i stället för utdelning att man har en möjlighet att tillbringa ett antal fantastiska semesterveckor varje år i någon av de exklusiva villorna.

– Vi ägs just nu av 495 familjer från 23 länder och sedan starten är det bara 17 stycken som har lämnat oss, berättar Raf.

Hideaways Club är precis som hemma

Genomsnittsvillan hos Hideaways Club har 4–5 sovrum med egna badrum och rymmer 8–10 bäddar. De flesta villor har en rymlig sällskapsdel och en matdel med ett stort välutrustat kök. De är försedda med utomhusgrill, vackra välskötta trädgårdar och en privat utomhuspool.

Här är tanken att man ska känna sig hemma och precis som i ett eget hus är det försett med en massa extra utrustning som man kan förströ sig med när man tröttnat på att ligga vid den privata poolen. Det finns exempelvis leksaker, badmadrasser, tennisracketar och pingisbord. Bokhyllan är fylld med skönlitterära böcker, guider över traktens sevärdheter och sällskapsspel för långa kvällar framför brasan.

Personal i husen

Städning och trädgård sköts av Hideaways personal. De som inte har lust att laga mat själva, men ändå vill äta hemma, kan beställa kockhjälp i några dagar. En av de stora fördelarna med klubben är en utomordentlig conciergeservice som fixar allt som man kan tänkas behöva.

– Varje hus eller lägenhet har en concierge som hjälper medlemmarna med allt möjligt. Från tips på restauranger och bästa stranden till bokning av guidade turer eller hjälp med transport och taxi, förklarar Raf.

I Marrakech kom conciergen Houssein Chal och hämtade vid flygplatsen. Under färden till villan agerade Houssein guide, och han var mycket kunnig om det mesta. När vi kom fram var kylskåpet fyllt med mat och dryck som vi hade beställt från Sverige och han gick igenom vad vi behövde veta om både hus och området innan han lämnade oss för natten.

– Alla concierger är födda och uppvuxna i trakten och har därför stor lokal kunskap. De är duktiga på språk och
serviceminded. Houssein, till exempel, arbetade inom turistnäringen i många år innan han kom till oss på Hideaways.

Eget lantställe eller Hideaways Club

Klubbmedlemmen Christian Ihre, grundare av LynxEye, berättar att han numera slipper att drabbas av beslutsångest när han ska välja semesterboende.

– I och med att det finns ett begränsat antal hus blir det mycket enklare att fatta beslut. Jag blir galen när jag sitter på internet med alla sajter och erbjudanden och måste välja bland alla photoshoppade bilder. När familjen åker med Hideaways Club vet jag att vi alltid kommer till ett fantastiskt ställe.
Christian förklarar också att konceptet är till även för personer som inte har en enorm förmögenhet.

– Även om min fru och jag har det bra ekonomiskt, så är vi inte jätterika. Innan vi bestämde oss för Hideaways Club funderade vi på ett hus i Skärgården. Men för det belopp som vi hade möjlighet att lägga kunde vi inte få det ställe vi skulle vilja ha. Dessutom har vi barn i tonåren. Det är mycket enklare att få med dem till någon spännande plats i världen än till en ö i Roslagen, förklarar Christian.

Hideaways Club Villa Ombak, Lembongan
Villa Ombak, Lembongan

Många av medlemmarna i Hideaways Club vittnar om att en av de stora fördelarna med konceptet är att de kan vara säkra på att de anländer till en villa i toppklass vart de än väljer att åka. Dessutom blir semestern enklare att variera än om man äger ett eget boende. Här får man tillgång till ett hem både i Alperna och villor på exotiska öar utan att behöva lägga en enda minut på underhåll eller oroa sig för att något ska hända med huset när man inte är där.

– Våra medlemmar är rika på pengar men fattiga på tid. Vi kan ge dem tid tillbaka för deras investeringar, avslutar Raf Breuls.

Här har vi samlat fler utvalda artiklar för dig.

Här hittar du mer information om Hideaways Club.

Foto: Press
To Top
Translate »