Sydafrika

Fantastiska Illyria House i Pretoria

Ni måste bara bo några dagar på Illyria House om ni är i Pretoria. Det var tipset vi fick av två av First Class Magazines läsare. Sagt och gjort. Efter en oförglömlig tågresa med Rovos Rail, världens lyxigaste tåg, från Durban till Pretoria i Sydafrika checkade vi in för tre härliga dagar på detta palatsliknande boutiquehotell. Och som vi njöt!

Illyria House är inte ett hotell att bo på om man enbart är ute efter en skön säng för natten. Det här är en lyxig retreat som bör man bör avnjuta under flera dagar i formen helpension. Detta är perfekt för dig som söker romantik, njutningsfull avkoppling och kulinariska upplevelser. Hotellet är beläget i de fashionabla diplomatkvarteren i Pretoria. Illyria House är granne med finska ambassaden, och med sin stora parkanläggning utgör det en lummigt vacker och tyst oas dit huvudstadens buller aldrig når.

Illyria House

Illyria House är inte vilket hotell som helst

1990 förvärvade sydafrikanska Marietjie van der Walt egendomen för att använda den som studentlya, troligtvis världens största och elegantaste, åt sina fyra döttrar som ville studera på universitetet i Pretoria. Under de följande åren byggde man om hela huset till en storslagen dröm i kolonial stil, under Marietjies ledning. Med sin doktorsexamen i konsthistoria i bagaget har hon sedan under årens lopp inrett hotellet i kolonial anda. Detta med sparsmakat utvalda antikviteter, sextonhundratalsgobelänger och vackra konstföremål, och åstadkommit något alldeles unikt. Ytterligare en egendom nedanför den första har sedermera förvärvats och döpts till The Hideaway.

Här har Marietjie låtit bygga om hus och trädgård i japansk stil, och inrett några fina sviter och ett litet orientaliskt spa för hotellets gäster. En av dagarna under vår vistelse njuter vi av ljuvligt djupgående och mjukgörande Swedish massage. De skickliga terapeuterna tycker det är extra spännande att vi faktiskt är svenskar. Som avslutning sätter vi oss i sköna stolar med utsikt över den vackert skulpterade trädgården. Detta medan vi får skön avslappnande huvudmassage.

Charmig karaktär och personlig service på Illyria House

Illyria House har genom åren fått många nationella och internationell utmärkelser, ofta med epitet ”Most romantic luxury hotel”. Totalt finns tjugo bäddar, och det är inte ovanligt att hela hotellet bokas för olika slags event. Detta är nämligen det perfekta stället för ett riktigt oförglömligt sagobröllop. Men lämpar sig också utmärkt för den stora familjen som bara vill rå om varandra själva helt privat.

Under våra dagar här träffar vi förälskade par på bröllopsresa, men även äldre par som sökt sig hit för att njuta av den vackra miljön och fly undan vardagens stress. Det är heller inte ovanligt att gästerna, precis som vi, kombinerar boendet här med en resa med klassiska lyxtåget Rovos Rail som har sitt högsäte och hub här i Pretoria.

Illyria House

Celebriteter från många olika länder har också hittat hit genom åren. Till exempel har danska prinsessan Benedikte bott här. Även självaste Nelson Mandela besökte hotellet under sin tid som president i samband med förhandlingar och överläggningar med andra statsöverhuvuden. Vår vistelse är präglad av personlig service av högsta klass. Under våra måltider finns vår elegant klädde butler med vita handskar hela tiden diskret i vår närhet. Alltid redo att komma till vår hjälp så fort han ser att vi behöver honom.

Namnet Illyria House

Namnet Illyria House har hon hämtat från Shakespeares komedi Trettondagsafton där lycka, musik, romantik och kärlek står i centrum, precis som hon vill att det ska vara på Illyria House. Och eftersom hon dessutom älskar poesi och lyrik var valet självklart. En av dagarna tar Marietjie oss med på en guidad tur i bil för att visa oss Pretoria. I mån av tid gör hon gärna det med hotellets gäster. Hennes guidning blir extra spännande och personlig eftersom hennes förfäder kom till Sydafrika redan under sextonhundratalet, och hon kan relatera berättelser från en svunnen tid som återgetts i generationer i hennes familj.

I den stora, vackra parken finns också en uppvärmd swimmingpool i en sagolikt tjusig inramning som i det närmaste påminner om ett romerskt badhus. Här tar vi sköna dopp och små simturer när vi behöver svalka oss, och på en av terrasserna intar vi också en gourmetpicknick med läcker norsk lax, små fina räkor, lyxig sallad och delikata dessertostar i sällskap av färska solmogna fikon och ett härligt kylt rosévin.

Illyria House - picnic

Kulinariska höjdare

Innan vårt besök har vi hört och läst mycket om hotellets berömda kök. Allt är pinfärskt och man lagar allt från grunden på Illyria House. Av den anledningen ber man gästerna att göra sina val från à la cartemenyn redan vid måltiden innan, så köket får ordentligt med tid för tillagandet av alla läckerheter.

Illyria House

Vid vår första lunch har vi inte riktigt hunnit inse vidden av detta. Till kaffet efter maten önskar vi oss därför spontant något litet och sött, som till exempel små tryfflar eller liknande. Vår butler skyndar då snabbt ut i köket, men blir sedan borta väldigt länge. Det orsakar oss ingen skada direkt, eftersom vi inte har några tider att passa och njuter mätta och belåtna i det härliga vädret. Så småningom uppenbarar han sig igen ivrigt ursäktande för dröjsmålet – med ett vackert fat med nybakade små söta minibakelser, tillverkade enbart för oss och fortfarande lite ljumma!

Under våra dagar på Illyria House äter vi oss igenom en ansenlig mängd av alla frestande rätter på hotellets meny. Efter perfekt kokta sydafrikanska humrar, utsökt goda soppor, mjäll sjötunga som smälte på tungan och många andra läckra rätter blir vi förstås nyfikna på vem det är som så skickligt tillagar allt det goda.

Illyria House

När vi kliver in i vår väntande transport till flygplatsen kommer hotellets ledning och stora delar av personalen ut på trappan för att ta farväl av oss med vacker traditionell skönsång.

Med lyckliga leenden lutar vi oss tillbaka i det stora bekväma baksätet, och börjar genast planera hur vi ska kunna återvända till Illyria House så snart som möjligt.

Här hittar du mer information om Illyria House.

Här har vi samlat samtliga artiklar om Sydafrika.

Foto: Björn Waenerlund
To Top
Translate »