Annons från Globe Marketing

HOTELL HAVSBADEN – DÄR HIMMEL MÖTER HAV

På Österlen finns ett magnifikt slott med tinnar och torn och svenskproducerad champagne av bästa kvalitet som har lagrats i egna källarvalv. I Roslagen njuter man i bubbelpoolen med utsikt över hav och horisont och ett glas mousserande i handen. Ett törnrosaslott i Bohuslän arrangerar provningar av den ädla drycken i anrika Jägarsalen från 1600-talet och i Hälsingland kan man, om man har tur, bli bordsgranne med självaste Monsieur Taittinger. First Class Magazine har besökt fyra vitt skilda svenska smultronställen som har bubbel i glasen.

HOTELL HAVSBADEN
– där himmel möter hav

Havsbaden_Ext_4-1

Det passerar ingen, att Hotell Havsbaden är ett äkta skärgårdshotell. Direkt innanför entrén står en praktfull postrotebåt som sprider en behaglig vällukt av tjära omkring sig.

Doften letar sig in i medvetandet och påminner om att man befinner sig långt från storstadens stress och ger en märkligt rogivande effekt. Postrotebåtar användes förr för att frakta post mellan Sverige och Åland. Hotellet ligger i Grisslehamn på Väddö i Roslagen strax norr om Stockholm. Bara några minuters promenad därifrån kommer man ner till en genuin och levande hamn med fiskebåtar och bodar som säljer färsk och nyrökt fisk.

havsbaden_ru

– Vatten i alla former är vårt starka element. Här finns havet inpå knuten och på anläggningen har vi skapat ett spa så att våra besökare verkligen kan koppla av när de kommer hit, förklarar Christina Nilsson, som äger och driver Hotell Havsbaden.

På kvällen kan gästerna sitta i restaurangen och njuta av utsikten genom jättelika fönster som vetter ut mot vattnet och se hur båtarna nedanför tuffar in i den lilla hamnen med dagens fångst. Köket serverar klassisk à la carte med mycket fisk förstås och gärna vilt.

– Vi försöker att använda oss av lokala produkter, sommartid har vi nästan bara närproducerat på menyn, förklarar Christina.

BARA ÄGT AV KVINNOR

Ursprungligen byggdes hotellet i början på 1900-talet av en österrikiska vid namn Herta Kitzing. På den tiden var det inte särskilt vanligt att en kvinna, som dessutom var invandrare, startade och drev egen verksamhet. Det var ett dåtidens kurhotell där besökarna erbjöds vila och rekreation och kunde få bland annat gyttje- och tallbad samt olika ko- och getmjölkskurer. Sedan dess har Hotell Havsbaden haft sex olika ägare och alla har märkligt nog varit kvinnor. Christina Nilsson och hennes familj har försökt att återskapa den gamla sekelskiftesskärgårdsvillan och frambringa en personlig atmosfär.

– När jag tog över var här näst intill enbart ett konferenshotell. Men ungefär 100 år efter att Herta byggde hotellet kan man säga att vi gick tillbaka till ursprungsverksamheten då vi invigde vårt spa, och nu har även privatgästerna hittat hit, berättar Christina.

BUBBEL I GLASEN

Havsbaden_Spa_5-1

I spaanläggningen finns stora fönster som vetter ut mot öppna havet. Utsikten där himmel möter hav i en rak, obruten horisont är hänförande och många blir tagna av dess storslagenhet.

– Jag kan ofta se hur gäster som sitter i vilstolarna och blickar ut mot vattnet hamnar liksom i en glasbubbla. – Mitt tips för den som vill uppleva den ultimata avkopplingen och lyxen är att ta ett glas mousserande vin med sig i bubbelpoolen och bara sitta där och njuta av miljön och blicka ut. Det är magiskt. För lite större sällskap som är extra intresserade av att lära sig mer om äkta champagne arrangerar hotellet gärna champagneprovningar. Då får man testa lite olika sorter och lära sig mer om de ädla dryckerna.

NÄRA NATUREN

havsbaden_ma

Närheten till havet gör sig påmind hela tiden. Så fort man kommer utanför dörren hörs måsarnas skrik och luften känns fuktig. Så här års är den nästan lite krispig och sticker i näsborrarna.

– Och så doftar det tång, tillägger Christina.

Hotell Havsbaden har 50 rum och ligger cirka 1 timmes bilfärd från Arlanda och Uppsala.

För mer information:
www.hotellhavsbaden.se

UPP
Translate »