EUROPA

MEGÈVE – ALPERNAS SAINT TROPEZ

Längtar du till en genuin fransk familjevänlig bergsby med förstklassig skidåkning långt ifrån stora lägenhetskomplex med svenskar överallt? Är du dessutom en kräsen finsmakare som gärna äter riktigt gott även på skidsemestern? Då vill First Class Magazine rekommendera den charmiga franska pärlan Megève.

megeve1

Den här orten är fransmännens egen alpfavorit. Till skillnad från övriga franska skidorter är en stor majoritet av besökarna fransmän – ofta välbärgade, diskreta och kräsna. Här har även medlemmar av den franska kändiseliten och Europas kungahus genom åren funnit en möjlighet att kunna njuta av en skön skidsemester i avskildhet.

Allt började 1916 med att baronessan Rothschild under en skidsemester i schweiziska St Moritz beslöt sig för att skapa en exklusiv och elegant skidort i Frankrike. Hon gav sin norska skidlärare i uppdrag att hitta den perfekta platsen och på hans förslag föll valet på den vackra medeltida byn Megève i hjärtat av Mont Blanc-massivet. Och resten är historia, som det brukar heta.

megeve3

Skidåkningen håller hög klass och erbjuder mer än 400 km pistad terräng och utmärkta möjligheter till off-pist. Liftarna är välfungerande dock av en äldre modell och ibland lite trötta och långsamma, men i Megève tar man det lugnt och har inte bråttom. Det rimmar väl med hela andan av ”skidsemester med betoning på semester”, att passa på att njuta av solen och den vackra utsikten i stolliften i stället för att önska att den hade gått snabbare. Söker man mer moderniteter inkluderar veckoliftkortet även en dags skidåkning i närbelägna Chamonix.

För den som inte är så road av skidåkning finns det gott om andra aktiviteter inom sport, kultur, gastronomi och avkoppling i och i närheten av byn. Vad sägs till exempel om en vintrig variant av golf som Megève varit först med att introducera. Andra alternativ är hundspann, curling, skridskoåkning och fina spa och badhus. Byns gator kantas av flera hundra butiker, många av dem fashionabla boutiquer. Orten har även blivit en populär sommardestination med fina vandringsleder, golfbana, bergsklättring, tennisskola, mountain biking, forsränning och populära jazz- och matfestivaler.

megeve2

Inne i byn tar man sig fram allra bäst till fots då man också kommer åt de smala, pittoreska kullerstensgatorna. Ett charmigt alternativ är hästdroska och än idag är det bara lokala bönder som får tillstånd att bedriva hästdroskeverksamhet. Det här är ett av fler sätt man månar om närområdets bönder. Ett annat är att byns restauranger i möjligaste mån inhandlar sina råvaror lokalt.

En som verkligen har anammat denna princip är byns stolthet stjärnkocken Emmanuel Renaut som nyligen korades till Frankrikes bäste kock. Hans världsberömda livsverk i Megève, restaurangen Flocons De Sel, förärades en tredje stjärna i Guide Michelin i februari 2012. Emmanuel förälskade sig i de franska alpernas skönhet och öppna vidder när han som ung förortsgrabb från Paris gjorde sin militärtjänstgöring som fjälljägare. Sedan 1988 driver han sin restaurang i Megève och har på senare tid även öppnat ett litet elegant hotell i anslutning till restaurangen.

megeve4

Det går lätt och smidigt att ta sig till Megève som bara ligger en timmes bilfärd från Geneves flygplats. För den som söker en genuin, charmig och elegant alpby långt bort från de stora massornas skidorter är Megève verkligen att rekommendera.

För mer information:
www.megeve.com
www.floconsdesel.com

UPP
Translate »