Annons från Globe Marketing

Hotell Hallstaberget

Det är dags att upptäcka Ångermanland. Vi väljer Sollefteå som är känt för sina vackra omgivningar och sköna naturupplevelser. Hotell Hallstaberget är en perfekt utgångspunkt – ett hotell som i sig är en  naturligt skön upplevelse.

Vandringen genom Ådalens säregna niplandskap lever länge kvar i minnet. Precis som nipstadsfisket, ett lax- och öringsfiske mitt i Sollefteå stad – som också kallas Nipornas stad. Ett naturfenomen utgör det, bestående av branta sandvallar som har bildats där älvar har skurit genom sandrik mark. Ångermanälven, som rinner genom Sollefteå, kantas av många nipor. Vandringen och fisket i det där märkliga landskapet börjar med en överblick. Denna är Hotell Hallstaberget har en milsvid utsikt över Sollefteå, Ångermanälven och dess höga berg och dalgångar. Det ger ro i själen.

HOTELL HALLSTABERGET - First Class Magazine

Vi anländer mot kvällningen och passar på att göra ett besök i spaavdelningen och njuter av utsikten därifrån, tar en simtur och äter en lättare måltid. Tanken är att fortsätta med bad och bastu i vår svit. Det får vänta till morgondagen då den långa bilfärden gör sig påmind.

HOTELL HALLSTABERGET - First Class Magazine

Ett hotell med en ansiktslyftning

När så morgonen gryr, är det dags att bekanta sig med hotellet innan det är dags för utomhusäventyr. Det känns som ett landmärke i Sollefteå, där det höjer sig över staden – på just Hallstaberget. Det är också ett dragplåster för staden.

– Det här är klassisk mark berättar dagens vd, Björn Norman. Friluftsmänniskor, nöjeslystna norrlänningar samt kunskapstörstande konferensgäster har träffats här sedan 1969 då hotellet byggdes. Han berättar vidare att hotellet nyligen genomgått en total makeover. Restaurangen är ny, vi har ett helt nytt konferenscenter och 171 nya, modernt inredda hotellrum. Och så förstås vår stolthet, Hallsta Sky Spa & Relax som är Norrland modernaste spa.

HOTELL HALLSTABERGET - First Class Magazine

Björn kollar så att vi har koll på den fantastiska panoramavyn, nickar godkännande åt våra val av aktiviteter och lägger till några tips: Flottfärden som är ett lugnt och avkopplande sätt att uppleva Sollefteås fantastiskt vackra älvdal och en något snabbare färd med mountainbike eller rullskidor – perfekt innan en avkopplande spabehandling. Hade det varit vinter hade han rekommenderat Hallstabergets alpina anläggning med anor sedan 1940-talet.

Egentid i SPA:t

Dessvärre hann vi varken med flottfärd, den tio kilometer långa mountainbike-slingan på berget eller rullskidbanan som är en av de tuffaste och mest variationsrika banorna i Sverige. Men en avkopplande behandling sitter även fint efter att ha vandrat genom skog och mark som bland annat också bjöd på spännande hällristningar. Behandlingen Retreat är en mjuk avslappnande ryggmassage följt av en uppfriskande ansiktsbehandling samt skalp- och handmassage.

Även om det nu finns bastu i sviten, gör vi ett besök i ångbastun – mest för att få prova på hur det sedan känns att svalka sig under en vattenbomb där femton liter vatten faller ner över en. Ett annat svalkande alternativ  är en pool med bara sex grader i vattnet. Efter det doppet är det definitivt skönt med en stund i bubbelpoolen med sina trettionio grader.

Dinner with a view hos Hotell Hallstaberget

Därefter är det dags för Dinner with a view: Även i restaurangen har man byggt in en panoramvy som ger den en alldeles speciell atmosfär. På à la carte-menyn fastnar vi för rödingen – smörstekt och bräserad med grädde, vin och dill och serverad med potatis och kantarellstomp. Rieslingen, som vi blir rekommenderade var ett mycket bra val till (det finns för övrigt möjlighet att boka vinprovningar).  Husets äppelkaka med kolasås och vaniljglass får avsluta middagen.

Hotell Hallstaberget

Underhållning på hög nivå på Hotell Hallstaberget

Det här är också ett hotell där man roar sig kungligt, ser fartfyllda shower och dansar till de mest populära banden i Sverige. Just den här helgen är det inget uppträdande men nöjeskalendern är annars fylld med Wallmans, en ABBA-show, en hyllning till Ted Gärdestad och mycket annat. Inför ett showbesök kan det för övrigt vara bra att notera att man då erbjuder fasta middagsmenyer, och att eventuella  matallergier bör anmälas en vecka innan.

Innan hemfärd vill vi gärna ta del av Sollefteås historia och hinner med ett kort besök på stadens museum för att ta del i  hur Sollefteå som stad vuxit fram och även på hembygdsgården med sin lilla läsestuga med gamla böcker och tidningar. En kopp kaffe i det gamla kolartorpet får avsluta besöket i Nipstaden.

Hitta hit: Hotell Hallstaberget ligger tre kilometer från Sollefteå centrum och det är lite drygt tio mil till flygplatsen Sundsvall-Timrå.

Här har vi samlat alla artiklar om Sverige.

Foto: Katarina Norström
To Top
Translate »