Sydafrika

Grootbos Private Nature Reserve i Sydafrika – ett måste att besöka

Om man åker österut utmed sydkusten bjuds man på fantastiskt vackra vyer över berg och hav. Här hittar man också Grootbos Private Nature Reserve. Några mil efter den söta lilla kuststaden Hermanus, känd för sina fina möjligheter att se valar, kommer man fram till en femstjärnig lodge vackert inbäddad i den karga, kustnära naturen strax utanför orten Gansbaai.

Anläggningen på Grootbos består av två olika lodger. Den ursprungliga vackra Garden Lodge med sitt karaktäristiska halmtak riktar sig främst mot barnfamiljer. Den nyare, modernare och eleganta Forest Lodge har par i olika åldrar som sin främsta målgrupp, och är också mycket populär bland par på bröllopsresa.

Grootbos Private Nature Reserve
Grootbos Private Nature Reserve

Lodgerna erbjuder ett stort urval av spabehandlingar. Här kan man också få en guidad introduktion till det sociala hjälpprogram som lodgen bedriver på ägorna och i den närliggande kåkstaden.

Förutom de egna arrangemangen kan Grootbos också boka in externa aktiviteter som flygturer med litet sportflygplan och ”great white shark cage diving”. Detta har blivit mycket populärt bland tillresande turister från hela världen. På båda lodgerna bor man i privata eleganta små villor med terrasser. Restaurangerna har ett bra utbud av både färdiga menyer och à la carte. Maten är fräsch och vällagad och servicen utmärkt. Utsikten från entrén och restaurangen i Forest Lodge tar fullständigt andan ur oss. Den utsikten med naturen, bergen och det vackra glittrande havet i fjärran. Den omgivande naturen har huvudrollen på Grootbos.

Grootbos är 2 800 tunnland stort

Ett flertal spännande utomhusaktiviteter ingår utan kostnad i helpensionen. Detta är bl.a. utflykter på hästryggen, en ”nature drive” i omgivningarna med fyrhjulsdriven Landrover, och guidade naturpromenader. Växtligheten består framför allt av så kallad fynbos, som är olika sorters lågväxande tålig växtlighet. I dessa artrika växtlighetsgrupper ingår till exempel 300 olika sorters protea och många typer av gladiolus. Turister vallfärdar från jordens alla hörn för att beskåda den omtalat vackra blomningen på våren.

Vi gör en tur med Landrover med kunnige guiden Christoff, som gör färden till ett intressant äventyr. Förutom att han kan namnen på alla växter, djur och insekter vi ser har han alltid intressanta fakta att berätta om dem alla. Grootbos område är hela 2 800 tunnland stort, och berget Grootberg tronar majestätiskt upp sig en bit bort. Det blir en hisnande färd i slingriga hjulspår upp till toppen av berget. Väl uppe blir vi belönade av Christoff som dukar upp hembakade kakor och läskande fruktjuice med klirrande isbitar på Landroverns motorhuv. Vi njuter av den milsvida vackra utsikten över dalar, dammar, vinodlingar och hav nästan ända bort till Afrikas sydspets Cape Agulhas.

Afrika - Grootbos Agapantus blomma

Senare på dagen följer vi med Christoff på en mycket spännande guidad tur ner till havet där vi går på upptäcktsfärd till ett stort grottsystem. Detta är Klipgat Caves, där våra förfäder bodde för 70 000 år sedan. Grottorna är idag en viktig arkeologisk utgrävningsplats med världsrykte. Det har till och med varit tal om att göra platsen till ett världsarv.

Det var Sydafrikaresor som tipsade First Class Magazine om denna pärla. Något vi är mycket tacksamma för, och vi blev som sagt inte besvikna. Hit återvänder vi gärna!

Här hittar du mer information om Grootbos Private Nature Reserve.

Här har vi samlat samtliga artiklar om Sydafrika.

Foto: Björn Waenerlund
To Top
Translate »