Spanien

Finca La Donaira i Andalusien – väl värt ett besök

Sakta kör jag upp över den storslagna bergskedjan Serrania de Ronda, belägen i Andalusien. Jag njuter av utsikten genom bilrutorna. De små andalusiska byarna ser ut som om de vore fastlimmade mot de klippiga bergen. Jag är på väg till Finca La Donaira, ett rustikt lyxhotell i boutiquestil där hållbarhet är ett signum.

Finca La Donaira

Närmare 700 hektar för lugn och komfort

I den lilla byn El Gastór möts jag upp av en representant från Finca La Donaira. För den sista biten upp till mitt kommande boende behövs nämligen en bil med fyrhjulsdrift.

Bilresan tar mig genom frodiga betesmarker med tät vegetation. Under färden passerar jag ett otal olivlundar. När den skyddande vegetationen glesnar ser jag glittrande vita murar vars arkitektoniska linjer avslöjar ett andalusiskt ursprung.

Det spanska ordet cortijo betyder bondgård, en andalusisk version av små gårdar med stuga, stall och fruktträdgårdar. Finca La Donaira kvalar inte in för den benämningen. På svenska skulle vi nog säga domän eller mycket stor bondgård, inte minst med tanke på de närmare 700 hektaren mark.

Vid ankomsten vet jag mycket lite om boutiquehotellet, men ju mer jag får lära mig, desto mer kär blir jag i platsen och Finca La Donaira. Hur man kombinerar gästfrihet och hållbarhet på en plats där permakultur verkligen fungerar förbluffar mig.

Vingårdar, olivlundar, frukt- och grönsaksodlingar är spridda över gårdens 700 hektar. Här finns stora, gröna betesmarker för ”gårdens” boskap. Allt man serverar till frukost, lunch och middag är väldigt närproducerat.

Hästarna på domänen, för jag väljer att kalla Finca La Donaira domän, är ett separat kapitel. Ägaren av hotellet har en passion för lusitanska hästar, ättlingar till den berömda spanska hästen. Man säger att hästarna ursprungligen kommer från Brasilien. Huruvida detta är sant låter jag vara osagt. Jag konstaterar bara att de är otroligt vackra och att det här finns närmare nittio stycken av dessa imponerande hästar. De lämnar definitivt ett minne för livet, så vackra är de.

Finca La Donaira Horse

Hästarna lockar en passionerad kundkrets, men gårdens mångfacetterade karaktär fascinerar naturälskare, eko-retreatfans och diskreta affärsmän, där alla har en önskan gemensam: lugn och ro samt komfort.

Som att befinna sig  i en tavla

En fasad av sten, trä och järn döljer den exklusiva interiören på Finca La Donairas. Det kan vid första anblicken kännas hårt. Men så fort man kommer in i huvudbyggnaden möts man av en kombination av läder, päls och ull, något som garanterat ger värme åt både gäster och upplevelsen dessa har i de gemensamma loungerna.

Finca La Donaira Livingroom

Den stilfulla dekorationen går i neutrala och behagliga toner. I loungen finns stora, inbjudande soffor och på golvet ligger marockanska Beni Ourain-mattor. Blommor som har plockats från de privata ägorna finns överallt och sprider en behaglig doft.

I loungen finns också en eldstad och när skymningen faller avnjuter jag här utsikten över landskapet med traditionell spansk skinka, ost och vin. Jag tillbringar flera timmar här och bara beundrar vyerna över den böljande terrängen, de steniga bergen och de grönskande dalarna. Allt inramat av stora fönster. Det känns som om jag går in i en tavla målad av Olof Hermelin.

Finca La Donaira Livingroom

Sviter och bekvämligheter på Finca La Donaira

La Donaira har fem designsviter i huvudhuset och två i annexet. Alla har sina egna namn, sin unika personlighet och sin speciella stil. Helt oväntat finns här också två ”glampingtält” på närmare femtio kvadratmeter som verkligen ger en känsla av att vara ett med naturen.

Finca La Donaira

Jag bor i en svit döpt efter en fantastisk blomma, nämligen Magnoliasviten. Vad jag upplever är svårt att beskriva med ord, jag känner mig som jag är förflyttad till ett omslag på ett av världens främsta inredningsmagasin. Min ultrakomfortabla säng kramar om mig med sina ljuvliga täcken och jag vill knappt stiga upp när morgonsolens strålar väcker mig. Det är en fröjd att blicka ut över landskapet och se de andalusiska bergen.

Finca La Donaira Magnnolia suite

Ekologisk gastronomi

Köket är hjärtat av hotellet. Här delar hotellets gäster det långa träbordet som finns i restaurangen. De sitter alla tillsammans och uppmuntrar samtal där de utbyter skratt och erfarenheter.

I linje med konceptet från jord till bord producerar de nästan allt som serveras på domänen. De tillverkar allt från olivolja till ost, från bröd till kött, och de få produkterna som de ännu inte är självförsörjda med beställs från små, alltid ekologiska, lokala producenter. Detta inkluderar även vin och öl.

Finca La Donaira lunch

Kökschefen och hans internationella team arbetar uteslutande med säsongsbetonade menyer som är baserade på tillgängliga ingredienser, inklusive kött.

Det serveras en frukost som inkluderar färskt bröd, getost, honung som produceras av de lokala finca-bina, korv, hemlagad ricotta, yoghurt, samt à la carte-alternativ som ägg och ayurveda-gröt. Jag tog chansen att äta det traditionella brödet med färska tomater och olivolja, något de alltid serverar vid de lantliga, spanska frukostarna.

Om du mot förmodan skulle känna ett sug efter något mellan måltiderna så finns det alltid te, kaffe, källvatten, hembakade kakor, nötter och torkad frukt att tillgå. Här kan du verkligen känna dig som att du är hemma och huserar i ditt egna skafferi.

Klockan närmar sig nio på kvällen och traditionsenligt ringer det försiktigt i köksklockan. Detta för att meddela att middagen snart serveras, allt enligt gammal sed. Dock serveras middagen inte vid det långa träbordet, utan nu dinerar man på tu man hand. Köksmästaren presenterar middagen genom att gå runt till varje bord och berätta om kvällens meny. Med honom följer en mycket kunnig sommelier som beskriver väl avvägda viner eller lyssnar på önskemål och därefter talar om hur dessa passar.

Jag fick äran att besöka etablissemangets omtalade vinkällare, och nog var den imponerande. Här fann jag ett noggrant urval av ekologiska viner från hela världen.

SPA-upplevelser för välbefinnande

Jag följer den doftande lavendelstigen till spat, som är byggd uppe på en kulle. Detta ligger precis vid utomhuspoolen som fylls ständigt med naturligt vatten från bergen.

Finca La Donaira SPA

SPA:t är en fristad för välbefinnande, utrustat med bland annat hammam och en istunna.

Genom de stora fönstren som omger den uppvärmda infinitypoolen finner du en magisk panoramautsikt. Denna utsikten kan innebära att man tillbringar lite längre tid i poolen än vad man tänkt.

Under min vistelse på Finca La Donaira upptäckte jag olika varianter av yoga, från den traditionella Hatha och Vinyasa till den mindre kända (åtminstone för mig) Power and Yin.

Finca La Donaira YOGA

Att prova yoga tidigt på morgonen i grönskan var uppfriskande och skapade ett minne för livet. Den inre frid jag uppnådde stannade kvar hos mig hela dagen och fick mig att undra varför jag inte gjort detta tidigare.

Många och överraskande aktiviteter på Finca La Donaira

Finca La Donaira erbjuder många aktiviteter som bjuder på överraskningar. De anpassar dem efter varje gästs önskemål, och vissa är dessutom gratis. För de som önskar lite mer aktivitet finns paragliding och mountainbikes tillgängliga både på domänen och i den närliggande naturen.

Finca La Donaira

De som är ekologiskt intresserade kan ta en tur i medicinalträdgården eller ute på landsbygden. Andra aktiviteter som berikar vistelsen är stjärnskådning och tyst meditation.

Kanske är bi-meditation det mest originella. Under en träsäng finns tre bikupor inbyggda, och vingljudet från de flitiga arbetarna i kuporna låter mig kastas loss från vardagen och försjunka i binas värld. En helt gudomlig upplevelse.

FINCA LA DONAIRA - First Class Magazine
FINCA LA DONAIRA - First Class Magazine

Själv lämnar jag anläggningen uppfylld av en härlig mix av upplevelser, dofter, ljud och minnen och med ett uns avund gentemot lokalbefolkningen som ständigt kan återvända till detta fantastiska andalusiska boutiquehotell.

Saker att göra i närheten av La Donaira

Oavsett om du blir trött på de alternativ som hotellet erbjuder eller är ivrig att utforska det omgivande området, finns den charmiga strandstaden Malaga bara tolv mil bort. Det historiska Sevilla når man efter elva mils färd och pittoreska Ronda är bara fyra mil. Kom ihåg att även om avstånden är korta så är restiden längre eftersom du kommer att resa längs vägar som går genom de andalusiska bergen.

Hur man kommer till Finca La Donaira

Hyr helst en bil så att du kan ta dig runt i regionen. Om du föredrar att inte köra erbjuder hotellet en transfertjänst från Malagas (2 timmar) respektive Sevillas samt närliggande flygplatser (1,5 timma).

Här har vi samlat fler artiklar om Spanien.

Här hittar du mer information om Finca La Donaira

Foto: Adriana Lage Toma samt press
To Top
Translate »