Namibia

Etosha Heights Safarihoek i Namibia – underbar safari

Etosha betyder ”platsen där inga växter gror”. Det kommer sig av att en stor del av den världsarvsklassade namibiska nationalparken utgörs av en uttorkad sjö där bara saltet från det försvunna havsvattnet återstår. På håll ser det ut som vackra snöklädda vidder. Runt detta märkliga salthav lever stora hjordar av vilda djur, och människor från hela världen vallfärdar för att se dem. Vi är på väg till Etosha Heights Safarihoek i Namibia för att får uppleva detta.

Etosha nationalpark, berömt för sin vackra vildmark och sina mängder med vilda djur, ligger i norra delen av Namibia, ett land som inte är lika exploaterat som grannlandet Sydafrika. Folkmängden i Namibia är bara cirka två och en halv miljon att jämföra med Sydafrikas nästa 60 miljoner människor. Befolkningstätheten blir väldigt tydlig när man betänker att Sydafrika bara är en halv gång större än Namibia. Med andra ord är det stora, glest befolkade landområden att färdas genom när man reser i Namibia.

Halvvägsstopp på Sasa Safari Camp

Sasa Safari Camp

Vår färd mot Etosha går åt nordost med hyrbil från den söta namibiska kuststaden Swakopmund. Det är en färd på cirka 60 mil som tar ungefär sju timmar på vägar av skiftande kvalitet. När vi lämnar kusten ligger morgontemperaturen på 19 svala grader men stiger raskt mot drygt 30 grader så fort vi kommer längre in i landet. Det är tufft för både bil och passagerare att färdas så länge i så varmt klimat. Vi har redan tidigare beslutat att ”äta elefanten i bitar”, om uttrycket ursäktas. Elefanterna ser vi fram emot att se och inte äta men det känns skönt att kunna dela upp den långa bilresan i två kortare dagsetapper.

Så efter drygt halva resan checkar vi in på Sasa Safari Camp. Campen är ett sött litet familjeägt ställe i närheten av staden Outjo. Här råder en hjärtlig familjär stämning där det är svårt att skilja gästerna från ägarfamiljen. Allt är rent och snyggt och dessutom miljömedvetet. Ägarna driver anläggningen till exempel helt och hållet med solenergi. Alla gäster umgås vid den svalkande poolen på den fina terrassen med milsvid utsikt över det böljande landskapet.

Sasa Safari Camp

Man tänder grillen i kvällningen och middagen är god och vällagad med soppa, grillbuffé och lite klassisk malvapudding till efterrätt. Ägaren Donsie har också införskaffat en stor och bekväm långfärdsbuss med vilken han tar gäster på spännande guidade resor i hela Namibia. Men det får vi vänta med till nästa gång vi besöker regionen för dagen därpå fortsätter vi färden mot Etosha.

Höjdpunkten Etosha Heights Safaraihoek

Inne i den statliga nationalparken finns det ett trestjärnigt motell. Vill man bo och äta bättre, och det vill vi, så finns betydligt roligare boendealternativ belägna i angränsande privatägda landområden. Staketen mellan dessa och nationalparken trampar elefanterna ner med jämna mellanrum så djuren strövar fritt mellan de olika områdena. Vårt val har fallit på lyxiga lodgen Etosha Heights Safaraihoek i ett privatägt reservat på ofattbara 65 000 hektar. Marken var för länge sedan en del av statliga världsarvet Etosha Nature Reserve men blev sedan avdelat till boskapsfarmare i många år. För ett tiotal år sedan började marken köpas upp av en hängiven namibier i partnerskap med en holländare, och de har nu med berättigade stolthet restaurerat detta stora landområde för ”wildlife conservation” granne med den statliga nationalparken. Här samlas alla vilda djur man kan drömma om kring vattenhålen för att släcka törsten i gryningen och skymningen.

Etosha Heights Safarihoek
Lyxiga Etosha Heights Safarihoek blir vårt val för vår vistelse.
Etosha Heights Safarihoek
Etosha Heights Safarihoek

Vilken start hos Etosha Heights Safarihoek!

Redan en halvmil innan vi kommer fram till Etosha Heights Safarihoek blir vi stående med vår hyrbil vid ett vattenhål där en liten hjord med elefanter släckte sin törst. Vilken underbar syn! På eftermiddagen gör vi vår första game drive med vår guide Teek som har nästan 20 års erfarenhet i yrket och är en hel uppslagsbok av kunskap. Dessutom är han en väldigt trevlig och skojfrisk kille. Vi hinner se ytterligare en hel hjord med elefanter, några giraffer, många zebror, antiloper, en eftermiddagsslumrande lejonflock och precis innan solnedgången – en svart noshörning! Safarihoek är välkänt för sina fina möjligheter att se ”black rhino” så det blev verkligen en höjdpunkt.

Etosha Heights Safarihoek Rhino

Vi avslutar ankomstdagen till Etosha Heights Safarihoek med en underbar trerätters middag under den glittrande stjärnhimlen innan vi nöjda och belåtna sluter ögonen i vårt lyxiga safarihus med fantastisk milsvid utsikt med ett av vattenhålen i förgrunden. Etosha Heights Safarihoek har endast elva rymliga gästvillor vilket gör att stämningen blir väldigt familjär, exklusiv och privat.

Tre underbara dagar på Etosha Heights Safarihoek

Det blir tre härliga dagar på Etosha Heights Safarihoek fyllda av spännande djurupplevelser, kulinariska utsvävningar och svalkande bad i den sköna poolen på solterrassen.

Etosha Heights Safarihoek swimming pool

Länge kommer vi till exempel att minnas elefanthjorden som badade och drack bara några meter från oss i vår Land Cruiser. De små elefantungarna plaskade skojfriskt i vattenbrynet och försökte imiterade de stora elefanterna. För att inte tala om när vår game ranger Teek tog oss till The Hide, en hydda man byggt precis vid ett av vattenhålen, där vi i lönndom kunde smygtitta på den unga giraffen som nästan gick ner i spagat för att nå ner till vattnet och kunna släcka sin törst. Där satt vi i hyddan och sippade på vårs sundowner-drinkar med goda tilltugg och njöt av djuren som kom till vattenhålet för att dricka på kvällskvisten. En oförglömlig upplevelse hos Etosha Heights Safarihoek!

Etosha Heights Safarihoek Elephants


Här hittar du mer information om Etosha Heights Safarihoek från Natural Selection

Här har vi samlat alla artiklar om Namibia.

Foto: Björn Waenerlund samt press
To Top
Translate »