Allt för hemmet

Englesson Möbler

När civilingejören Staffan Englesson designade ett mässingsbord till sin hustru Marilene, fick han beställningar från bekantskapskretsen. Året var 1964 och bordet blev starten för det som i dag är ett av Sveriges ledande varumärken inom möbler och sängar. Nämligen Englesson.

Englesson möbler

Jag möter upp familjen Englesson på deras huvudkontor som ligger ett stenkast från deras butik Englesson & Company Möbelbutiken i Djursholm. Det är VD:n Michael, hans hustru Camilla samt Lena, hustru till Michaels bror Johan. Under bordet ligger hunden Moses. Han är mer intresserad av att bli kliad bakom örat än att bjäffa som designklassiker.

Englesson möbler

Designklassiker Englesson

Det går knappast att använda sig av ett bättre ord än designklassiker när det kommer till Englesson. Man har sin egen tillverkning i en 14 000 kvadratmeter stor fabrik i Polen. Allt som lämnar den fabriken är kvalitetssäkrat enligt ISO-standarden, samt signerat. Företagets storsäljare är möbelserien Stockholm och förädlade varianter av Howardsoffan som aldrig tycks gå ur tiden. Särskilt populär är den svängda Howardmodellen som Michael Englesson själv ville ha till sitt hem i början på 2000-talet.

Eftersom ingen annan tillverkade svängda modeller den gången, ritade han och lät tillverka soffan själv – och vips, en storsäljare hade sett dagens ljus. Att Michael och Johan en dags skulle ta över familjeföretaget efter sin far var ingen självklarhet, men efter att de båda – vi är nu på slutet av 1980-talet – hade utbildat sig till civilekonomer, gick de in i företaget med ambition att utveckla. Michael och Johan har delat ansvar i bolaget. Michael ansvarar för den svenska verksamheten och Johan för produktionsbolaget i Polen. Deras bättre hälfter, Camilla och Lena, har med sina väl utvecklade sinnen för inredning ansvaret att hjälpa såväl privat- som företagskunder att hitta rätt möbler och inredning. Ja, allt anpassat efter varje enskild kunds unika behov.

Englesson möbler

Uppdragen varierar i storlek, det kan vara allt ifrån att hjälpa en kund att hitta rätt tyg till en soffa, till att inreda hela hem. På ”skrytkontot” finns bland annat VIP-loungen på Arlanda flygplats inklusive den kungliga loungen. Lägg till Stockholm Open, PGA Nordea Masters, TV-produktioner såsom Solsidan, 100 Code och Johan Falk-filmerna med flera projekt.

STOR VARIATION OCH NYA SAMARBETEN

Englessons möbler finns inte bara tillgängliga för köp i deras egen butik, Englesson & Company Möbelbutiken. De säljer dem också hos noggrant utvalda och exklusiva möbelhandlare över större delen av Skandinavien och i Tyskland. Möblerna är naturligtvis identiska, och återförsäljarna är välutbildade när det kommer till de möjligheter som sortimentet erbjuder.Det finns dock några skillnader. Bland annat kan man i Englessons egna butik välja bland långt flera tyger till de stoppade möblerna. I deras butik finns kanske Sveriges största tygrum, fyllt av tygprover från leverantörer från världens alla hörn. Englesson samarbetar sedan länge med bland andra Ralph Lauren, Designers Guild och William Yeoward. Det är heller inte ovanligt att någon kund själv har inhandlat ett tyg någonstans i världen, och beställer sina möbler i just det unika tyget. Allt är möjligt, den enda riktlinjen som finns är att det aktuella tyget givetvis måste vara lämpligt för möbler.

TRADITION OCH LÅNG LIVSLÄNGD hos Englesson

Englesson möbler

Vare sig man handlar ny soffa, beställer en Englessonsäng eller inreder sitt hem med några av de mycket populära modulhyllorna som ser ut att vara platsbyggda, så är det ett par saker som gäller. Till exempel tillverkar Englessons alla sina möbler på beställning, vilket resulterar i något längre leveranstider. Å andra sidan kan kunderna känna sig trygga med vetskapen att möblerna har skapats speciellt för dem. Och inte har legat i lager någonstans. Vad beträffar kunderna är det intressant att notera att många äldre kunders barn också föredrar att handla sina möbler från samma leverantör som deras föräldrar gjorde. Detta visar på företagets långvariga popularitet och förtroende.

Lika mycket som man kan tolka detta som att smak och stil går i arv, kan man se på det som att Englessons kunder både vet vad de vill ha, och vet vad de får, nämligen möbler med toppkvalitet. Apropå tyger: Med sina 51 år på marknaden, och med ett stort intresse för tyger, så har ju ett antal mönster funnits i Englessons sortiment genom åren.

Följer inga trender

Lena berättar att det en dag kom in en kund i butiken och efterlyste ett tyg som hon kom ihåg ifrån sin barndom. De försökte få henne att beskriva tyget och efter ett tag kom hon på en detalj. ”Det var en liten apa på det”, berättade hon. Efter att ha tänkt sig om några vändor kom Lena på att kunden måste tala om ett tyg som de hade för massor av år sedan och som heter ”Indian Summer”. De letade i sina gömmor och hittade tyget till kundens enorma förtjusning. Att textil kan väcka minnen blev alldeles uppenbart när kunden inte kunde låta bli att fälla några tårar vid åsynen av tyget.

Jag frågar trion om hur de ser på trender och får ett ganska kontant svar. Englesson följer inte trender utan arbetar med klassiska möbler och rena linjer, något som aldrig blir omodernt. Med tanke på det enorma utbudet av tyger, så kan stoppmöblerna ändå blir hur balla och trendiga som helst. Allt beroende på hur vågad kunden är. De allra flesta av Englessons stoppmöbler kan också fås med avtagbar klädsel så att man kan byta om man vill. Det värnar om miljön och ligger helt i linje med företagets miljöpolicy. Englessons möbler ska hålla över tiden och deras serier har en livslängd på 10-20 år innan de ändras. En stor fördel med detta är att man kan komplettera möbler efterhand om det behovet skulle uppstå.

ENGLESSON & COMPANY – INSPIRERANDE BUTIK

Efter att vi har pratat lite allmänt om Englesson och vad företaget står för, vill jag se butiken. Jag har förvisso varit där förut, men av naturliga skäl ändras ju en möbelbutiks utseende över tiden.

Det första som möter mig är en hel hög hundar. Camilla och Lena skrattar och berättar att hundar är hela familjens stora intresse, och det är uppenbart att hundarna är vana vid att det kommer ”gäster”. De bryr sig inte särskilt mycket om kunderna.Särskilt barn brukar bli förtjusta över att få gosa med hundarna. Själva butiken är som en enda stor inspirationskälla. Varje medarbetare ansvarar för sin egna utställning, utställningar som varierar mellan stramt och klassiskt till mer modernt med uttagna svängar i form av tyger och inredningsdetaljer.

Englesson möbler

Englesson skapar inspiration

Förutom de egna kollektionerna finns det inredningsbitar som köps in från olika mässor runt om i världen. Jag kommer på mig själv med att vilja göra om där hemma, allt här inne är så otroligt snyggt och välgenomtänkt. Stora, bylsiga soffor varvas med strama modulhyllor. Mjuka mattor, snygga lampor och kuddar i olika storlekar och med olika mönster skapar en helhet och ett ha-begär. Det är lätt att förstå att man ska besöka detta ställe när man behöver inspiration. Längst in i lokalen hittar man Englessons stiliga sängar och hyllsystem, som egentligen är modulmöbler men som kan anpassas efter alla behov. Det mest finurliga med dessa modulerna är att de färdigmonterade ser ut att vara platsbyggda.

Englesson möbler

Jag fick berättat för mig om en kund som ringde till butiken för att fråga om dessa modulsystem verkligen kunde bli anpassade precis enligt hans önskemål. ”Så det innebär alltså att jag kan ha lådor från golvet och ända upp i taket?” undrade han. Visst kunde han få det, men han ändrade sig dock när vi förklarade för honom att det möjligen skulle kunna bli ett litet problem att komma åt innehållet i lådan som han placerade högst upp under taket. Från ett soffbord till ett anrikt familjeföretag som idag samarbetar med bland annat vår världsmästare Charlotte Kalla som frontar Englessons möbel- och sängkollektion. Att tradition och klassiska möbler har sin rättmätiga plats i ett annars ganska snabbt roterande trendhjul har Englessons nu bevisat i över ett halvt sekel.

Framtiden oviss men ändå inte

De fyra huvudpersonerna har inga planer på att trappa ner, och på den givna frågan, den om deras barn en dag kommer att ta över verksamheten, finns inget givet svar. Precis som det inte heller gjorde innan Michael och Johan tog över efter sin far. Framtiden får helt enkelt visa vad den har i sitt sköte. Dithän fortsätter man på den inslagna vägen, och levererar klassiska kvalitetsmöbler.

Här har vi samlat fler tips för hemmet som vi tror du gillar.

Här hittar du mer information Englesson Möbler.

Foto: Mathias Blom, The Happy Creative
To Top
Translate »