DRYCK

Champagnehuset Alfred Gratien – ett hantverk i världsklass

Alfred Gratien är den lilla dolda pärlan i hjärtat av Champagne. Champagnehuset ligger i staden Épernay och är bland internationella vinkännare känt för att arbeta hantverksmässigt med sina cuvéer. I Sverige har bara den innersta klicken av champagneälskare upptäckt huset.

Alfred Gratien

Vinregionen Champagne behöver ingen närmare presentation. Det behöver däremot Alfred Gratien, som troligtvis aldrig kommer att bli känt för den breda allmänheten utan får förbli en hemlighet för de initierade. Champagnehuset fortsätter att driva sin verksamhet med tillverkning, fatlagring och vinkällare på samma plats där man år 1864 grundade det. Detta innebär att det har bevarat sin tradition och kontinuitet i över 150 år. Lokalerna ligger halvt gömda på 30 Rue Maurice Cerveaux, cirka femhundra meter söder om Épernays berömda huvudstråk, Avenue de Champagne.

Den totala produktionen ligger på cirka 200 000 flaskor per år. Det kan låta mycket, men det är inte ens en procent av vad de allra största champagnehusen producerar. Trots en relativt liten produktion lyckas Alfred Gratien tillverka åtta olika cuvéer, alla i en torr stil. Man producerar fem årgångslösa champagner: en vit och en rosa brut, en heltorr brut nature, prestigerosén Cuvée Paradis Rosé samt den nyligen lanserade Cuvée 565, gjord på fem årgångar som legat sex år med jästfällningen. Utöver dessa finns även tre årgångsbetecknade champagner: Millésimé 2005, Blanc de blancs 2012 och husets stolthet Cuvée Paradis 2009.

Liten produktion hos Champagnehuset Alfred Gratien

Den begränsade produktionen har både fördelar och nackdelar. Tack vare sin litenhet kan vinkällarteamet fortsätta arbeta hantverksmässigt, så som man gjorde förr. I det ingår bland annat att de jäser alla sina basviner på ekfat, vilket är en unik process som ger deras viner en annan dimension. Alfred Gratien’s cuvéer beskrivs ofta som mer komplexa än andra champagner.

Alfred Gratien

För att säkerställa att vinerna också har den friskhet man förväntar sig av en champagne blockerar man alltid den malolaktiska jäsningen. Nackdelen med att vara en relativt liten producent är att de lite dyrare champagnerna som görs i mindre volymer tar slut alltför fort. Exempelvis är husets prestigecuvée Alfred Gratien Cuvée Paradis 2009 slutsåld hos producenten och det förhållandet kommer att kvarstå till dess att nästa årgång tillgängliggörs.

Alfred Gratien’s vinmakare, Nicolas Jaeger, är så mån om kvalitén på prestigechampagnen att det inte kommer att produceras någon Cuvée Paradis alls från årgångarna 2010, 2011 och 2012. Nästa årgång som släpps blir således 2013 och den är ännu inte färdiglagrad. Som tur är finns det flaskor kvar av 09:an på Systembolaget.

Årets champagneproducent 2018

Många har uppmärksammat Jaegers noggrannhet och kvalitetsinriktade arbete. I år har han fått två tunga utmärkelser. Den respekterade franska vinguiden Guide Hachette utnämnde honom till Årets vigneron i Champagne. En vigneron är franska och betyder någon som odlar druvor och gör vin. Årets vinproducent helt enkelt. Dessutom blev han utsedd till Årets vinkällarmästare av tidskriften Bulles & Millésimes. Nicolas Jaeger föddes in i yrket. Han är fjärde generationens källarmästare på Alfred Gratien och tog år 2007 över ansvaret för vintillverkningen från sin far Jean-Pierre.

Utöver hedersbetygelsen som Årets vinproducent gav vinguiden Guide Hachette sin finaste vinbedömning till Alfred Gratien Millésime 2004. En champagne som snabbt sålde slut då den lanserades på Systembolaget förra året.– Det var min pappa som gjorde det vinet, berättar Nicolas Jaeger. Jag rider lite på hans storhet, säger han och skrattar.

Alfred Gratien

Alfred Gratien på Systembolaget

Under våren 2019 kommer man troligtvis att lansera fler cuvéer från Alfred Gratien. I dag går det utmärkt att beställa följande tre cuvéer:

Alfred Gratien

Alfred Gratien Brut Classique (79752, 329 kr)

Detta är husets vita instegschampagne. Den fick 95 poäng och guldmedalj på International Wine Challenge samt klassas som Superfynd av Martin Gilck på Champagne Sweden. Precis som namnet säger är det en klassisk brut, gjord på Champagnes samtliga tre druvsorter: chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Doften är komplex med inslag av citrus och vita blommor samt har en lätt brödig ton. I mun är vinet välbalanserat med frisk syra och en väl avvägd dosage.

Alfred Gratien

Alfred Gratien Rosé Brut (78332, 329 kr)

Denna champage är oerhört uppskattad och en av champagnehusets allra mest prisvärda cuvéer. Den har fått fem getingar av Expressen, fyndstämplats i Allt om Vin och fått 89 poäng av vintidningen Livets Goda. Doften är fylld av fruktiga inslag såsom jordgubbar, röda vinbär och röda äpplen samt mer komplexa toner av pioner, kaksmulor, örter och rosenblad

Alfred Gratien

Alfred Gratien Cuvée Paradis 2009 (78616, 599 kr)

Detta är husets prestigechampagne. Den finns i dag i några butiker, men kommer 1 december att lanseras i 25 av Systembolagets premiumbutiker. Det är ett vin man inte bör missa. Livets Goda gav den 93 poäng och följande beskrivning: Här blir man bjuden på en skön resa där bouqueten inleder med inbjudande solmogen gul frukt, vita blommor, torkade apelsinskal, Odense marsipan, färsk nougat och en touch av modellera. Med luft i glaset pustar en maritim vind förbi och blommigheten drar mer mot syrén.

Det är ett flörtigt, komplext och härligt sniffvin helt enkelt. Kontrasten uppstår i gommen, när husets fräsiga men strukturerade stil möter den småfeta gula frukten samtidigt som det bjuds på saftiga gröna äpplen med skalet kvar, brioche, mandlar och lemon curd. Fatkaraktären är där men bara i periferin, och så går den fräscha strama syran du ofta får i kalkrik jord som en röd tråd genom vinets smak och hänger med hela vägen till det gulfruktiga avslutet.

Här hittar du mer information om Alfred Gratien.

Här har vi samlat fler artiklar inom dryck.

Foto: Press
To Top
Translate »