Mat och recept

Albóndigas – spanska köttbullar i tomatsås

Albóndigas är en älskad spansk rätt som består av små, saftiga köttbullar som ofta serveras i en smakrik tomatsås. Denna rätt är en populär del av den spanska tapasmenyn och passar både som förrätt och som huvudrätt. Variationerna på albóndigas kan skilja sig beroende på region, men den gemensamma nämnaren är den rika och smakfulla såsen som får köttbullarna att smälta i munnen.

Albóndigas - spanska köttbullar i tomatsås

Ingredienser för Albóndigas (4 personer):

För köttbullarna:

  • 500 g blandfärs (fläskkött och nötkött)
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tesked torkad oregano
  • 1 tesked paprikapulver
  • Salt och svartpeppar, efter smak
  • Olivolja, för stekning

För tomatsåsen:

  • 1 burk (400 g) krossade tomater
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk olivolja
  • 1 tesked socker (för att runda av syran i tomaterna)
  • 1 tesked torkad oregano
  • 1 tesked basilika
  • Salt och svartpeppar, efter smak

Tillagning av Albóndigas:

  1. Förbered köttbullarna: Börja med att blanda ströbrödet och mjölken i en liten skål. Låt det stå i några minuter tills ströbrödet har absorberat mjölken. I en stor skål, blanda färsen med den blötlagda ströbrödsblandningen, lök, vitlök, ägg, oregano, paprikapulver, salt och peppar. Blanda väl tills allt är jämnt fördelat.
  2. Forma köttbullarna: Rulla blandningen till små bollar, ungefär storleken av en valnöt. Placera dem på en tallrik när de är färdiga.
  3. Stek köttbullarna: Värm lite olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullarna i omgångar tills de är gyllenbruna på alla sidor och nästan genomstekta, cirka 5–7 minuter per omgång. Ta bort dem från pannan och ställ åt sidan.
  4. Förbered tomatsåsen: I samma panna som du stekte köttbullarna, tillsätt lite mer olivolja och stek lök och vitlök på medelvärme tills de är mjuka och doftar, cirka 5 minuter. Tillsätt krossade tomater, socker, oregano och basilika. Låt såsen småputtra i 10 minuter för att smakerna ska blandas och såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka köttbullarna i såsen: Lägg tillbaka köttbullarna i tomatsåsen och låt dem sjuda i såsen i ytterligare 15–20 minuter, tills de är genomkokta och har absorberat lite av såsens smak.
  6. Servering: Servera albóndigas varma, gärna med ett gott bröd eller ris som tillbehör. Toppa gärna med färsk persilja eller basilika för extra färg och smak.

Tips: Du kan också göra denna rätt i förväg. Albóndigas håller sig bra i kylskåp i ett par dagar, och smaken blir ännu bättre efter ett par timmar eller över natten.

Du kanske också är intresserad av den spanska tapasrätten Gambas al Ajillo som är vitlöksstekta räkor. Gudomligt god!

Foto: Press
To Top
Translate »