Påsken är en av våra mest älskade mathelger, fylld med klassiska rätter som sill, lax, lamm och söta desserter. Dessa klassiska rätter till påsken är en stor del av vårt firande av denna högtid. Här får du tips på några traditionella påskrätter med recept! Njut av din påskmat!
Skagenröra med kokta ägg
En lyxig och krämig förrätt med räkor, majonnäs och dill, perfekt att servera på kokta ägg.
Ingredienser:
- 4 ägg
- 200 g handskalade räkor
- ½ dl majonnäs
- ½ dl crème fraîche
- ½ tsk dijonsenap
- 1 tsk citronsaft
- ½ dl finhackad dill
- 1 msk finhackad rödlök
- 1 tsk röd stenbitsrom
- Salt och peppar
Tillagning:
- Koka äggen i 8–10 minuter. Spola dem i kallt vatten, skala och dela i halvor.
- Grovhacka räkorna.
- Blanda majonnäs, crème fraîche, dijonsenap och citronsaft i en skål.
- Rör ner räkor, dill, rödlök och stenbitsrom. Smaka av med salt och peppar.
- Servera skagenröran på eller bredvid de kokta ägghalvorna.
Gravad lax – klassisk påskmat
En klassisk påskrätt med mild sälta och frisk dillsmak, perfekt att servera med hovmästarsås.
Ingredienser:
- 400 g färsk laxfilé
- 2 msk strösocker
- 2 msk salt
- 1 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 knippe färsk dill
Tillagning:
- Blanda socker, salt och peppar.
- Lägg laxen i en form och gnid in blandningen på båda sidor.
- Lägg på rikligt med dill och täck med plastfolie.
- Låt stå i kylen i minst 48 timmar. Vänd laxen efter halva tiden.
- Skär tunna skivor och servera, gärna med citron och hovmästarsås.
Inlagd löksill – en av alla klassiska påskrätter
En frisk och smakrik sillinläggning med lök, ättika och kryddpeppar.
Ingredienser:
- 200 g inläggningssill
- 1 stor gul lök
- 1 dl ättiksprit (12 %)
- 2 dl vatten
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
Tillagning:
- Koka upp ättika, vatten och socker tills sockret löst sig. Låt svalna.
- Skär löken i tunna skivor.
- Varva sill och lök i en glasburk. Lägg i kryddpeppar och lagerblad.
- Häll över lagen och låt stå i kylen i minst 24 timmar innan servering.
Senapssill
En krämig och smakrik sill med senap, vinäger och dill.
Ingredienser:
- 200 g inläggningssill
- 3 msk grovkornig senap
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk socker
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 dl matolja
- ½ dl hackad dill
- Salt och peppar
Tillagning:
- Skär sillen i bitar.
- Blanda alla ingredienser till såsen och rör ner sillbitarna.
- Låt stå i kylen i minst 1 timme innan servering.
Köttbullar
Saftiga och smakrika köttbullar som hör hemma på alla svenska högtider.
Ingredienser:
- 400 g blandfärs
- 1 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 liten gul lök, finhackad
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- Smör att steka i
Tillagning:
- Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 5 minuter.
- Blanda i färs, lök, ägg, salt och peppar.
- Forma små bollar och stek i smör på medelvärme tills de är genomstekta.
Janssons frestelse – en av alla klassiska påskrätter
En krämig potatisgratäng med ansjovis, en riktig klassiker på påskbordet.
Ingredienser:
- 800 g potatis
- 1 gul lök
- 1 burk ansjovis (ca 125 g)
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk ströbröd
- Smör att klicka över
Tillagning:
- Skala och skär potatisen i tunna stavar.
- Skiva löken och fräs den mjuk i smör.
- Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform.
- Häll över grädden och strö över ströbröd.
- Klicka över smör och grädda i 200°C i ca 45 minuter.
Lammstek – en av alla klassiska påskrätter
Mört och smakrikt lamm kryddat med vitlök och rosmarin – en påskfavorit.
Ingredienser:
- 800 g lammstek
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk färsk rosmarin, hackad
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
Tillagning:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skär små snitt i köttet och tryck in skivor av vitlök.
- Gnid in steken med olivolja, salt, peppar och rosmarin.
- Lägg i en ugnsform och tillaga i ca 1,5 timme tills innertemperaturen är 60°C (rosa) eller 70°C (genomstekt).
- Låt vila 10 minuter innan den skärs upp.
Potatisgratäng
Krämig och ostig potatisgratäng – perfekt till lammsteken.
Ingredienser:
- 800 g potatis
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 dl riven ost
- Salt och peppar
- Smör till formen
Tillagning:
- Skala och skiva potatisen tunt.
- Smörj en ugnsform med smör och varva potatis med pressad vitlök, salt och peppar.
- Häll över grädde och mjölk.
- Strö över osten och grädda i 200°C i ca 45 minuter tills potatisen är mjuk.
Vi hoppas att vi med dessa recept har inspirerat dig till en riktigt god påskmiddag.
För tips om hemlagat påskgodis så läs här.