Mat från andra länder

Recept på wienerschnitzel med österrikisk potatissallad

Österrikisk potatissallad och wienerschnitzel är klassiska rätter från Österrike som är både välsmakande och fyllande. Potatissalladen är känd för sin krämiga konsistens och syrliga smak, medan wienerschnitzel är ett frasigt panerat schnitzel av kalvkött. Här är ett recept på wienerschnitzel med österrikisk potatissallad. Recepten är för fyra personer.

wienerschnitzel - First Class Magazine

Recept på österrikisk potatissallad och wienerschnitzel

Recept på österrikisk potatissallad

Ingredienser:

  • 800 g potatis (ca 8-10 medelstora potatisar)
  • 1 lök, finhackad
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk senap
  • 4 msk solrosolja (eller annan neutral olja)
  • Salt och vitpeppar efter smak
  • Färsk persilja eller gräslök för garnering

Tillagning av österrikisk potatissallad

  1. Koka potatisen med skal på i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Låt svalna något.
  2. Under tiden potatisen kokar förbereder du dressingen. Blanda vitvinsvinäger, vatten, socker, senap, och olja i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Lägg i den finhackade löken i dressingen och blanda ihop dessa. Smaka av så att du har en bra balans av syra och salt.
  4. Skala de ljumna potatisarna och skiva dessa fint.
  5. Tillsätt den varma potatisen och blanda försiktigt så att potatisen täcks jämnt med dressingen.
  6. Låt salladen svalna till rumstemperatur och garnera sedan med färsk persilja eller gräslök innan servering.

Recept på österrikisk wienerschnitzel

Recept på österrikisk wienerschnitzel

Ingredienser:

  • 4 kalv schnitzlar (ca 150-200 g vardera).
  • Salt och svartpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd (eller panko)
  • Neutral olja för stekning (t.ex. solrosolja)

Tillagning av österrikisk wienerschnitzel:

  1. Banka försiktigt ut schnitzlarna tills de är jämnt tunna, ca 5 mm tjocka. Salta och peppra på båda sidor.
  2. Förbered tre separata skålar för mjöl, uppvispat ägg, och ströbröd.
  3. Doppa varje schnitzel först i mjölet (skaka av överskottet), sedan i ägget och slutligen i ströbröd, se till att schnitzeln är helt täckt.
  4. Värm en stor stekpanna med tillräckligt med olja för att täcka botten. Stek schnitzlarna på medelhög värme tills de är gyllenbruna och genomstekta, cirka 3-4 minuter på varje sida.
  5. Låt schnitzlarna rinna av på papperstork innan servering.

Servera schnitzlarna genast med den österrikiska potatissalladen och några skivor citron. Ett tips är att servera några ångade sockerärtor till rätten. Det är inte helt i enlighet med originalreceptet men ger det där lilla extra. Det är en fantastisk kombination av smaker och texturer som verkligen speglar Österrikes kulinariska traditioner. Smaklig måltid!

Här har vi samlat fler recept för dig.

To Top
Translate »