Spanien

10 anledningar att besöka Teneriffa

Planerar du att besöka natursköna Teneriffa på Kanarieöarna? Här är 10 upplevelser du inte bör missa på din nästa semester.  

Teneriffa är en populär året runt destination – med en medeltemperatur på 22 grader under hela året och mer än 3000 soltimmar årligen. Det milda klimatet gör det till en idealisk destination för en aktiv semester, oavsett årstid.

Teneriffa

Teneriffa har fantastiskt naturlandskap

Ön har 43 skyddade naturområden som täcker nästan hälften av öns yta (48 procent). En av dem är Nationalparken Teide, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Teide är ett vulkaniskt område där du kan vandra upp till toppen eller ta linbanan.  Du kan också vandra genom lagerskogarna i Anaga och Teno parker, eller beundra utsikten över klipporna i Los Gigantes. Den kan ses från havet i kajaker eller paddleboards.

Tenerife Kayaking

Möt vilda valar

Vattnet söder om ön är hem till tumlare och grindvalar och är en av de bästa platserna i världen för att se dem, eftersom de ligger nära kusten. Det går flera båtturer från hamnarna på södra delen av ön.

Tenerife Wales
Teneriffa är en bra plats att se de fantastiska Grindvalarna.

Stjärnklar himmel

Teneriffa är också känd som en av de bästa platserna i världen för stjärnskådning, eftersom luften över ön är mycket ren och fri från ljusföroreningar från storstäder och annat. Det finns flera företag som arrangerar stjärnskådningsutflykter där en expert berättar om vilka stjärnbilder man ser.

Teneriffa har flera charmiga städer

 I staden La Laguna finns en charmig och färgstark gammal stadsdel som finns med på UNESCOs världsarvlista. Andra trevliga städer värda ett besök är La Orotava, Garachico och Icod de los Vinos. I huvudstaden Santa Cruz finns flera arkitektoniska sevärdheter, som till exempel Operahuset, konferenscentret och konstmuseet Tenerife Art Space (TEA).

Traditionella kulinariska upplevelser

Man har utvecklat matkulturen på Teneriffa de senaste åren, vilket ger det traditionella köket, med ingredienser som tonfisk, bananer och avokado, en kreativ twist. Det finns även lokal vinproduktion på ön, vars historia kan spåras tillbaka till 1400-talet. Vinet på Teneriffa har en speciell smak på grund av öns vulkaniska jord och milda klimat. Det finns också fem Michelinrestauranger på ön.

Tenerife Food Tuna Fish
Tonfisk är en ingrediens som man ofta använder i matkulturen på Teneriffa.

Lokala festivaler på Teneriffa

Under året arrangeras ett flertal festivaler på Teneriffa, många i samband med de så kallade Romerías, som är kortare pilgrimsfärder som firas vid olika tillfällen i öns byar. Andra årliga höjdpunkter är den årliga Santa Cruz Carnival, påskveckan, särskilt i La Laguna, liksom Corpus Christi blomsterfestival, som arrangeras i den historiska staden La Oratava. 

Sandstränder och naturliga pooler

Tre nya Teneriffa-stränder har i år tilldelats en så kallad Blå Flagg. Därmed finns inte mindre än 12 blåflaggade stränder på ön. Blå Flagg är en internationell miljömärkning som delas ut till stränder och hamnar som uppfyller vissa krav, som till exempel vattenkvalitet, säkerhet och service. Några av stränderna har gyllene sand, medan andra, såsom Benijo, har svart sand på grund av vulkanisk aska. Dessutom finns det flera naturliga pooler på Teneriffa, såsom Bajamar, Punta del Hidalgo och Garachico. 

Ett paradis för familjer

Teneriffa är ett resmål för alla åldrar. Förutom de många naturupplevelserna finns också flera nöjesparker på ön, som till exempel vattenparken Siam Park med rutschkanor i alla storlekar och former.

Avkoppling för kropp och själ

 Den som söker avkoppling och vill skämma bort sig själv lite extra, kan njuta av spa- och wellnessupplevelser på flera av öns fyra- och femstjärniga hotell. 

Teneriffa - First Class Magazine

Fysisk aktivitet på land, till sjöss och i luften 

För den som vill höja pulsen och adrenalinnivåerna under sin semester, är Teneriffa ett idealiskt resmål med ett brett utbud av aktiviteter. Till sjöss finns möjlighet till kajakpaddling, vindsurfing, dykning eller surfing. På land finns många fina cykel- och vandringsleder. Och den som inte är rädd för höjder, kan njuta av det varierade landskapet ovanifrån – med skärmflygning. 

Tenerife Sailig

Här har vi samlat fler artiklar om Spanien.

Här kan du läsa mer om Teneriffa.

Foto: Press
To Top
Translate »