Annons från Globe Marketing

Weekend på Dömle Herrgård

Det är något speciellt med Värmland. De djupa skogarna, de trolska sjöarna, de vackra ängarna. Till och med luften känns speciell. Det upplever man på Dömle Herrgård, en anrik herrgård med modern touche som ligger mitt i de där sagolika landskapet. 

Färden har gått till hjärtat av Värmland – Dömle Herrgård ligger mitt emellan Karlstad och Sunne, vid stranden av Smårissjön. Redan när man kör in på gården känner man av en speciell atmosfär, historisk, romantisk och trolsk på samma gång. Det är förmodligen därför ett ungt brudpar valt att viga sig nere vid vattenbrynet.

DÖMLE HERRGÅRD

Det här är en herrgård med gamla anor – och romantiska. Ursprungligen var det en morgongåva. På mitten av 1400-talet fick den unga Katarina Bengtsdotter från Torp i Närke gården som morgongåva. Sedan dess har området ägts av diverse grevar och baroner och även Karlstads stift. Idag är herrgården en fin blandning av klassisk historia och modern superlyx – med kulinariska äventyr som extra bonus. Men vi återkommer till köket.

Det är omvittnat många gäster som besökt Dömle som gärna kommit tillbaka för att uppleva herregårdens gammaldags atmosfär – liksom dess utomhusspa med bastu, jacuzzi och vedeldade badtunnor med utsikt over sjön. Det där med mail, Instagram och Facebook tar man liksom en annan dag.

DÖMLE HERRGÅRD
En fridfull utsikt över sjön vid Dömle Herrgård.

För närvarande råder det visserligen febril verksamhet på gården. Frugården, ett lyxigt komplement till den klassiska herrgården, har nyligen färdigställts och nu bygger man en ny relax & spa-avdelning som utlovas bli ett enda stort njutningsparadis: Det kommer att innehålla flera spabad, både inomhus och utomhus där gästerna ska kunna sitta i grupp eller helt enskilt, torr- och ångbastu samt olika behandlingsrum för skönhetsvård och massage. Ett stort soldäck ska komplettera det hela. Planen är att allt skall vara helt klart för de första gästerna den första december i år.

Under senare år har alltså herrgården genomgått omfattande renoveringar men med varsam hand för att bevara dess karakteristiska inredning.  Inredning och stil följer en tidsaxel som sträcker sig från 1400-talet till sent 1800-tal. Man har lyckats väl med ett kombinera den anrika herrgårdskänslan med en modern känsla.

En kulinarisk upplevelse på Dömle Herrgård

Ett besök på Dömle Herrgård innebär även ett kulinariskt äventyr, god mat och dryck är en mycket viktig del här. Man arbetar med aktuella råvaror utifrån säsong och inspirationen hämtar köket från såväl Värmland som de internationella köken. En duktig sommelier kompletterar menyn med passande drycker.

Herrgårdens vinkällare är för övrigt väl värd ett besök. Den är döpt efter Carl Elis som uppförde herrgården och har en speciell karaktär och som av många betraktas som ett stycke kulturhistoria. Plankorna till tak, bord och sittbänkar är tillsågade av ekar som växte i herrgårdsparken. Tegelstenarna till väggarna har hämtats från Bruket i Deje, dit de en gång i tiden köptes från tegelbruket i Skattkärr. Här arrangeras också vinprovning, och i det fladdrande ljuset från stearinlågor får man lära sig en hel del om druvor och hur man kombinerar mat och dryck.

DÖMLE HERRGÅRD - First Class Magazine

Ett tips innan middagen, är att ge sig ut och upptäcka omgivningarna. I närområdet finns kulturskatter som Selma Lagerlöfs Mårbacka och Ransäters hembygdsgård, som räknas som en av Sveriges vackraste. Här finns också flera museer. Lars Lerins Konsthall i i Karlstad är ett annat populärt besöksmål. Eller så stannar man helt enkelt kvar på herrgården och spelar lite tennis, njuter en stund på stranden – eller till och med fiskar. Smårissjön bjuder på både abborre och gädda. Det finns utrustning att låna. En paddeltur på sjön eller i Dömleån känns också lockande  – och då är visst chansen att få se bäver, älg och andra vilda djur rätt stor.

Golf på Forshaga Deje Golfklubb

Den som vill motionera ordentligt kan bege sig till Klarälvsbanan några kilometer från herrgården; det är en nio mil lång asfalterad bilfri cykelled. Cyklar finns att låna på hotellet. Dömle Herrgård är också som ett superkinder-ägg för en golfare. För det första är det 100 meter till första tee på den utmanande ForshagaDeje Golfklubb. Utsikten är dessutom fantastisk, över berg, skogar, ängar och sjöar. För det andra har man ytterligare sju banor att välja mellan som alla ingår i Golfnavet, ett samarbete mellan Dömle Herrgård och ett antal välkända golfklubbar i området.

Forshaga Deje Golfklubb

Till sist tar vi ett steg tillbaka till det romantiska Dömle Herrgård. Det är en av Sveriges mest unika herrgårdar just när det stundar bröllop; det är en av få i Sverige med egen kyrka. Kyrkan ligger i parken, bara femtio meter från huvudbyggnaden. Eller så gifter man sig som sagt helt enkelt vid stranden av Smårissjön.

Här har vi samlat alla artiklar om Sverige.

Foto: Press
To Top
Translate »