Annons från Globe Marketing

EN WEEKEND PÅ SÖDERKÖPINGS BRUNN

Söderköpings Brunn förför med gammaldags charm. Här förvaltar man den traditionella brunnskulturen – men självklart i modern tappning.

Efter en hektisk arbetsvecka känns det otroligt skönt att få koppla av i en miljö som omhuldar en med gammaldags atmosfär, som får en glömma vardagens hektiska brus för ett slag. Valet faller på småstadsidyllen Söderköping, en av Sveriges mest anrika kurorter. Här ligger också Söderköpings Brunn med anor från 1774. Det är ståtligt och charmigt på samma gång med sin stora punchveranda, matsalar och lusthus. Framför allt känns det vänligt.

En promenad i Brunnsparken från 1800-talet tar dig tillbaka till brunnsdrickandets högtidsdagar men spamenyn i dag är fylld av modern njutning. De tidiga morgnarnas kalla vattenlavemang är, som tur är, sedan länge borttagna men kurbad  står fortfarande på behandlingsmenyn, liksom skön massage och ansiktsbehandlingar. Besöker man Brunnen under sommarmånaderna, kan man även ta ett dopp i den tempererade utomhuspoolen, omgiven av inbjudande soldäck.

Den lilla medeltida staden Söderköping som ligger alldeles intill Göta Kanal, är dessutom en pärla i sig. Det är en skön upplevelse att upptäcka stadens mysiga kärna med kullerstensbelagda gator och trånga gränder kantade med låga trähus. Varje hus berättar sin egen historia det finns också många  mysiga små butiker för den som är shoppingsugen. Under sommarhalvåret blommar staden förstås upp lite extra med serveringar som ligger likt ett pärlband längs kanalen. Det är bara att slå sig ned och följa båtarnas färd genom slussen med blicken.

Ett riktigt bra sätt att själv uppleva kanalen, är att cykla längs med denna – gärna i sällskap med en välfylld picknickkorg. Eller så tar man en kanottur på Storån. Hotellet har både kanoter och cyklar för uthyrning. Brunnen har för övrigt också en båt i sin ägo för turer på Storån, i skärgården och kanalen Kanal, M/F Lindön som är ett vackert fartyg från början av 1900-talet. Under sommarhalvåret är också Sankta Anna skärgård, med sina tusen öar och många naturreservat, ett fint tips.

Vad ni än hittar på, avsluta gärna dagen med att bestiga Ramundberget; när ni väl tagit er upp till toppen väntar en underbar utsikt över staden. Runt hela berget sträcker sig också promenadvägar av olika karaktär och längd.

Väl tillbaka på hotellet är det ett skönt nöje att besöka spa-avdelningen för en behandling.  Kurbadet rekommenderas definitivt! Man glömmer omvärlden för en stund, i en doft av vildblommor eller eukalyptus med massage av jetstrålar som mjukar upp hela kroppen.

En avkopplande massage är aldrig fel.
En god middag väntar

Helst vill man gå och lägga sig efter behandlingen, men vem vill missa en god middag? Köket bjuder på svenska klassiker – ibland  tillsammans med smaker av internationell karaktär. Den örtstekta lammytterfilén med ramslökskräm, rosmarinsky och rostad sparrispotatis rekommenderas varmt,  liksom den ugnsstekta marulken med grillad havskräfta, dillad vitvinssås, smörstekt sparris som serveras med  pommes duchesse. Och som avslutning: lakrits crème brûlée med hallonkräm och citronmaräng. Vinkännaren går heller inte besviken från bordet; Brunnens vinkällare rymmer flaskor från de  stora vindistrikten och sommelieren hjälper gärna till med passande val.

Eftermiddagskaffet kräver ett särskilt omnämnande. Dels för att man kallar det just eftermiddagskaffe, i stället för det nu så vanliga ”afternoon tea”, dels för alla godsaker som dukas upp på buffén: Nygräddade våfflor med sylt och grädde, scones med hemgjorda marmelader och ostar, hembakade kakor…

Upplyftande utflykter plus kurbad plus god mat – man kan inte annat än sova gott när natten faller på.

För mer information: www.soderkopingsbrunn.se

Om Söderköping:

  •  Söderköping anlades i början av 1200-talet runt Rådhustorget och var fram till 1500-talet en av Sveriges mäktigaste handelsstäder. Här samlades kungar och herremän, och Gustav Vasa vistades gärna på närbelägna Stegeborg.
  • Stadsplanen är i stort densamma idag, men medeltidens bebyggelse låg tätare och gränderna var fler.
  • Staden hade stor betydelse som hamnstad och här har kungakröningar och viktiga riksmöten skett. Här finns gott om intressanta byggnader. Från de medeltida kyrkorna till det vackra Rådhuset från 1700-talet.
  •  Mitt i stan ligger också drothemskvarteren med låga stugor och vindlande gränder.
  •  Ett bra tips är att boka en kunnig guide, upplevelsen blir så mycket roligare med kunskap.

Om Söderköpings Brunn:

  • Söderköpings Brunn har varit en plats där man hämtat nya krafter ända sedan 1820-talet, då Johan Olof Lagberg började med kallvattenkurer från den järnhaltiga S:t Ragnhilds källa.
  • Spa med kurbad och behandlingar.
  • Pool: Uppvärmd pool maj-september.
  • Restaurang: Svenska mattraditionerna blandas med smaker av internationell karaktär.
  • Se&Göra: Kryssning på Göta Kanal med egna fartyget, S:t Annas skärgård, spa och pool. Upptäck också medeltidscharmen i Söderköping. Astrid Lindgrens värld och Kolmården ligger i närheten.
UPP
Translate »