UTVALT FÖR DIG

VITA DAGAR I JANUARI?

Kan vita dagar i januari vara ett alternativ för dig?

Vit, kall snö att krama hårt i handen, vit sand att gräva ner tårna i, vita vidder att beundra, vita kalkstenar att låta händerna treva över och vita städer att strosa i. Inspireras av färgen vitt inför 2018 och upplev unika skapelser som formats av såväl människan som av naturen.

Underbara böljande dyner av gnistrande vit sand. Upplev den gnistrande vita sandöknen i New Mexico. Parken omfattar ett 710 kvadratkilometer stort fält av sanddyner bestående av gipskristaller som gör sanden bländande vit. Området räknas också till världens naturliga underverk. Åk pulka ner för sanddynerna, cykla, vandra eller ta dig runt med bil i det sandvita landskapet. Ja, det finns aktiviteter för alla åldrar och intressen som ger extra kick åt totalupplevelsen.

White Sands National Monument

I Turkiets inland, 20 kilometer nordöst om staden Denzil i sydväst, ligger naturreservatet Pamukkale som består av vackra vita kalkstensklippor, mjukt formade avsatser och naturliga varmvattenbassänger. Här kan man ta ett dopp i någon av de många naturliga termalbaden. Glid ner i Kleopatras bassäng, som det påstås att drottningen ska ha badat i för över tvåtusen år sedan. Det sägs också att ett bad i Kleopatras bassäng ska ge hälsoeffekter och att doppet gör dig tio år yngre. De vita kalkstenarna har gett platsen namnet Pamukkale vilket betyder “Bomullspalatset”. Området togs upp på Unescos världsarvslista 1988.

Pamukkale även kallat Bomullspalatset

Arkitektoniskt mästerverk där resultatet liknar en gigantisk vit gräddtårta. Hsinbyume Pagoda ligger i Burma, cirka tio mil från landets största stad Rangoon. Den vitfärgade pagoden har modellerats efter det mytiska berget Meru. Byggnaden uppfördes 1816 och renoverades nyligen och målades om i ny vit färg. Oändliga vinklar och vrår är en stor källa till ständiga nya upptäckter under rundvandringen i pagoden. Detta är ett spännande och historiskt tempel för den som är intresserad av både kultur och arkitektur, men också ett resmål man bör passa på att besöka innan det blir tungt exploaterat av turister.

Hsinbyume Pagoda

Det finns få platser i världen som lika mycket påminner om en sagovärld som slottet Neuschwanstein med omnejd gör. Kanske beror det på att det vita vackra slottet med sina tinnar och torn varit en förebild till slottet i Disneys film Törnrosa. Neuschwanstein ligger idylliskt på en hög brant klippa i de bayerska alperna i södra Tyskland och uppfördes 1869 av Ludwig II. Det är ett av världens mest berömda slott och drar besökare från runtom hela jordklotet. Oavsett om slottet är flankerat av ett snötäckt landskap eller av sommargrönska är det lika vackert att besöka alla tider på året. Men undvik högsäsongen som infaller under månaderna juli och augusti, då är trängseln och köerna nästintill olidliga.

Slottet Neuschwanstein

I Bolivia finns världens största saltöken, Salar Uyuni. Den månliknande vita miljön är så speciell att det lockar hit turister från världens alla hörn för att ta bilder i det berömda naturreservatet, vandra runt bland saltpyramiderna eller bila genom landskapet, men också för att stanna och picknicka eller campa vid någon av de två vackert röd- och grönfärgade sjöarna. Här finns också aktiva vulkaner att utforska och heta källor att koppla av i. Hela området är ungefär lika stort som Skåne och här utvinns ungefär 25 000 ton salt per år.

Salar Uyuni

Är man ute efter romantik är Santorini i den grekiska övärlden ett givet val. Denna juvel som reser sig över Egeiska havet likt en vit diamant knockar vem som helst med sin skönhet. Vulkanön med sin karaktäristiska form är en populär destination för nygifta som firar smekmånad, men många reser också hit för att gifta sig på plats. En solnedgång som räknas bland de vackraste i världen gör att många inte bara blir förälskade i varandra, utan också i denna mytomspunna ö. Den historiska vulkanön bjuder också på fantastiska naturupplevelser och ett kulturarv som är tämligen välbevarat. Här finns också nöjesliv, ett varierat utbud av mat och vin och inte minst idylliska stränder.

Santorini

Foto: Press

UPP
Translate »