Norge

Vintersemester i Lofoten – en unik upplevelse

Det fanns en tid när knappt en enda människa skulle komma på idén att resa till trakterna kring Lofoten på vintersemester. Den tiden är förbi, och vinterturismen växer numera kraftigt här ute. Den allra största turistmagneten är norrskenet, men ett vintertida Lofoten har så mycket mera att erbjuda.

-Whooaaa! Stoppa bussen! STOPPA BUSSEN!!

Det är vår guide Raymond som ropar. Vi är ett gäng entusiaster som är på väg till en campingplats utanför Bodö, strax söder om Lofoten, för att spana efter norrsken, men vi har bara nått halvvägs till vårt mål när Raymond sätter ett tillfälligt stopp för färden.

-Okej, kom ut allesammans, anmodar han. Vi kommer snabbt på fötter och bussens mittgång fylls av trampande fötter. Så tumlar vi ut i mörkret, och Raymond pekar rakt upp i himlen.

-Där! Synen är osannolik. Rakt över himlavalvet löper ett illgrönt band från horisont till horisont. Det är som om ett grönt svärdshugg kluvit den sotsvarta, stjärnprickade himlen i två delar. Vi står där gapande när en annalkande bil signalerar med ljustutan. Det visar sig att vi har klivit rakt ut i vägbanan i mörkret, och vi får brått att komma in i bussvärmen igen. Busschauffören återupptar resan mot campingplatsen, och  folk frågar varandra samma lätt stupida fråga: ”Såg du?” Jodå, det gjorde vi alla. Annars vore vi blinda.

Norrsken Bodö
Northenlight Norway

När vi kommer fram till campingplatsen rullar bussen in till vår observationsplats, mitt ute i nattsvärtan. Den som jagar norrsken bör göra det omgiven av mörker – då blir det lättare att se skenet när det dyker upp.

Base för kvällen – tält!

Ett stycke från bussen står två sammanfogade sfäriska tält uppslagna. Det är arrangören Polar Tours som tillhandahåller tälten, och de utgör vår bas under kvällen. Man dukar fram en middag baserad på typiska nordnorska råvaror, och den lämnar inte mycket att önska ur kulinarisk synpunkt. Stolar med värmande djurfällar finns att sitta på, och dukning och dekor är en fröjd för ögat.

Ändå far vi som osaliga andar ut och in i tälten allteftersom norrskenet bjuder på den ena färgsprakande showen efter den andra. När vi blir serverade desserten, chokladingjuten brunost med en reva av färska bär, finns det inte en kotte som byter kameran mot en dessertsked. Just då flammar ett brett grönt bälte över hela horisonten och godsakerna i tälten får vänta. De går ju ingenstans.

Lofoten är som gjort för vinterturism

För några år sedan hade det här varit en osannolik händelse. På samma sätt som svunna tiders Lofotenfiskare nöjde sig med att arbeta tre månader om året för att sedan leva på inkomsterna från fisket under resterande nio månader, hade turismen också en kort säsong. Skillnaden är att medan fiskarna arbetade på vintern, så kom turisterna till Lofoten på sommaren.

Lofoten Norway

Idag är bilden annorlunda för både fiskare och turister. Fiskarna måste dra in pengar på annat än fisket under sommaren – och turisterna har börjat hitta till Lofotsområdet på vintern. Och att resa hit på vintern är en alldeles formidabel idé.

Till att börja med är klimatet långt mildare än vad man kanske föreställer sig. Utanför Lofoten flyter Golfströmmen förbi. Den skänker värme åt havet, som i sin tur värmer upp det kustnära landskapet med alla sina fjordar. Medeltemperaturmässigt når man sällan längre ner på kvicksilverskalan än till en eller ett par minusgrader. Under vårt besök råder ostliga vindar och långt ner i Sydsverige droppar temperaturerna ner mot femton grader minus. I Oslotrakten noterar man upp till tio grader kallare. På Lofoten har vi ett par, tre minusgrader. På den kallaste dagen når vi ner till åtta minus. Härute är det en extrem temperatur.

Och medan Oslo knappt förmår sticka näsan över det ymniga snötäcke som lagt sig över staden, har vi bara runt en decimeter snö.

Aktiviteter i mängder

Sammantaget innebär det här att en hel del aktiviteter som inte skulle vara genomförbara i stark köld, faktiskt fungerar alldeles utmärkt att bedriva under vintrarna. Till exempel kan man åka RIB-båt vid Bodö och titta på världens starkaste tidvattenström, Saltstraumen. Det ger en hisnande känsla att stå på däck och titta ner i de malströmmar som har bildat här, med sina gigantiska virvlande trattar som sträcker sig över flera meter.

Den som önskar en något lugnare upplevelse ombord kan istället utforska de många fjordar som finns i området, eller kanske följa med på en örnskådartur, där RIB-båten tar en helt nära havsörnsnästena. Föredrar man kajak så går det att ordna också.

Vandring, fiske, natur – ja Lofoten erbjuder mycket

För den som väljer den makliga takt som en promenad erbjuder finns fantastiska vandringsområden. Mest förbluffad blir genomsnittsturisten av det faktum att Lofoten inte står Karibien efter när det gäller att bjuda på bländvita stränder och turkosfärgat vatten. Några av världens största korallrev står att finna längs de nordnorska kusterna, och den vita sanden på Lofotenstränderna är alltså korallsand.

Längs stränderna samlas fotografer i hopp om att fånga de snöklädda bergen perfekt speglade i den tunna vattenhinna som varje våg lämnar efter sig när den besöker stranden.

Om man blir frestad av möjligheten att landa en stor torsk med fiskespö, kan man delta i någon av fisketurerna som arrangeras året runt, främst från hamnen i Svolvær.

Om man ändå skulle uppleva klimatet som ogästvänligt, finns det naturligtvis en mängd shoppingalternativ tillgängliga, men också ett par högklassiga museer. I Bodö finns exempelvis Luftfartsmuseet, som magnifikt skildrar flyghistorien ur både militär och civil synvinkel. Efter att ha blivit inspirerad av olika flygare och deras plan kan man sedan testa sina egna vingar i det angränsande Newton Flight Academy, där tre flygsimulatorer bjuder på spännande flygäventyr. Skulle du råka krascha så blir det bara virtuellt.

Allra mest känt är dock Lofotr Viking museum strax utanför Svolvær, där man kan ta ett tusenårskliv bakåt i tiden och uppleva vikingarnas vardag och fest. Häromåret hamnade detta fantastiska museum på andra plats i en världsomspännande omröstning om bästa museum!

Ett Mekka för läckergommar

En Lofotenresa är en aktiv resa, och sådana resor gör alltid resenären hungrig. Till all lycka är Lofoten ett Mekka för läckergommar. Här erbjuds ett kök som baseras på otroliga råvaror, givetvis med fokus på fisk och skaldjur. Även det närbelägna Bodö har ett försvarligt antal toppklassrestauranger att erbjuda. Den som vill avsluta ett kulinariskt äventyr här med något alldeles extra kan droppa in hos den brittiske chocolatieren Craig Alibone för att låta en pralin med salt från Saltstraumen, dekorerad på ytan som en intensivt blå malströmsvirvel, smälta på tungan. Den mindre äventyrligt sinnade kanske istället fastnar för den diskret silvergrå Earl Grey-pralinen, eller någon av alla de andra varianterna.

LOFOTEN - First Class Magazine

Craig Alibone lockades till Bodö av kärleken, och han får massor av kärlek tillbaka från gottsugna norrmän. För den som inte försättes i mat-och chokladkoma erbjuds alltid möjligheten att inleda en romans med norrskenet efter måltiden.

Vackrare kärlek får man leta efter.

Du hittar mer information här om Norge, Bodö och Norra Norge

Här har vi samlat fler artiklar om Norge.

Foto: Christer Holmgren
To Top
Translate »