Det nyinvigda vinmuséet La Cité du Vin, Vinstaden, i Bordeaux är verkligen alla arkitekters våta dröm och ett blickfång både från land och från Garonnefloden. Drygt 81 miljoner euro exklusive skatt har det kostat att bygga. Vissa tycker att den stora skimrande byggnaden, med en fasad i glas och perforerad aluminium, ser ut som en vinkaraff. Andra hävdar att den liknar en våg, en flodkrök eller en vinstock.
La Cité du Vin har som ambition att väcka intresse för vin och vinets historia genom sinnliga upplevelser. Man nöjer sig inte med det franska perspektivet utan tar djärvt greppet om vin från hela världen. Interaktivitet med hjälp av det senaste inom digital teknik har varit ledstjärna för utformningen av muséets miljö.

Vi får en liten iPhone-liknande guide runt halsen med avancerade hörlurar som läggs bakom öronen. Sedan är det bara att hålla apparaten mot speciella markeringar vid olika ”stationer” så startar berättarrösterna och videofilmerna på skärmarna. Ibland startar upplevelsen helt automatiskt när man kommer in i vissa zoner på muséet. Även på insidan bär muséet en imponerande design, med höga valv som påminner om revbenen i en bröstkorg.
Biografliknande salong på La Cité du Vin
Akustiken i La Cité du Vin är utmärkt trots att salarna är stora, det är högt till tak och besökarna många. Vi tävlar i att testa vårt doftsinne med hjälp av arommaskiner med ett vitt spektrum av de dofter vi upplever i olika viners bouquet. I ett annat rum sätter vi oss till bords, virtuellt omgivna av världskända gourmetkockar, sommelierer och vinskribenter, och lyssnar till deras samtal om vin.
Här erbjuds en biografliknande salong med en 180 graders bioduk. Animerade filmer projiceras och visar hur det gick till under forntida tider när vin i ekfat blev exporterat med segelfartyg från Frankrike till alla delar av världen över stormiga hav. Det är så bra gjort att vi nästan blir lite sjösjuka.

Vid andra stationer kan vi lära oss allt om vinframställning förr och nu, och om vinets historia. Vinmakare från olika geografiska regioner berättar på stora skärmar om vinerna de framställer. Och om hur de ser på sitt yrke, sina produkter och på framtiden. Förutom den permanenta utställningen finns här också ett våningsplan med temporära utställningar. Vid vårt besök är muséet nyöppnat, och i den temporära utställningen finns en mycket intressant fotodokumentation som visar hur man byggde La Cité du Vin under en tidsperiod av tre år.

Ett omfattade vinbibliotek
Här finns också ett vinbibliotek med allsköns böcker med anknytning till vin. De flesta böcker är på franska, men vi hittar också en del engelska böcker. Vi hittar även en bok om champagne av den svenska experten Richard Juhlin, minsann. Ett tips är att komma tidigt på dagen, eftersom det inte är så många besökare då som på eftermiddagen. Under tre intensiva timmar strävar vi efter att hinna uppleva allt. Det är dock tydligt att man kan spendera betydligt längre tid här.
Ett lämpligt sätt att avsluta besöket är med vinprovning på muséets översta våning, helst i kombination med en läcker måltid på restaurangen. Därifrån kan vi också njuta av en vidsträckt 360 graders utsikt över Bordeaux stads panorama från takterrassen.Glöm inte att ta med kameran!

Här har vi samlat fler artiklar om Frankrike.
Här har vi samlat samtal artiklar om mat och dryck.
Här hittar du mer information om La Cité du Vin.
Foto: Björn Waenerlund
