Frankrike

På flodkryssning i Frankrike med lyxiga Uniworld

Vi ska på en flodkryssning med Uniworld. Ett utmärkt sätt att stifta närmare bekantskap med några av Frankrikes mest hyllade och välkända områden för vinframställning är att göra det ombord på en lyxig flodkryssningsbåt. Sauterne, Bordeaux, Medoc, Château Mouton Rothschild och Saint-Émilion – låter det bekant? Nu kastar vi loss!

Vi steg ombord för en härlig resa med Uniworld utmed floderna Garonne och Dordogne för att lära oss mer. Och dessutom ville vi njuta och prova förstås. Men det tar lång tid att sätta sig in i denna komplexa värld av druvor, slott, områden, regioner och distrikt. ”Still confused, but at a considerably higher level” kan man nog sammanfatta slutresultatet med. Men vilken underbar och oförglömlig resa det blev!

Uniworld River Royal


Flodkryssningsbolaget Uniworld har en internationell flotta av några av världens lyxigaste flodkryssningsfartyg. Dessa gör spännande resor utmed floder runt om i världen. Förutom på många ställen i Europa kan man kryssa på Nilen, från Moskva till St Petersburg, i Indien, Vietnam, Kambodja och i Kina. Eftersom vi gillar att ha en kulinarisk knorr på våra resor väljer vi att följa med på kryssningen med Uniworld som heter ”Bordeaux, Vineyards & Château” under en varm och fin sensommarvecka.

Ombord på River Royale från Uniworld

Redan när vi landar på flygplatsen i Bordeaux ser vi de första vinodlingarna. Dessa i form av dekorativa planteringar runt flygplatsens byggnader. Det invaggar oss genast i rätt ”wine mood”. Tillsammans med cirka sjuttio medresenärer från olika länder kliver vi ombord på fartyget River Royale från Uniworld för en veckolång resa bland Bordeauxs slott och vingårdar. Incheckningen går snabbt och smidigt, och med ett glas champagne i handen ledsagar man oss till vår hytt på River Royale från Uniworld. Här finns alla bekvämligheter, även om storleken på hytten är något mindre än på stora kryssningsfartyg. Inredningen går i eleganta, havsnära blå nyanser, och vår hytt har en fransk balkong med stora glasdörrar.

River Royal suite UNIWORLD
River Royal suite UNIWORLD

Vi lämnar Bordeaux med en underbart vacker vy över staden sedd från floden Garonne. Pampiga husfasader från 1700- och 1800-talen kantar den trevliga strandpromenaden. Det nybyggda vinmuséet La Cité du Vin utgör ett storstilat landmärke med sin vågformade spektakulära arkitektur. Företrädesvis intar vi måltiderna ombord i den vackra matsalen. Som alternativ kan man äta lättare måltider i salongen på övre däck. Och The Blue Fox Café uppe på pooldäck erbjuder ett trevligt al fresco-alternativ till middag för den som önskar omväxling.

River Royal pool UNIWORLD

Till frukost finns alla alternativ man kan drömma om här på River Royale från Uniworld, och kockarna lagar omeletter och andra äggrätter efter gästernas önskemål. Vi frossar i laxbagels, härliga fruktsmoothies och varmt nybakat bröd med lyxiga pålägg. Avrundar gör vi med café au lait med sprödbakad croissant.

Kunden i centrum på River Royale från Uniworld

Till lunch dukar man upp en högklassig buffé med fräscha sallader och frukter, och nya kalla och varma rätter varje dag. Men allra härligast är ändå de eleganta à la carte-middagarna i matsalen. Den höga klassen på rätterna som personalen trollar fram i fartygets kök imponerar verkligen på oss. Ombordtjänsten håller också en mycket hög standard överallt. Vi upplever oss som gäster på ett enastående femstjärnigt hotell. Här är hela fokus verkligen är på att sätta kunderna i centrum på River Royale från Uniworld.

River Royal food
River Royal food

Innan middag är det cocktail hour varje kväll. Då passar fartygets cruise manager Emmanuelle på att berätta om nästa dags program. Hennes strålande entusiasm smittar av sig så mycket att det är omöjligt att inte låta sig dras med och fyllas av härlig förväntan inför morgondagen.

Till slut introducerar fartygets sommelier Stefania från Sicilien kvällens viner. Vi märker tydligt att hon är kunnig och älskar det hon gör. Hon avslutar alltid sina presentationer med ett litet citat – antingen hämtat från andra, eller något hon ”uppfunnit” själv. En av våra favoriter under veckan blir ”Bad wine will get you drunk but good wine will make you happy!”. En annan lyder ”A meal without wine is – a breakfast”! När vi får en pratstund med Stefania berättar hon att hon först började som servitris på fartygen. Men har sedan utbildat sig internt till sommelier.

River Royale och Uniworld tar mycket väl hand om sina anställda. Företaget ger dem fina möjligheter till vidareutveckling av olika slag, berättar hon. Hon tillägger att hon nu har blivit antagen till Court of Master. Detta är en sommelierutbildning som hon förstås ser fram emot med spänd förväntan.

Bland vingårdar och slott med River Royale från Uniworld

Under vår resa får vi möjlighet att besöka ett litet urval av Bordeauxs hisnande 120 000 hektar vinodlingar, som tillsammans producerar mer än 700 miljoner flaskor Bordeauxvin per år. Som upptakt eller avrundning till de utflykter vi gör ges ibland trevliga små föredrag ombord, där lokala guider berättar om omgivningarna, vinerna och traktens historia. Kommunen Pauillac, belägen på Medoc-halvön, är världsberömd för sina utmärkta rödviner.

Bordeaux
Uniworld - First Class Magazine

En av dagarna guidas vi på en cykelutflykt förbi några av världens mest kända vinslott som Château Lafite Rothschild och Château Mouton Rothschild. Det känns riktigt högtidligt att cykla genom dessa kända odlingar och se deras vackra slott. Turen avslutas med guidad tur och vinprovning på Château Lynch-Bages. Detta är känt för sina eleganta rödviner gjorda på cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc och med goda tanniner som lämpar sig väl för lagring i många år. Vi provar några olika årgångar under belåtet hummande.

Högklassiga Sauternesviner

Ingen av oss har den minsta lust att spotta ut vinet på det sätt som proffsen gör. En annan av höjdpunkterna på vår flodresa är ett besök på en vingård för högklassiga sauternesviner. Vi är omåttligt förtjusta i det gyllene dessertvinet och har sett fram emot att få besöka en av vingårdarna som specialiserat sig på framställning av just detta vin. Sauternesviner utmärker sig genom att druvorna tillåts angripas av ädelrötan botrytis cinerea innan de skördas, vilket resulterar i att druvorna torkar ut och ger vinet dess karaktäristiska smak. Druvorna plockas individuellt i olika omgångar allteftersom de påverkas av röta. Denna noggranna skördeprocess är naturligtvis huvudorsaken till vinernas höga pris.

Familjen de Pontac äger Château de Myrat, och det är Elisabeth de Pontac personligen som guider oss genom ägorna och erbjuder oss provsmakning av slottets utmärkta sauternesviner.

UNIWORLD

Till största delen odlar man sémillon men också lite sauvignon blanc och muscadelle. Vinerna är eleganta och fylliga med lite mineraltoner, och med peppriga och kryddiga aromer från ädelrötan. Riktigt spännande blir det när vi därefter intar lunch på Château Royal de Cazeneuve, där greven själv hälsar oss välkomna. Vi matchar en trerätters måltid med olika sauternesviner, och faktiskt fungerar det utmärkt med de söta vinerna till annat än gåslever och mögelost! Vi njuter av Château de Commarque Reserve Classique Sauternes till en liten rökt laxrulle med krämig pepparrotsfyllning, Château Filhot Classified Growth of Sauternes till kyckling med champinjoner och sparris, och avslutningsvis en Château La Bouade Reserve Old Vine Sauternes till peach melba med vispad vaniljgrädde och choklad.

Matlagning på vinslott i staden Saint-Émilion

I staden Saint-Émilion, som utsågs till världsarv av UNESCO år 1999, finns många berömda sevärdheter. Benediktinermunken Émilian som givit namn åt staden levde på 700-talet. Vi besöker den lilla eremitgrotta, som idag faktiskt är i privat ägo, där han levde tillbakadraget de sista tretton åren av sitt liv. Ovanpå grottan finns ett vackert kapell från 1200-talet. Sedan är det dags för oss att gå under jorden, bokstavligt talat. Alldeles intill grottan och kapellet finns nämligen den största monolitiska kyrkan i Europa.

SAINT-ÉMILION

Att den underjordiska kyrkan är monolitisk betyder att den är uthuggen ur endast en (mono) kalkstensklippa, får vi lära oss. Det är en både kuslig och högtidlig känsla att träda in i dessa stora underjordiska, majestätiska kyrkosalar byggda för pilgrimer kring 1000-talet. Saint-Émilion är också namnet på en appellation i Bordeaux med underbara viner. Så självklart vill vi göra vingårdsbesök även här. Färden går till Château Ambe Tour Pouret, men denna gång ska vi inte bara prova viner utan även laga mat. Efter en inledande guidning i vinodlingarna och i slottets vinkällare går vi in i det lilla slottets välutrustade kök för att påbörja vår matlagningslunch.

Jerome har arbetat som kock på många Guide Michelin-restauranger. Han är både en skicklig kock och en duktig pedagog som lär oss många trix och knep i köket. Dessutom är han charmig och mycket trevlig att vila ögonen på, till de kvinnliga lunchdeltagarnas förtjusning. Vi tillreder fräscha jätteräkor i ugnen, rullar in en massa godsaker i våra saltimboccas på mört kalvkött och tillagar små ananasbitar i karamelliserat socker och generöst med rom. Därefter kombinerar vi allt detta med slottets egna viner på merlot och cabernet franc och skapar en underbar lunch i en vacker och historisk miljö.

Marknad i Libourne

I Frankrike handlar man fortfarande till stor del sina matvaror på marknaden, antingen utomhus någon eller några dagar i veckan, eller på permanenta inomhusmarknader av typen saluhall. Vi gör ett marknadsbesök i staden Libourne vid stranden av floden Dordogne. Som på alla marknadsplatser är kommersen livlig och stämningen folkligt trevlig. Bland traktens lokala specialiteter finner vi feta ålar och små räkor som man fångar i floden. Räkorna kokar man därefter och eftersom de är så pyttesmå att de äter man de hela med skal och allt.

Libourne
Libourne

Inledningsvis känner vi oss tveksamma men blir riktigt frälsta efter att ha provsmakat räkorna. Skaldjur och fisk är ofta fångade av privatpersoner som fiskar med stora näthåvar från små fiskehyddor som står på höga styltor för att klara tidvattnets höjdskillnader, ibland på flera meter.

Ett ypperligt sätt att resa

Att flodkryssa är ett alldeles förträffligt sätt att uppleva ett område som Bordeauxs vackra vindistrikt. Man slipper besväret med att leva i kappsäck som ju är fallet när man bilar runt själv, men får ändå besöka nya platser varje dag. Erfarna specialister arrangerar allt, och kunniga och vänliga experter guidar oss. Ofta presenteras olika utflyktsalternativ för att tillgodose behoven hos både de som föredrar en avslappnad tempo och de som är ute efter något mer fysiskt utmanande.Och vill man helt enkelt bara stanna ombord och njuta av allt fartyget har att erbjuda så går det ju alldeles utmärkt, det också.

River Royal

En flodkryssning passar även den som gillar att hela tiden se land, kanske har lätt att bli sjösjuk eller helt enkelt inte gillar stora oceangående kryssningsfartyg. Och vissa smalare partier av floderna påminner faktiskt om att glida fram på vår egen fina Göta Kanal!

Här hittar du mer information om River Royale från Uniworld.

Här har vi samlat alla artiklar om kryssningar.

Foto: Björn Waenerlund
To Top
Translate »