AFRIKA

UNIKA DJUR PÅ SAVANNEN

Att åka på safari är en av de hetaste resetrenderna just nu. Alla vill få en glimt av den afrikanska djurgruppen The Big Five. Men savannen är full av andra egendomliga, ovanliga och vackra varelser utöver den berömda gruppen.

The Big Five är ursprungligen en jägarterm och samlingsnamn för fem storvilt på Afrikas savanner som ansågs vara farligast att jaga. I dag är dock The Big Five mer känt som en checklista av sevärdheter bland turister på safari. Självklart är de fem medlemmarna i gruppen en häftig syn, men vill du vara unik med din safariupplevelse finns det många andra otroliga djur som du bör hålla utkik efter. Har du riktigt tur kan du få span på den zebraliknande okapin, den grå krontranan eller varför inte den pansarklädda myrkotten.

Spektakulära djur att hålla utsikt efter på safariresan:

Träskonäbb

Är en annorlunda fågel som förekommer i östra Afrika. Med sin träskoliknande näbb och vingspann uppemot 2,7 meter har den en egendomlig uppsyn. Träskonäbben lever i de tropiska våtmarkerna och är mycket svår att få syn på när den sitter blickstilla.

Myrkotten

Är ett sällsynt djur utöver det vanliga som du har tur om du skulle få syn på. Fjällen som pryder kroppen utgör 20 procent av den sammanlagda vikten. Den har inga tänder och tungan kan bli upp till 40 cm lång. Den lever i tropiska områden på savannen eller i skogen där den kan kamouflera sig mot träd. Vid fara rullar ihop sig till en pansarboll för att skydda sig.

Galagon

Är med sina 13 cm den minsta primaten i Afrika. Trots sin ringa storlek är de små djuren kända för att vara fantastiska hoppare och kan skutta upp till 2 meter upp i luften. De är svåra att få syn på men hörs ofta på natten eftersom de har ett mycket karaktäristiskt läte som påminner om barnskrik, vilket gett dem smeknamnet bush baby.

Okapi

Är en mystisk varelse. Med sina zebraliknande ben, huvud som en giraff och en kropp som en åsna kallades den förr i tiden för den afrikanska enhörningen då den troddes vara en myt. Okapin förekommer bara i regnskogen i nordöstra Kongo-Kinshasa och vistas främst i Ituriskogen.

Den grå krontranan

Är en otrolig syn med sin vackra krona, grå fjäderskrud, knallröda tinning och påse på halsen. Den bor runt floder, träskmarker och savanner i de södra och östra delarna av Afrika.

Glasögonpingviner

Är en mindre pingvinart som lever vid Boulders penguin colony på Kaphalvön utanför Kapstaden. De låter ofta som åsnor och kallas därför för jackass-pingvin. Har du tur ger de dig en riktig uppvisning när de surfar på magen på stranden.

Ankole-Watusi

En afrikansk ko som karakteriseras av sina enorma horn, vilka kan mäta upp till 2 meter från spets till spets. Hornen har även en speciell egenskap då de bidrar till reglering av djurets kroppstemperatur.

En bra kikare är viktigt att ha med sig

Att ha med sig en bra kamera är för många självklart när man åker på safari. Minst lika viktigt är det att ha med sig en bra och smidig kikare.  – För att få syn på dessa sällsynta djur är det viktigt med en bra kikare. Vi rekommenderar en mindre modell som är smidig att ta med sig. Den bör ha en frontlins på mellan 20–42 millimeter och åtta gånger förstoring. Då har du möjlighet att använda kikaren i en bil som rör sig utan att det blir allt för skakigt. Swarovski CL Pocket är exempelvis en kikare som lämpar sig mycket väl för safari, säger Hans Dahlgren tf vd på Swarovski Optik.

För mer information om kikaren besök: https://se.swarovskioptik.com

UPP
Translate »