MAT OCH RECEPT

Turkiska delikatesser

Att Turkiet har en mångsidig och bred matkultur är ingen hemlighet. Landet är fyllt av turkiska delikatesser. Människor i olika delar av landet tillagar och serverar frukt och grönsaker på olika sätt. Den turkiska Egeiska kusten är välkänd för sina gamla vintraditioner, färska grönsaker och lokalt producerade olivolja. Här finns en hel värld för gourmetresenärer att utforska.

Turkiska delikatesser – Kronärtskocka med olivolja 

Turkiska delikatesser


Kronärtskocka är en av Turkiets mest kända delikatesser. Man äter den kall, doppad i lokalt producerad olivolja och vanligtvis till förrätt. Man serverar traditionellt rätten med morötter, ärtor, potatis, lök och ris. I distriktet Urla firar man rätten varje år under maj månad med ”Urla Kronärtskocka Festival”. Urla är även välkänt för sina viner. I regionen odlar man lokala druvsorter som Urla Karası, Bornova Misketi, Sultaniye, Boğazkere, samt internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot, Shiraz, Chardonnay, Sangiovese och Nero d’Avola. Vill du ha ett smakprov gör du rätt i att besöka Urlas vingårdar. Dessa har blivit en välkänd rutt för entusiaster från hela världen.

Turkiska delikatesser – Fyllda zucchiniblommor

Fyllda zucchiniblommor


Det är inte bara en vacker dekoration för bordet, utan även en sensation för smaklökarna. Fyllda zucchiniblommor är en vanligt förekommande rätt på den turkiska Egeiska kusten. Den typiska tappningen består av ris, lök, dill, torkad mynta, salt och peppar. Man blandar ingredienserna och gratinerar dem med mycket olivolja. Rätten finns i nästan alla regioner på den turkiska Egeiska kusten, men man tillagar den traditionellt bäst i Muğla, en av Turkiets mest populära semesterorter.

Turkiska delikatesser – Fava – en fantastisk delikatess

Fava 
Fava 


Befinner du dig någonstans på den turkiska Egeiska kusten ska du inte missa att prova Fava. Man tillagar den populära rätten genom att koka bondbönor och steka lök, vilket ger den en konsistens som påminner om hummus. Efter kylning smaksätter man röran med citron och serverar den garnerad med persilja och lök.En uppskattad rätt för de som föredrar vegetarisk kost då rätten har högt vegetabiliskt proteinvärde. Den bästa favan hittar du i Ayvalık, Cunda, Kuşadası och İzmir.

Turkiska delikatesser – Dolmar med extra virgin olivolja 

Vindolmar


En storfavorit i det turkiska köket är Dolma. Rätten förbereds genom att man lindar in en blandning av ris, olivolja, lök, pinjenötter, vinbär, kryddpeppar, mynta och kanel i vindruvsblad, och därefter tillagas den i stekpanna med extra virgin olivolja. Serveras varm eller kall. Den bästa tiden att äta rätten är i maj och juni då druvbladen är som bäst.

Turkiska delikatesser – Salta och syrliga havsbönor 

Tillsätt vitlök, citronsaft och mycket olivolja till kokade och sorterade havsbönor och Voilà – en av turkiska Egeiska kustens mest uppskattade förrätter. Med sin unika, salta och syrliga smak har rätten fått en stående plats på det turkiska bordet. Rätten är vanligt förekommande vid kusten eftersom växten odlas nära havet och finns i princip överallt längs den turkiska Egeiska kusten, men den är särskilt känd i Alaçatı och Urla.

Ört-börek

Murgröna, malva, rädisegräs, nässlor och senapsgräs är bara några av alla örter som har en speciell plats i det turkiska köket. Man kokar eller rostar ofta örterna och serverar dem med olivolja och citron som en sallad till maten.En stark rekommendation är att prova ört-börek – en välkänd turkisk rätt som kombinerar olika örter med filodeg och kryddor. Man tillagar den genom att blanda örter som spenat, mangold, malva, cikoria och nässlor med ost, och den görs särskilt bra i Alaçatı, Sığacık, Bademli och Şirince.

Slow food

Ingen typisk rätt, men en trend som blivit allt vanligare runt om i världen är slow food. Slow Food är en internationell rörelse som uppstått som motkraft till snabbmatsfenomenet, vars uppgift är att bevara det lokala köket med regionala produkter.

I Turkiet är idén inget nytt, det lokala och närodlade har varit en stor del av det turkiska köket sedan länge. Torkade, konserverade eller pickade frukter och grönsaker är en tradition som pågått i århundraden i Turkiet. Zero waste cuisine har också varit ett stående inslag i det turkiska köket under lång tid.
Man förvandlar torkat bröd till hemgjorda kex och man använder skal från ätbara frukter för att göra sylt. Det turkiska köket bygger på principen att man inte slänger något.

Det turkiska köket levererar verkligen på många olika sätt och imponerar verkligen. Här finns verkligen något som tilltalar alla.

Här har vi samlat fler artiklar inom kategorin mat och recept.

Här kan du läsa mer om vårt besök på den Turkiska Rivieran.

Här kan du hitta mer information om Turkiet.

Foto: Press
To Top
Translate »