ASIEN

TURKIETS RIVIERA

Turkiet är hem för oändliga platser som är bortom dina vildaste drömmar! Fullt av antika platser, unik skönhet och oöverträffade destinationer är att besöka Turkiet en oförglömlig upplevelse. Med äventyr som väntar på dig runt om i landet, erbjuder Turkiet minnesvärda upplevelser, oförglömliga smaker och magiska landskap. Här möts två kontinenter som förenar olika matkulturer i en harmoni som får smaklökarna att dansa. Turkiets Riviera inbjuder till segling, snorkling, dykning och mycket mer. Här får du uppleva mycket, så följ med oss. Vi har besökt den Turkiska Rivieran och valt ut några pärlor som vi tycker är värda att besöka.

Den livliga staden Antalya

Antalya är en livlig stad där havet, solen, historien och naturen förenas i harmoni. Här finns verkligen något för alla, oavsett om du är soldyrkare och vill ligga på stranden eller om du har intresse för kultur, eller varför inte shopping. För dig som uppskattar god mat finns här många trevliga restauranger.

Röda Tornet i Antalya

Ett trevligt hotell att bo på är Ruin Adalia, beläget i Gamla Stan. Hotellet tog hela 17 år att bygga då man snabbt upptäckte fornlämningar som var närmare 2000 år gamla. Detta har man bevarat och gjort till ett museum under hotellet. I närheten finns också den berömda Hadrian’s gate. Att strosa runt i Gamla Stan I Antalya en tidig morgon är en lisa för själen. Överallt finns fantastiska bougainvillea-träd och har du tur så kanske du ser en av de vackra dadelpalmerna längs strandpromenaden.

Upplysta partier gör att man från ovan kan beskåda museumet under hotellet Ruin Adalia.
Under hela Ruin Adalia finns ett museum med utgrävningar som är över 2000 år gamla.
Den vackra innergården på hotellet.
Den fantastiskt talande poolen på Ruin Adalia
Hadrians Gate tidig morgon

Den charmiga staden Kaş

Kaş är en liten stad belägen väster om Antalya, cirka 3,5 timmar med bil. Kaş är en charmig, liten stad med sina smala gator och sitt myllrande folkliv på kvällarna. På de närliggande halvön Çukurbağ är det lugnare, här finns små boutiquehotell, stora blommande bougainvillea-träd, vackra solnedgångar och du vaknar upp till fåglarnas morgonsång.

Kaş är mycket känt som en utgångspunkt för dykning och besök till de små turkiska öarna med sina vikar och det turkosa vattnet. Några av Turkiets mest kända dykplatser såsom Canyon, Dimitri (Pamuk) Wreck (Dimitri Batığı), Besmi Island (Besmi Adası), Büyük Cave (Büyük Mağara), Uçanbalık (Flying Fish) Counter och Limanağzı ligger utanför Kaş.

Det rena vattnet runt Kekova

Kekova är en ö utanför Kaş och som är omgiven av det turkosa havet. Här hittar du ett av de renaste vattnen, inte bara i Turkiet, utan i hela Medelhavet. Detta beror på att ön är klassat som ett arkeologiskt naturskyddat område. Här finns fornlämningar av den sjunkna staden ”Sunken Şehri” som förstördes av en jordbävning cirka 500 år efter Kristi födelse. Bästa sättet att beskåda fornlämningarna som finns kvar under vatten är att paddla kajak, då får du verkligen en unik upplevelse.

Ta en dagstur runt de små turkiska öarna och du kan simma, snorkla eller dyka i kristallklart vatten med så mycket historia omkring dig.

Det turkiska köket

Det turkiska köket är till sin natur hälsosamt och mycket säsongsbetonat, med många rätter som byggs kring den mängd färskvaror som finns tillgängliga. Färsk frukt och grönsaker, ägg, mejeriprodukter och kött produceras i hela landet, vilket gör att maten smakar gudomligt. Smakerna och kryddorna som ingår i turkiska livsmedel är inte bara läckra, utan de har antioxidantegenskaper, som arbetar för att sänka kolesterolet, eliminera toxiner och stärka immuniteten. Färska örter som dill, persilja och rosmarin används ofta för att smaksätta rätter, medan över Turk-Egeiska havet och andra glest bebodda regioner används vilda örter för deras upplevda hälsa och medicinska egenskaper. Kryddor som rödpepparflingor och ingefära används för att smaksätta rätter.

Olivolja används traditionellt för att laga och konservera rätter, vilket ger antioxidanter och viktiga transfetter. Färsk fisk och andra skaldjur bidrar till en kost rik på essentiella fettsyror. Njut av den traditionella turkiska maten medan du är i Turkiet, upptäck unika smaker och dra nytta av deras hälsoegenskaper.

Passa på att botanisera ibland de turkiska smakerna, och får du en möjlighet att köpa med dig kryddor och olivolja med dig hem.

VEGETARISKA TURKISKA RÄTTER

Turkisk matlagning är faktiskt väldigt vegetarisk. Det finns en uppsjö av rätter som visar upp de läckra, färska, säsongsbetonade råvarorna som är tillgängliga i Turkiet. Många rätter lyfter fram råvaror från ett visst område, medan andra är allmänt tillgängliga i hela Turkiet. Turkisk mat görs ofta i stora portioner eftersom turkisk matlagning är gjord för att dela med vänner och familj. Nedan följer två tips på vad du kan prova:

Çiğ Köfte – Bulgurbiffar
Çiğ köfte kan vara ett mellanmål, en aptitretare eller en egen måltid. Den är gjord med bulgur som har blötts i en rikt kryddad tomatsås. Bulguren formas till biffar och serveras med färska krispiga salladsblad, granatäpplemelass och färska citronklyftor. Den knapriga salladen och den sura citronen skär igenom den rikligt smaksatta bulguren och lättar upp varje tugga.
Kalem Böreği – Turkish Fried Rolls with ost
Turkiska friterade semlor är perfekta att delas eller ätas som ett snabbt mellanmål för att stilla sin hunger. Inuti det knapriga yttre skalet finns en blandning av vit ost och färska örter. Ostens salt blandas med den tillfredsställande crunchen, vilket gör att du bara vill ha en till, varje gång.

Självklart måste man unna sig en kebab också om man så önskar, och då finns det två städer som utmärker sig; nämligen Urfa och Adana. Oavsett om du kan ta dig dit eller ej så är det turkiska köket mycket trevligt att utforska.

I Turkiet är mat en viktig del av livet och Turkiet är ett mycket gästvänligt och välkomnande land. Och har så mycket att erbjuda. Detta var bara ett smakprov, och vi hoppas att vi snart kan få återkomma med mer inspiration om Turkiet som en destination.

För mer information besök https://goturkiye.com/

Foto: First Class Magazine samt press
UPP
Translate »