Turkiet

Turkiets riviera – väl värt ett besök

Turkiet är hem för oändliga platser som är bortom dina vildaste drömmar! Fullt av antika platser, unik skönhet och oöverträffade destinationer är att besöka Turkiet en oförglömlig upplevelse. Med äventyr som väntar på dig runt om i landet, erbjuder Turkiet minnesvärda upplevelser, oförglömliga smaker och magiska landskap.

Här möts två kontinenter som förenar olika matkulturer i en harmoni som får smaklökarna att dansa. Turkiets Riviera inbjuder till segling, snorkling, dykning och mycket mer. Här får du uppleva mycket, så följ med oss. Vi har besökt den Turkiska Rivieran och valt ut några pärlor som vi tycker är värda att besöka.

Antalya Turkiet

Den livliga staden Antalya i Turkiet

I Antalya, en livlig stad, kombineras hav, sol, historia och natur i harmoni. Här finns verkligen något för alla, oavsett om du är soldyrkare och vill ligga på stranden eller om du har intresse för kultur, eller varför inte shopping. För dig som uppskattar god mat finns här många trevliga restauranger.

Antalya Turkiet
Röda Tornet i Antalya

Ett trevligt hotell att bo på är Ruin Adalia, beläget i Gamla Stan. Hotellet tog hela 17 år att bygga då man snabbt upptäckte fornlämningar som var närmare 2000 år gamla. Detta har man bevarat och gjort till ett museum under hotellet. I närheten finns också den berömda Hadrian’s gate. Att strosa runt i Gamla Stan I Antalya en tidig morgon är en lisa för själen. Överallt finns fantastiska bougainvillea-träd och har du tur så kanske du ser en av de vackra dadelpalmerna längs strandpromenaden.

Hotel Ruin Adalia
Upplysta partier gör att man från ovan kan beskåda museumet under hotellet Ruin Adalia.
Hotel Ruin Adalia
Under hela Ruin Adalia finns ett museum med utgrävningar som är över 2000 år gamla.
Hotel Ruin Adalia
Den vackra innergården på hotellet.
Hotel Ruin Adalia
Den fantastiskt talande poolen på Ruin Adalia
Hadrians Gate Antalya
Hadrians Gate tidig morgon

Den charmiga staden Kaş i Turkiet

Kaş är en liten stad belägen väster om Antalya, cirka 3,5 timmar med bil. Kaş är en charmig, liten stad med sina smala gator och sitt myllrande folkliv på kvällarna. På de närliggande halvön Çukurbağ är det lugnare, här finns små boutiquehotell, stora blommande bougainvillea-träd, vackra solnedgångar och du vaknar upp till fåglarnas morgonsång.

Kaş Turkey
Kaş Turkey
Kaş Turkey

Kaş är mycket känt som en utgångspunkt för dykning och besök till de små turkiska öarna med sina vikar och det turkosa vattnet. Några av Turkiets mest kända dykplatser såsom Canyon, Dimitri (Pamuk) Wreck (Dimitri Batığı), Besmi Island (Besmi Adası), Büyük Cave (Büyük Mağara), Uçanbalık (Flying Fish) Counter och Limanağzı ligger utanför Kaş.

Kekova Turkey
Kekova Turkey, Turkiets riviera

Det rena vattnet runt Kekova, Turkiets riviera

Kekova är en ö utanför Kaş och som är omgiven av det turkosa havet. Här hittar du ett av de renaste vattnen, inte bara i Turkiet, utan i hela Medelhavet. Detta beror på att ön är klassat som ett arkeologiskt naturskyddat område. Här finns fornlämningar av den sjunkna staden ”Sunken Şehri” som förstördes av en jordbävning cirka 500 år efter Kristi födelse. Bästa sättet att beskåda fornlämningarna som finns kvar under vatten är att paddla kajak, då får du verkligen en unik upplevelse.

Kekova Turkey

Ta en dagstur runt de små turkiska öarna och du kan simma, snorkla eller dyka i kristallklart vatten med så mycket historia omkring dig.

Det turkiska köket

Det turkiska köket tillreder hälsosam och säsongsbetonad mat med ett överflöd av färskvaror från hela landet. Frukter, grönsaker, ägg, mejeriprodukter och kött är alla inhemska och bidrar till den gudomliga smaken i många av rätterna. Smakerna och kryddorna som ingår i turkiska livsmedel är inte bara läckra, utan de har antioxidantegenskaper, som arbetar för att sänka kolesterolet, eliminera toxiner och stärka immuniteten.
Kockarna använder ofta färska örter som dill, persilja och rosmarin för att smaksätta rätterna. Dessutom plockas vilda örter från områden runt Turk-Egeiska havet och andra glest bebodda regioner, eftersom de anses ha hälsosamma och medicinska egenskaper. För att förhöja smaken i maten används även kryddor som rödpepparflingor och ingefära.

Kockarna använder traditionellt olivolja för att laga och konservera rätter, vilket ger en tillförsel av antioxidanter och viktiga transfetter.Färsk fisk och andra skaldjur bidrar till en kost rik på essentiella fettsyror. Njut av den traditionella turkiska maten medan du är i Turkiet, upptäck unika smaker och dra nytta av deras hälsoegenskaper.

Passa på att botanisera ibland de turkiska smakerna, och får du en möjlighet att köpa med dig kryddor och olivolja med dig hem.

Turkye food
Turkye food

Vegetariska turkiska rätter – så gott!

Turkisk matlagning är faktiskt väldigt vegetarisk. Det finns en uppsjö av rätter som visar upp de läckra, färska, säsongsbetonade råvarorna som är tillgängliga i Turkiet. Många rätter lyfter fram råvaror från ett visst område, medan andra är allmänt tillgängliga i hela Turkiet. Turkisk matlagning gör ofta stora portioner eftersom den är utformad för att delas med vänner och familj.

Självklart måste man unna sig en kebab också om man så önskar, och då finns det två städer som utmärker sig; nämligen Urfa och Adana. Oavsett om du kan ta dig dit eller ej så är det turkiska köket mycket trevligt att utforska.

I Turkiet är mat en viktig del av livet och Turkiet är ett mycket gästvänligt och välkomnande land. Och har så mycket att erbjuda. Detta var bara ett smakprov, och vi hoppas att vi snart kan få återkomma med mer inspiration om Turkiet som en destination.

Här har vi samlat fler artiklar om Turkiet.

Här hitter du mer information om Turkiet.

Foto: First Class Magazine samt press
To Top
Translate »