AFRIKA

TOKA LEYA CAMP I ZAMBIA

Den som vill uppleva Zambias storslagna natur, rika djurliv och dessutom bo flott ska absolut kolla upp Toka Leya Camp.

Noshörning

Foto: Toka Leya Camp

Tänk dig att du vaknar upp helt utvilad efter en god natts sömn i din deluxe-säng. Du sträcker på dig och går ut på det generösa soldäcket för att möta dagen.

Zambezi River 1

Det första du får syn på är ett par elefanter och några flodhästar som i gryningen är på väg ner till Zambezifloden för ett morgondopp. Det är fullt möjligt på Toka Leya Camp i Zambia, här lever man nämligen mitt i naturen.
I nationalparken Mosi-oa-Tunya i Zambia hittar du Toka Leya Camp. Mosi-oa-Tunya är det lokala namnet för Victoriafallen som ligger endast 12 kilometer från campen. Toka Leya erbjuder tolv rymliga tältsviter i safaristil med en suite-badrum, tre av lodgerna är avsedda för familjer och alla lodger har ett stort, privat soldäck från vilket man kan njuta av djur och natur.

Poolen kvällstid

Att sitta på soldäck och se att solen går ner är en makalös upplevelse, särskilt eftersom det vilda djurlivet är så nära inpå. Bli inte överraskad om du ser hur krokodilerna simmar i sakta mak i vattnet utanför campen under tiden du intar ditt morgonkaffe. Eller om självaste Moto Moto gör dig besök. Moto Moto är en flodhäst med mycket god smak, han har nämligen bosatt sig på campen.

Toka Leya Camp har vinnlagt sig om att göra så få ingrepp i naturen som möjligt, därför har man byggt stigar av trädäck på pålar som leder mellan tältsviterna och de allmänna utrymmena. Detta gör att djuren kan ströva fritt på campen. De publika områdena består av en elegant restaurang med tillhörande bar och lounge vilka anknyter till en generös så kallad infinitypool. Även från poolen kan man räkna med att få spektakulära naturupplevelser, det är inte många meter som skiljer den från älven. Den som är lagd åt det skrytsamma hållet kan med andra ord och utan att ljuga säga att man simmat på bara några meters avstånd från krokodiler. I restaurangen avnjuter man god och vällagad mat, ett oväntat inslag är den vedeldade pizzaungen som är särskilt uppskattad av de yngre besökarna.

Badrum 1

Även om man som sagt inte behöver ta sig bort från campens faciliteter för att beskåda naturen, så erbjuder Toka Leya Camp massor av utflykter. Den obligatoriska turen med fyrhjulsdrivna jeepar finns så klart, men givetvis ”måste” man också göra en utflykt till Victoriafallen, ett av världens underverk. Nationalparkens namn, Mosi-oa-Tunya, betyder fritt översatt ”röken som mullrar” och syftar på Victoriafallens ”spray” som syns på trettio kilometers avstånd. Som gäst på Toka Leya Camp ingår ett besök på den zambiska sidan av fallen.

Utsick över vattnet

Foto: Toka Leya Camp

En annan mycket uppskattad utflykt är att besöka de lokala landsbyarna Sinde och Simonga. Här får man på nära håll se och uppleva att ett besök på en camp även hjälper lokalbefolkningen. Genom gästers donationer ser man till att byarna har bostäder, skolor och butiker. Genom att besöka byarna och till exempel handla något i deras butiker, hjälper man lokalbefolkningen att få intäkter. Det känns bra att som privilegierad turist kunna bidra med något som gör nytta direkt.

Den som uppskattar fiske kan åka ut på catch and release-utflykt. Särskild spänning kan man uppleva under de varmaste månaderna som infaller mellan oktober och december, då nappar nämligen tigerfisken. Tänk dig att dra in en av dessa bjässar som kan bli upp till trettio kilo och försöka få loss kroken ur dennas mun med sina triangulära, spetsiga och sylvassa tänder! Det blir garanterat en bild för finaste ramen.

Zambezi River

Är man inte lagd åt fiske rekommenderas en avkopplande kryssning på Zambezifloden. Det är en storslagen känsla att se djurlivet, solnedgången och samtidigt förundras över vad David Livingstone en gång i tiden ”upptäckte”.
En annan stillsam men ack så spännande utflykt är att till fots spana efter noshörningar. Eftersom man bevakar noshörningarna dygnet runt och ständigt vet vart de befinner sig är man i det närmaste garanterad att komma dem nära. Om man är tyst vill säga. Känslan av att smyga sig fram för att de inte ska märka att man är på väg kan inte beskrivas som något annat än pirrig. Noshörningen må ha dålig syn, men detta kompenseras med extremt utvecklad hörsel och luktsinne.

Jag går i god för att du kommer att bli nöjd.

För mer information:
www.wilderness-safaris.com

Foto: Susanne Nilsson (där inget annat anges)

UPP
Translate »