EUROPA

THE NORMAN HOTEL – TEL AVIV

Det har surrats länge om att The Norman Hotel i Tel Aviv ska vara något utöver det vanliga. Vi åkte dit för att ta reda på om det stämmer.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto:Sivan Askayo

Chauffören vill först inte köra till adressen. Den distingerade herren bara skakar på huvudet, inte av illvilja, han är bara så alldeles säker på att det inte ligger något The Norman Hotel på Nakhmani 23-25.

– Jag har kört bil i den här staden i fyrtio år, säger han och skakar lite lätt på huvudet när vi likväl insisterar på att han åtminstone ska ge det ett försök. – Jaha…, jaha det var det här hotellet ni menade, mumlar han vid slutdestinationen.

För det ligger ett hotell där, men det är verkligen inte vilket hotell som helst utan The Norman, ett av Tel- Avivs senaste hotell med skyhöga ambitioner. Förutom en liten, diskret skylt är det inte mycket annat som avslöjar att det bakom de två huskropparna döljer sig ett lyxigt boutiquehotell med hög servicenivå, två fantastiska restauranger och en mysig bar. Inte heller ser man från gatan det stora soldäcket med infinitypool på taket eller de lyxigt inredda sviterna som ligger i den ena av de två byggnaderna som ska fungera som vår utgångspunkt under de närmsta dagarna.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Matz Thomassen

Vår svit är som en trerumslägenhet med matsal och vardagsrum och stora skjutdörrar in till sov- och badrum. Inredningen går i sobra och lugna färger, de höga fönstren som finns i samtliga rum gör att det blir ljust och luftigt. Från den stora rundade balkongen har vi utsikt mot King Albert Square och det berömda Pagodahuset, som förutom att vara ett arkitektoniskt mästerverk signerat Alexander Levy, enligt uppgift nu är hem åt en svensk finansman.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Matz Thomassen

The Norman Hotel ligger centralt mitt emellan Rothschild Boulevard med alla sina restauranger, och Allenby Street som under dagen är en stor shoppinggata och kvällstid gatan man kan hålla sig på hela kvällen för bra barhäng. Från Allenby Street når man också kryddmarknaden Shuk Levinsky och Shabazi Street med alla sina trendiga inrednings- och modebutiker. Det känns som att det mesta ligger inom en kvarts gångavstånd från hotellet. Personalens råd, att vi ska ta oss runt på cykel, avböjer vi men inser ganska snart att det är ett utomordentligt populärt färdsätt i staden. Sällan har vi sett så många elektriska cyklar som här. Biltrafiken gör sig naturligtvis påmind i en miljonstad, men vi upplever den inte som hetsig och man har noggrant planerat så att både cyklister och gående enkelt och säkert ska kunna ta sig fram.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Matz Thomassen

Vi promenerar nerför Rothschild, tar till vänster på Ben Tsiyon Boulevard som under promenaden smalnar av och sedan övergår till att heta Bograshow Street och leder ner till havet och strandpromenaden. Det är mars månad när vi besöker Tel Aviv och här pågår ett omfattande arbete för att renovera och förbättra både själva stranden och den intilliggande strandpromenaden som på vår utflykt leder oss ända fram till Jaffa, stadsdelen som man inte ska missa när man besöker Tel Aviv.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Matz Thomassen

Här finns en stor loppmarknad, massor av småbutiker som säljer allt ifrån mattor till konst och det finns ett rikligt utbud av restauranger och caféer. Vi slår oss ner på en helt tillfälligt vald restaurang utan några andra ambitioner än att vila fötterna lite.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Matz Thomassen

Självklart kan man ju inte bara sätta sig ner utan att beställa något så vi ber att få prova deras Asian Salad med tonfisk, vårlök, rikligt med koriander och en alldeles utsökt dressing. Lägg restaurang Sifo (Nachman 3) på minnet och ta er dit. Salladen är så fantastisk god och välsmakande att vi till och med ber om att få receptet på den. Femstjärnig mat i den enklaste av miljöer – kan det bli bättre?

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Matz Thomassen

DININGS RESTAURANT

Från enkel till sofistikerad, men i allra högsta grad avslappnad miljö. På The Norman Hotel finns Dinings Restaurant vilken vi naturligtvis måste testa. Dinings, som även finns i London, serverar en crossover av japansk tapas och europeisk matkonst. Under sommartid kan man avnjuta måltiden på den stora terrassen som ligger i anslutning till restaurangen och därifrån njuta av en underbar utsikt över Tel Aviv.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Sivan Askayo

Vår rekommendation är att boka en plats i baren för att, samtidigt som ni intar en underbar måltid, se kockarna tillaga maten. Det är ett skådespel att titta på när beställningarna tas emot och fördelas mellan de olika kockarna som alla har en unik uppgift. Det här är kokkonst på hög nivå konstaterar vi när vi se hur de sylvassa knivarna hanteras av skickliga händer. Sushi, sashimi, lax, och skaldjur. Vi serveras den ena rätten efter den andra och det är vällagat, fräsch och helt enkelt mycket gott.

THE NORMAN RESTAURANT

I hotellets bottenvåning finns den självbetitlade restaurangen The Norman Restaurant som serverar både frukost, lunch och middag. Om vi ska börja med det som av många kallas dagens viktigaste mål så kan det meddelas att här äter man utan undantag frukost à la carte. Och det är inga små portioner man får! Vi testade bland annat ”Full Israeli Breakfast” med röror och ostar, en underbar tomatsallad med små, små oliver, färskt bröd och goda marmelader.

Vi provade också deras Eggs Royal och konstaterade att en portion gott och väl räckte till två. Lägg till god espresso och trevlig atmosfär, och ni har den perfekta frukosten som vid fint väder med fördel avnjuts ute på den stora och soliga innergården. Under lunch och middag är menyn inspirerad av Medelhavets läckerheter.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Matz Thomassen

Efter middagen tar man förslagsvis turen inom The Library Bar som även den finns på bottenvåningen. Baren är inredd i 1940-tals kolonialstil men utrustad med bekvämligheter som till exempel WiFi. Ett perfekt ställe att slå sig ner för en drink eller för att få undan lite jobb om man nu är i staden i det syftet.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Sivan Askayo

EN OAS I STADEN

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Matz Thomassen

På The Norman Hotel’s tak finns en stor takterrass med infinitypool och utsikt över i stort sett hela Tel Aviv. Här uppe kan man lägga sig i en av de bekväma solsängarna och låta sig skämmas bort av personalen, ta en matbit eller bara slumra bort en stund. Överlag är atmosfären inom hela hotellet avslappnad och vänskaplig med personal som hela tiden har gästernas bästa i åtanke.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Sivan Askayo

Trädgården som nämndes innan inbjuder till social samvaro och det är inte mycket som påminner om en att man faktiskt befinner sig mitt i en storstad. Hotellet har också ett litet spa där man kan få klassisk massage och ansiktsbehandlingar, och bredvid finns gymmet som håller öppet dygnet runt.

The Norman Hotel Tel Aviv

Foto: Matz Thomassen

Att cykla är som sagt populärt och det är bara att fråga i receptionen om vilka som är de bästa rutterna beroende på vad man vill uppleva. Det samma gäller om man får lust att ta sig en joggingtur, då spåren finns precis utanför hotellet. Den som känner för att ta sig ner till stranden hittar handdukar, badrockar och vattenflaskor i sviten eller rummet, det är bara att ta med dig detta för en trevlig dag vid havet.

Den som gillar yoga kommer att bli särskilt glad, hotellet arrangerar yogapass på gräsmattan mellan fastigheterna. Fråga conciergen efter tider.

The Norman Hotel har ett femtiotal rum som varierar från snyggt inredda dubbelrum till en svit som breder ut sig över två våningar och mäter 250 kvadratmeter. Här finns alltså något för alla oavsett behov. Att alla gäster blir väl omhändertagna kan vi gå i god för, liksom att The Norman Hotel är en perfekt utgångspunkt vad man än vill göra. Det tar endast trettio minuter att ta sig till och från hotellet och flygplatsen, och man har nära till ute- och shoppingstråk, kulturella center och teatrar. Även om man befinner sig mitt i staden så är det ett mycket lugn och stillsamt område.

Överhuvudtaget har vi inget att anmärka på The Norman. Vare sig när det gäller service, inredning, mat eller läge. Om man vill bo lite utanför men likväl mitt i så är det absolut hit man ska söka sig. Att Tel Aviv är en spännande och mångkulturell stad med ett stort och spännande utbud av möjligheter att aktivera sig gör inte saken sämre.

För mer information:
www.thenorman.com

UPP
Translate »