EUROPA

TERRE BLANCHE – LYXGOLF I PROVENCE

Terre Blanche Hotel Spa Golf resort är en av Europas största golfanläggningar.

Albatros_Golf_Performance_Center_(25)

På 300 hektar breder två mästerskapsbanor av högsta klass alla kategorier ut sig i ett böljande landskap. Utmanande och vackra mitt i Provence. Välkommen till Terre Blanche.

Le_Riou_10_Player

De två golfbanorna Le Château och Le Riou är designade av Dave Thomas och är av proffsen ansedda som oerhört tekniska, svåra och utmanande. Hela anläggningen tog fyra år att bygga. Den omfattar de två golfbanorna, ett hotell som ingår i the Leading Hotels of the World, en David Leadbetter golfakademi, tre restauranger med ljuvliga menyer och stora privata villor längs fairways. Allt i ett vackert landskap med svajande pinjeträd, djupa raviner och kullar med över 400 blomsterarter.

Terre Blanche  Le Riou No.10

Terre Blanche invigdes i mars 2004 och är den yngsta i regionen PACA, Provence-Alpes-Côte-D’azur. Le Château klassas som en av de bästa i Europa. Och definitivt den bästa i Frankrike. Den är 6616 meter lång med spektakulära vattenhål, smala fairways, snabba elaborerade greener och gigantiska bunkrar med kritvit sand. Den kräver sin golfare för precision och längd i slagen. Banorna är öppna hela året för spel men det är bara Le Château som är öppen för greenfee-spel. Är man hotellgäst går det även att spela Le Riou, som är dedikerad endast till medlemmar. Riou är 6005 meter lång och kräver strategi och variation i slagbagaget. Många järnsexor istället för woods.

Terre Blanche Le Riou - trou n°18 a

Terre Blanche står varje år värd för European Senior Tour eller French Riviera Masters som den även kallas. Namnkunniga spelare som Ian Wosnam och Sam Torrance deltog i förra årets tävling. Idag har Terre Blanche två tourspelare från klubben: Rafael Jacquelin, som även är klubbens pro och Alexander Levy, som spelade i det Europeiska Ryder Cup-laget förra året.

BIOMECASWING

Terre Blanche Le Riou (b)

The Albatros Golf Performance Center öppnade 2010 och många professionella spelare tränar här. Bland dem Robert Karlsson som bor i Monaco och pendlar hit så ofta han kan.

Anläggningen är för tredje året i rad hemvist för det franska golfförbundets herrar och deras träning. På träningscentret erbjuds året-runt träning och här radar 64 utslagsplatser upp sig på två våningar. Det är på Terre Blanche som Jean-Jacques Rivet, huvudpersonen bakom det välkända konceptet Biomecaswing, håller till. En i världen unik träningsutrustning som analyserar hela kroppsrörelsen och mäter allt från den fysiologiska rörelsen till balansen och rotationen i höfter. En träningsmetod som anses vara kvintessensen av metoder.

terreblanche_4894 TN°6

Vi träffar klubbdirektören Jean-Marie Casella i ett klubbhus fyllt med skulpturer och konstverk inkorporerade i en sober design och välkomnande personal:

– Jean-Jacques är från början kiropraktor och använder sin teknik även med både tennisspelare och rugbyspelare från hela världen. Det är självklart öppet för oss vanliga ”hackers” också, förklarar han med ett stort leende. –En helg med ett tre-timmarspass och du kommer ut som en kung på golfbanan.

Världsspelare på touren som Justin Rose kommer kontinuerligt till centret. Det finns idag bara en systeranläggning och den ligger på Jumeirah Resort i Dubai.

EN SPORTINTRESSERAD MILJARDÄR

Terre BlancheTN°11  Le chateau

Det startade med en dröm! Dietmar Hopp, ägare till företaget SAP i Tyskland, hade en vision att skapa ett golfparadis för sportintresserade och livsnjutare. Och många var de som hade försökt. Den franske aristokraten Charles Bouge ägde marken under två sekler, och hela området Terre Blanche såldes 1979 av Camille Bouge, som även var borgmästare i kommunen, till Sean Connery. Även hans dröm var att bygga en golfanläggning. Hans fru Michelle är född i området och Connery själv är en fanatisk golfare. Legenden säger att Connery vann marken i kortspel. Mister Bond valde att
sälja marken till några svenska investerare i början på 90-talet. Dessa nådde inte heller ända fram i den sydfranska administrationen. Så det var inte förrän Dietmar Hopp köpte området som drömmen om Terre Blanche började ta form.

ETT EKOLOGISKT MÄSTERVERK

Terre Blanche Le Riou

Miljardären Hopp har byggt anläggningen med stor hänsyn till naturen och omgivningarna. All byggnation har ekologiskt tänk och inget har gått till spillo. Till exempel har allt grus som grävts upp forslats vidare till vägar och andra områden i kommunen Tourettes.

Man byggde till och med tunnlar under anläggningen för att preparera för eventuella framtida sättningar i jorden. Dräneringen är utomordentlig och det är nog tur i ett område där regngudarna öser på ibland. När många av de andra banorna i södra Frankrike måste stänga för skyfallen kan man spela här.

PRISBELÖNT SPA

Spa terre blanche (4)

Terre Blanche Spa är en av de största spa-anläggningarna i Europa och ett måste efter en golfrunda på Terre Blanche. Med fyra uppvärmda pooler, två utomhus och två inomhus, är den en riktig kronjuvel som blivit utsedd av de flesta magasin av dignitet som en av Europas bästa.

Spa terre blanche (7)

Det finns tolv behandlingsrum som erbjuder allt mellan A och Ö av välbefinnande, kroppsliga och välgörande timmar väntar. Eller gå på ett vattengympa-pass, body sculpting eller fitness. Vattencykling, yoga och pilates finns också på programmet. Mellan passen kan man sjunka ner i en fåtölj i te-salongen, på utomhusterrassen eller vid baren. Hammam, bastu och turkiskt bad. You name it!

LE CHEF

Loup riz noir vénéré

Från och med i år står den prisbelönte stjärnkocken Philippe Jourdin för de fyra restaurangerna inom hotellet. Le Faventia är en gastronomisk fusion mellan fransk fine dining och regionens specialiteter. Le Gaudina, med sin internationella atmosfär, ofta gästad av jazzmusiker vid flygeln och inrett med finaste konstverk. Här serveras även frukosten. På Le Tusco Grill har man utsikt över hela dalen och poolområdet och från den stora terrassen serveras även solnedgången. Här grillas den mesta maten och vill man kan man ha en egen privat ”cabanas” vid poolkanten.
Restaurang Les Caroubiers är golfrestaurangen med superba luncher och tidiga middagar. De annars så strikta franska lunchtiderna har stor flexibilitet här.

Suprême de volaille doré, poêlée de champignons du moment - Polenta et son jus court

Monsieur Jourdin har en diger stjärnbeströdd meritlista från etablissemang som Moulin de Mougins, Tour d’Argent i Paris och Royal Palm Beach i Marrakech. Målet i år är att få tillbaka den stjärna man tidigare hade i Guide Michelin. Både 2013 och 2014 har Terre Blanche fått utmärkelsen Frankrikes bästa golfhotell och Europas bästa golfhotell.

BYLIV OCH NÄRHET TILL RIVIERAN

Detta golfens paradis ligger i departementet Le Var i kommunen Tourettes, en liten by med de karaktäristiska smala gränderna cirklande runt den gamla kyrkan Saint André. Konstvandring, galleribesök och en espresso vid torget är en fin utflykt utanför Terre Blanche. Närliggande byar som Callian, Montauroux och Seillans är alla värda ett besök. Den sistnämna utsedd till en av de vackraste byarna i Frankrike. Härliga utflykter bara några mil från Rivierans ”buzz” (men blanda inte ihop orten med Tourettes-sur-Loup i departementet Alpes-Maritimes).

terreblanche-mediteranee-013

Det tar en halvtimme att åka till Grasse och besöka parfymens mecka, en halvtimme till Antibes med Picassomuseet och en tur på ”capen” med bad från klipporna. Från Nice flygplats åker man på 40 minuter upp hit. Hela detta golfpaket har en inredning av ”fine art” och med en mycket konstintresserad ägare kan man gå på en konstvandring med skulpturer, konstverk och målningar i världsklass. Vid sidan av golf är ingredienserna: väl tilltagna ytor, lugn och ro och vidunderliga utsikter. Plus ett femtiotal fågelarter och doften av mimosa och lavendel förstås.

För mer information:
www.terre-blanche.com

UPP
Translate »