EUROPA

SVARTINGE GOLF

Svartinge Golf Club, Sveriges första och enda privata golfbana.

SONY DSC

”Svartinge ligger långt bort, trots att det bara tar en lugn halvtimme med bil från någonstans mitt i Stockholm. För mig har det haft betydelse, att hitta en golfbana avskärmad från det tättbefolkade livet, där de flesta tycks vara försenade. När jag kör av riksväg mot Stäket, in på den grusade vägen mot Bisslinge och Svartinge, hamnar jag i en annan värld och jag begriper inte hur det går till.”

SONY DSC

Så beskriver Göran Zachrisson Svartinge Golf Club, Sveriges första och enda privata golfbana, grundad av Simon och Sam Bonnier. Klubben har femhundra medlemmar med ett snitthandikapp på cirka 17, och för de som spelar mer än tjugo rundor per år ligger snittet på 9,8. Här spelas en runda på runt tre timmar. De flesta medlemmar är människor mitt i karriären med stor golferfarenhet men lite tid. Fördelningen mellan könen är 63 procent män och 37procent kvinnor. Det går inte att förboka någon speltid förrän man är på plats och greenfee-spel är inte tillåtet om man inte är inbjuden av en medlem.

– Tillgänglighet, trivsel och kvalité är våra ledord och våra medlemmar ska verkligen känna sig hemma och avslappnade trots den höga servicenivå som vi erbjuder, förklarar Philip Morris, Club Manager. Han är engelsman och är född i Blackburn. Phil kom till klubben 2007 just för att det var ett intressant koncept. Han slogs mest av den atmosfär som rådde på klubben jämfört med andra han arbetat på tidigare. Phil spelar oftast tre ronder i veckan och har 3,8 i handicap. – Jag behöver säkerställa kvalitén på banan men även träffa medlemmar för att dels lära mer om dem, men även höra deras positiva och negativa synpunkter om Svartinge.

SONY DSC

Banchefen Michael Dohlon har funnits på Svartinge sedan begynnelsen. Golfbanan är 6 383 meter lång från vit tee, 5 862 meter från gul och 4 954 meter från röd tee. I år blev det artonde hålet utvalt av Svensk Golf bland Top 50 golfhål i Sverige, Golf Digest rankar banan på 22:a plats.

Svartinge arrangerar klubbtävlingar för sina medlemmar men företagsgolfen är starkt begränsat till förmån för tillgängligheten. De arrangemang som genomförs är till största delen anordnade av företag där minst en medlem är i ledande befattning. För att förbättra och bereda banan mot angrepp och skadliga vintrar har klubben anlitat Alan Strachan, Head Greenkeeper på Walton Heath i England. Samtidigt har klubben skapat en förbättringsfond där hittills cirka femtio aktieägare valt att skjuta till extrapengar. – Tack vare insatserna har man i år inlett förnyelse av våra greener med Crystal Blue Links gräs och kunnat satsa extra på kvalitén på banan, säger Phil.

Den unika tillgängligheten, närheten till Stockholm och bra övningsområden gör att många tourspelare tränar på klubben. Robert Karlsson har banrekordet på 62 slag och en av medlemmarna är Helen Alfredsson:

– Svartinge är fantastiskt i en härlig natur. På klubben respekterar alla medlemmar reglerna, spelar fokuserad golf utan att stå och tänka för mycket, det blir bara värre och tar för lång tid, säger Helen Alfredsson som gillar att bära bagen, gå fort och inte vara överdrivet petig med vem som slår ut först eller att längsta putt går först. Helens favorit är hål 16. Det bästa och svåraste hålet. Då spelar hon allt från järnåtta till spoon på andraslaget.

SONY DSC

– Det är just variationen som är så bra med banan! Hennes favoritbana i världen är Cypress Point i Kalifornien och Shinnecock på Long Island. Helens golfkarriär är gedigen och hon tycker själv att hennes bästa meriter är vinsten i British Open 1990, Evian Masters 1994, 98 och 2008 och Solheim Cup 1992.

– Det var extremt speciellt då vi var underdogs efter att vi blivit manglade två år tidigare och ingen trodde på oss. Vilken seger!

Helen har representerat Europa åtta gånger. Idag utbildar hon sig bland annat på Bosön, ger föredrag, samarbetar med Evian Golf Resort samt är stort engagerad i “Hjärnslaget”, som samlar in pengar till forskning om Alzheimers. Joakim Grönhagen är pro på Svartinge sedan åtta år. Efter hans
golfkarriär på Europatouren och Challenge Tour jobbade han som frilansande pro på olika klubbar.

– På så sätt har jag fått en stor erfarenhet av väldigt många klubbar och här skiljer sig Svartinge betydligt från de andra. Här känner jag alla, det skapas personliga relationer, alla ”går åt samma håll” och det är en otroligt bra klubb att bedriva professionell träning på. Spelarnivån är hög och jag har den senaste utrustningen med bland annat Trackman för analyser av klubban, bollträffen samt bollflykten, och till det integreras videofilmning i analysen. Joakim har handicap +2 och hans favorit på Svartinge är hål 10. Ett ”eaglehål” med utmanande ondulerad green.

– Jag gillar att gå till jobbet varje dag för att möta medlemmarna och ge dem en bättre möjlighet att njuta och bli bättre golfare.

Det finns ingen annan klubb i regionen som kan erbjuda lika hög tillgänglighet.

Vi låter ett citat av banarkitekten få avsluta:

”Om golf, såsom jag som banarkitekt vill mena, handlar om att förflytta bollen mellan olika landskapsrum och samtidigt ska erbjuda en minnesvärd natur- och kulturupplevelse, så är Svartingebanan ett bra exempel.”

För mer information:
www.svartingegolf.se

Du har väl inte missat vår artikel om Öster by Stenson https://firstclassmagazine.se/oster-by-stenson-sveriges-nya-golfbana/

Foto: Ulf Blomberg

UPP
Translate »