Israel

Tel Aviv – staden som aldrig sover

Tel Aviv sover aldrig! Det är Mellanösterns Miami, The Big Orange, hedonistisk och helig men också surf och drinkar. Kärt barn har många namn och former och Tel Aviv står stolt för alla sina. När du en gång fått smak på den sprudlande staden är det lätt att vilja vända åter. Om och om igen.

Tel Aviv

Urbana boutiquehotell och glittrande barer kant i kant med uråldriga stenhus och ruiner, allt inramat av kilometerlånga sandstränder. Ömsom hypertrendig och liberal, ömsom ultratraditionell. Tel Aviv har fortfarande en del kvar innan den är i topp på ”populäraste-weekend-stad-listan” och det tackar vi ödmjukt för. Det är precis det som gör upplevelsen här extra härlig. Staden är fortfarande turist-oförstörd, men trots det är det ingen som direkt tar notis om en. Här är du en varmt välkommen gäst på samma villkor som de lokalboende och på alla barer, kaféer och restauranger vi besöker sitter vi tillsammans med ortsborna.

I Tel Aviv går man ut mycket! Frukost, fika, lunch, middag och drinkar. Staden sjuder av liv och rörelse, från tidig morgon då det joggas och powerwalkas längs med stranden till sena nattimmen på barer och klubbar.

The Satei – hotellmagi när den är som bäst

Vi är bland annat här för att spana in nyöppnade The Setai Tel Aviv, som visar sig vara helt magnifikt. Tio år har renoveringen och den varsamma ombyggnationen av det gamla fängelset tagit och det sitter minst sagt historik i de tjocka stenväggarna. Vi blir rundvisade med stolthet och hotellets fantastiska arkitektur och inredning går rakt in i våra hjärtan. Den trevliga innergården ger behaglig svalka ihop med poolen några trappor upp, som bjuder på magisk utsikt över havet.

 The Setai Tel Aviv

Om inte stadens fascinerande utbud och myller hade pockat på hade vi lätt kunnat bli kvar här länge. Hotellet har relativt få rum, så var ute i god tid och boka. Jag kan garantera att det är värt det. En fantastisk hotellupplevelse i ett väldigt vackert hotell med magnifik inramning av havet åt ena sidan och den vackra gamla staden åt den andra.

TEL AVIV - First Class Magazine

Kontrasternas mecka

Tel Aviv
Grafittimålningar finns överallt i Tel Aviv.

Vi börjar varje dag med en tidig morgonjogg längs med stranden, och flyter därigenom väl in bland stadens invånare. Det är full aktivitet vid strandslingan med beachvolleyboll, yoga och simning nere vid själva stranden. Att sedan flanera runt i Tel Aviv är i många fall som att vandra omkring i ett urbant museum. Förutom stadens kända, grafiskt intressanta Bahaus-hus finns här också en rad arkitektoniska stilar och vackra husfasader att spana in. Bahaus-husen ligger i Det vita området, Ha-lr HaLevana döpt efter de cirka fyratusen vita hus som byggdes här från 1930-talet och framåt.

Vi slås av kontrasterna mellan gammal och nytt och stadens levande inslag av målningar på många husväggar. Det här är detaljernas och graffitins paradis. Överallt har någon målat ett konstverk, gjort en skulptur vid entrén, smyckat med blommor eller med porslin. Det finns ingen hejd och vi insuper varenda meter av staden med hull och hår.

Det är oerhört spännande och intressant att gå omkring här. Runt varje krök väntar en gata eller ett torg fullt av det mest underliga av modernitet, blandat med historiskt gammalt. För den som är ute efter mer traditionell konst är Tel Aviv Museum of Art (Shaul Hamelech Blvd 27) ett måste. Picasso, Gustav Klimt, Joan Miró och Marc Chagall är några av namnen som finns att beskåda. Designmuseet i Holon, som ligger strax utanför Tel Avivs stadskärna, är även det värt ett besök.

Världens äldsta hamn sida vid sida med creddiga barer

TEL AVIV - First Class Magazine

Ett av våra favoritområden blir Jaffa, en av de äldsta stadskärnorna söder om Tel Avivs centrum och en av världens äldsta hamnar. Det är en njutning att vandra runt bland de fina, slitna gränderna och spana på gamla antikviteter och diverse rariteter hos de många loppisarna och second hand-shopparna. Lunchar gör vi länge och väl på arab-greken Kalamata, där det råder ett härligt familjekaos vid borden ut mot en av stadens bästa havsutsikter.

Går ni rakt in i gamla staden bakom Kalamara kommer ni in mot Carmelmarknaden, som är ett virrvarr av krimskrams men på ett charmigt sätt. Gatan sträcker sig slingrigt bakom Allenby street och kantas av allt ifrån allt konst och kryddor till möbler, kläder och mängder av fruktstånd och juicebarer. I Jaffa finner ni också Zielinski & Rozen, ett genuint jättegulligt parfymeri som har legat här sedan 1905. Här kan du blanda din egen parfym eller eau de toilette. Rabi Pinkhas heter gatan.

De trendiga kvarteren Neve Tzedek är trevliga. Tar man sig hit är det ett stort misstag att inte unna sig en kula glass på Anita Café La Mamma del Gelato, himmelriket för alla oss glassfrälsta! I de här kvarteret ligger flera trevliga barer, kaféer och restauranger. Nere i Neve Tzedeks sydvästra hörn börjar stadens berömda gata Rothschild Boulevard, som sedan sträcker sig norrut längs med såväl staden som stranden bort till teatern Habima. På vägen bjuder området på en mängd kaféer och barer. Tel Avivs matscen visar upp otaliga bra restauranger med smaker från öst till väst. Såväl barlivet som nattlivet bjuder på något för alla smaker.

Food Tel Aviv
I de trendiga kvarteren Neve Tzedek finns månnga restauranger och kaféer.

Mer barnvänliga Namal Tel Aviv

Kantade av vatten är hamnar ett naturligt inslag och i Tel Aviv är det nyrenoverade hamnområdet Namal Tel Aviv, som gränsar till Yarkon, perfekt om man har med sig småbarn. Här ligger restauranger och kaféer sida vid sida med roliga lekplatser och lite mer lummiga grönområden. Israeler är picknickfantaster och på varenda grön plätt, eller på stranden när skymningen kommer, dukas det upp picknickar. Gärna med musik till, och hela släkten och vänkretsen finns på plats!

Att besöka en matmarknad eller en saluhall är ett måste när jag reser och här föll valet på Shuk Hanamal. Marknaden öppnade 2010 och är den första i staden under tak. Här finns verkligen allt från frukt och ostar till streetfood och hälsosamma juicer. Det mesta är från lokala producenter och det är ett smakfullt nöje att botanisera runt och provsmaka.

Historiska vingslag och avslappnad charm

Vi trivs alldeles ypperligt under vår weekend här. Människorna är avslappnade och trevliga utan att bli insmickrande. Att ha både strand och stad på samma gång är få städer förunnat, men de som har det blir alltid vinnare. Tel Avivs avslappnade, charmiga stämning attraherar ett internationellt klientel som lockas av kilometerlånga stränder, chica designhotell och restauranger och ett pulserande nattliv. Vi tror att den här staden snart kommer att ligga högt i topp på weekend-listan. Och det är den väl värd, Tel Aviv lämnar ingen oberörd.

Tel Aviv

 Fakta om Tel Aviv:

 Invånare: Det bor närmare 430.000 invånare i Tel Aviv. Staden börjar bli känd och populär även för resesugna och det kommer cirka 20.000 turister varje dag från Europa till Israel.

Yta: Tel Aviv är nästan lika stort som Stockholm med sina 176 kvadratkilometer.

Statsskick och religion: Israel är en republik med parlament och allmän rösträtt. Jerusalem är landets huvudstad. Drygt 75 procent av befolkningen är judar, 20 procent är muslimer och resten tillhör minoritetsreligioner.

Språk: Officiella språk är hebreiska och arabiska, men mer eller mindre alla förstår engelska.

Här hittar du mer information om Israel.

Här har vi samlat alla artiklar om Israel.

Foto: Cecilia Liljeton och Press
To Top
Translate »