Tjeckien

Magisk golf i Tjeckien

Det är onekligen populärt att spela golf i Tjeckien. Tjeckien och dess golfbanor är verkligen på gång. Golfmarknaden har under en tid jobbat hårt för att lansera landet som en destination, och nu verkar det som att omvärlden har upptäckt den skatt som finns här.

Albatros golfcourse
Albatros golfbana

Ett hundratal banor finns i landet och prisnivån samt det man får för pengarna har äntligen nått resenärerna. Banorna är välskötta, intressanta, strategiska och mycket lockande för alla kategorier av golfare. Det är en perfekt uppstart på våren – eller varför inte en skön avslutning på hösten. Inte nog med att alla är bekanta med ölen som finns, det finns en hel del goda viner att upptäcka. Framförallt de vita vinerna är av högsta klass. Vi upptäcker även andra kulinariska höjdpunkter under resan, men det är framförallt golfen som med rätta gör anspråk på en plats för sin målgrupp.

Man flyger direkt till Wien eller Prag, eller till Katowice i Polen om man vill utforska delarna i norr. Avstånden inom landet är korta och infrastrukturen fungerar väl. Detta tillsammans med en gynnsam valuta och en bra prisnivå gör Tjeckien till ett klart intressant alternativ att utforska.

Först ut är Kaskáda Golf Resort

Efter en snabb och bekväm flygtur till Wien tar vi oss med bil de tretton milen till Brno, Tjeckiens näst största stad, och till det första banbesöket på vår resa. Där väntar Kaskáda Golf Resort med härliga vyer och intressanta och fantasieggande skulpturer utställda i miljön. Här finns ett böljande landskap som påminner oss om Toscanas natur där vi blickar ut över det från banans högsta punkt. Banan är förhållandevis öppen och generös med upphöjda greenområden. Här finns även en bra akademi och träningsmöjligheter samt boende i direkt anslutning till anläggningen. Det är något vi upplever på de flesta ställen vi gästar.

Kaskáda Golf Resort
Kaskáda Golf Resort

Austerlitz Golf i Tjeckien

Nästa utmaning på agendan är Austerlitz Golf i Tjeckien, tjugofem kilometer utanför Brno. Här spelas det golf på historisk mark, där trekejsarslaget ägde rum en dimmig morgon i december 1805. Man kan lätt föreställa sig slagets hetta, kanonernas dån samt de tre arméernas legendariska sammandrabbning där till slut Napoleons segrade med hjälp av ett taktiskt mästerverk. Även denna bana är av öppen karaktär och har kuperad natur. Stora greener kan göra puttningen till en avgörande faktor. En sen lunch på terassen tillsammans med kall Starobrno i frostat glas vederkvicker oss.

Austerlitz Golf, golf i Tjeckien
Austerlitz Golf

En välbehövlig paus på Vingården Sonerk när vi spelar golf i Tjeckien

Vi tar en liten paus från att spela golf i Tjeckien och besöker Sonberk, en vingård som ofta hamnar högt uppe i internationella vintävlingar. Man satsar på vitt vin och det verkar löna sig eftersom prisutnämningarna hopar sig. Leveranser till Michelinrestauranger vittnar om det goda hantverket. Det finns även en merlot som enda röda alternativ. Vår smakpalett får jobba en aning när vi provar en riesling fylld av mineraler och pigg kryddighet. En chardonnay & pinot gris med fruktig och lång eftersmak avnjuts stilla.

golf i tjeckien - First Class Magazine
Turen genom det böljande landskapet

Designhotellet Miura – en klar höjdpunkt när man spelar golf i Tjeckien

Vår roadtrip rullar vidare och vi åker nu mot nordöstra delen invid Beskydybergen. Där checkar in på designhotellet Miura, en klar höjdpunkt på resan. Hotellets form speglar bergskedjan och vi hittar verk av Andy Warhol, Jean Michel Basquiat, Damien Hirst och Henry Moore. En air av modern och spännande design genomsyrar hela hotellet. Rå betong möter glas och på rummet står tvättfatet centralt placerat i den öppna planlösningen.

I direkt anslutning till hotellet finns Golf Celadna med 36 hål där många stortävlingar ägt rum. Det rustika klubbhuset ligger centralt placerat med utsikt över de avslutande magnifika hålen. Celadna har varit värd för PGA-tävlingar och det byggs ett nytt hotell för framtida gäster. Banan har en park- och skogskaraktär, med flera av hålen placerade i trädridåer.

Golf Celadnas klubbhus Peter Corden
Golf Celadnas klubbhus är intalande efter en golfrunda

Ostravice Golf Resort

Vi betar av nästa bana i området, Ostravice Golf Resort, tio minuter från Miura Hotel. Vi möter en kuperad och öppen bana med sköna vyer och en backdrop av bergen som majestätiskt reser sig mot himlen. Utslaget från första tee med bergen i bakgrunden är en skön och intagande upplevelse.

Ostravice Golf Resort
Ostravice Golf Resort

Panorama Golf i Tjeckien

Dags att ta plats i bilen och åka mot området kring Prag. Nästa golfstopp är Panorama Golf i Tjeckien, 27 härliga hål och ett klubbhus i ultramodern modell med en vattenspegel i anslutning till avslutningshålen. Banans layout är spännande och finishen på hålen är av högsta klass. En del helt galet vackra utsikter förblindar våra sinnen avsevärt och lägger sig i minnesbanken.

Dagen efter väntar Greensgate, en gemytlig anläggning med den speciella tjeckiska atmosfären av gästvänlighet, pilsner och varm atmosfär. Vi fastnar förstås vid det läckra par 3-hålet vid sjön som med sin halvögreen får anses vara signaturhålet. Banan vindlar fram genom delar som påminner om trollskog och känns mustig till sin karaktär. En vinkällare av högsta snitt finns att tillgå, där vi får titta på några av världens förnämsta viner. Det blir dock inget smakprov denna gången.

Albatros golf Greensgate
Albatros Golf Greensgate

Det sista stoppet på vår resa är Albatross Resort. Det är en European Tour-bana i ypperlig kondition där man samma vecka väntar in sin stortävling, Czech Masters. Preparerandet inför tävlingen genomsyrar hela anläggningen. Golfbilar är förbjudna på fairways så vi hittar snikvägar och får lita till att drönaren hittar vinklar som på bästa sätt beskriver banans karaktär. Skicket är av högsta möjliga kvalitet och layouten ligger i toppklassegmentet.

golf i tjeckien - First Class Magazine
Albatross Resort

Efter en natt på flygplatshotellet med ett kort gångavstånd till terminalen sammanfattar vi de fem dagarnas resa på ett positivt sätt. Att spela golf i Tjeckien visar sig vara en glad överraskning vad gäller både golfen, prisnivån, gastronomin och atmosfären. Tankarna går redan till ett återbesök under kommande vår.

Här har vi samlat fler artiklar om Tjeckien.

Här hittar du mer information om att spela golf i Tjeckien.

Här har vi samlat samtliga artiklar om golf.

Foto: Peter Cordén
To Top
Translate »