Thailand

Spela golf i Thailand – vi har banorna

Golfen i Thailand är vänlig, mångfacetterad och med ett stort antal härliga anläggningar att utforska. Inte alla önskar att enbart tillbringa sina dagar lättjefullt blickande ut över horisonten vid en beachresort med en färgglad paraplydrink nära till hands, eller att fynda i ett otal shoppinggallerior. Då finns ett brett urval mycket bra banor att välja mellan om man söker den där speciella golfupplevelsen.

Vi har hittat några guldkorn som vi vill dela med oss. Naturligtvis har vi bara skrapat lite på ytan, då golfen är vida utbredd och sedan lång tid etablerad. Leende caddies och härliga gröna ytor som bara väntar på att erövras; välkommen till en paradisisk tillvaro i kungadömet Thailand.

Nikanti Golf i Bangkok

En tidig morgondimma lättar när vi med bil lämnar Bangkok. En timme väster om Bangkok hittar vi Nikanti, som är en näst intill perfekt slipad golfjuvel. Vi lägger märke till stilen, den strama elegansen och det japanska inflytandet, där varje millimeter verkar noga uttänkt. Det finns tydligen inga begränsningar som håller kostnaderna under kontroll. Enbart det fengshui-inspirerade, gigantiska klubbhuset har kostat 30 miljoner USD. Det är luftigt, rymligt och har en klar estetik i sitt utförande.

140 välplacerade bunkrar samsas om att fånga in bollarna. Bunkerpatrullen på tretton personer är alltid på tå och jobbar hårt med krattor och trimmers för att vässa upplevelsen. Banan är tuff, och från de bakre utslagsplatserna krävs emellanåt rent prickskytte för att träffa greenerna. Kvalitén på banan är oklanderlig, och den är en fröjd att se. Några andra toppanläggningar runt Bangkok är Amata Spring, Alpine och Ayodhya Links. Det handlar om i huvudsak privata anläggningar, och det är inte helt lätt att komma ut och spela om man inte har kontakt med en medlem eller lyckas få en hett åtrådd inbjudan.

Nikanti Golf
Nikanti Golf

Nikanti Golf

Royal Gems Golf City med sin Dream Arena är en hybridbana med de sista nio hålen replikerade från den berömda Augusta National Golf Club, där den klassiska Masterstävlingen spelas varje år. En legendarisk spelplats, välkänd bland alla golfare. Den innehåller bland annat det berömda Amen Corner med hålen 13, 14 och 15. De första nio hålen på Dream Arena är en blandning av olika berömda hål från hela världen, bland annat det berömda Road Hole som har sin förebild på S:t Andrews.

Narai Hills Golf

Anläggningen ligger drygt två timmar norr om Bangkok, i närheten av Lop Buri. Vill man ha nattliv och förnöjelser kanske man inte väljer denna destination. Här råder enbart lugn och harmoni och inte mycket mer än golfen finns i fokus. Det finns tre niohålsslingor som ringlar sig runt området. De har olika karaktärer och vi fastnar mest för The Rock Course, där man modellerat med gigantiska stenblock för estetikens skull.

NARAI HILLS Golf
NARAI HILLS Golf

Samtliga banor är lätta och behagliga att gå, om man föredrar att spela sin golf utan hjälp av golfbil. Teeboxarna är placerade så att alla typer av golfare kan vänta sig en rimlig och rättvis utmaning.

Black Mountain Golf i Hua Hin

Vi förflyttar oss till Black Mountain Golf, cirka två timmars bilresa söder om Bangkok – förutsatt att man har lite tur med trafiken. Där har vi verkligen hamnat i svenskbygder. Vi möter Harald Elisson som är VD för anläggningen. Harald berättar storyn om grundaren och ägaren Stig Notlöv, mannen bakom Bygg Max-kedjan. Stig bestämde för tio år sedan att han skulle bygga Asiens främsta anläggning. Man har vunnit titeln Thailands bästa bana ett antal år i rad. Det byggs ut nio nya hål för att kunna fylla det växande behovet. Här huserar flera av golfproffsen under vintertid för träning och basläger.

Black Mountain Golf HUA HIN
Black Mountain Golf HUA HIN

Vi får även ett samtal med Mårten Karlsson som bär titeln Executive Chef. Mårtens matfilosofi grundar sig på bra råvaror och en mix av svenskt, internationellt och thailändskt kök. Här hittar vi både raggmunk, pannbiff och Toast Skagen, blandat med kryddade thailändska rätter. Under uppsegling är även en fine-dining restaurang med såväl wagyubiff och anklever som sjötunga; alltsammans kommer att bli en del av gourmetavdelningens meny.

Mårten Karlsson berättar engagerat om torsken från Nordatlanten och hummern från Kanada, och logistiken för att beställa råvaror med högsta kvalitet. En annan anläggning värd att nämna i området är Banyan Golf Club, som är en riktigt bra bana och väl värd ett besök om man ändå är i närheten. Ett bra komplement till Black Mountain.

Chiang Mai Highlands

Chiang Mai Highlands är kronjuvelen i det thailändska norra golflandskapet. Här råder ett svalare klimat och vid vårt besök påminde det mest om en perfekt svensk högsommar. Allt är minutiöst manikyrerat här. De nya nio hålen som öppnade i november 2015 under namnet Mountain Course är en sagolikt läcker skapelse. Banan böljar fram genom dalgångarna, inte ett grässtrå ligger fel och fiffiga, utstuderat läckra hål ståtar med en standard man nästan aldrig upplever någonstans i världen. Till detta tillkommer en magnifik backdrop med de majestätiska bergen som inramar banan.

Chiang Mai Highlands Golf

Man kan välja att bo på området i läckra villor med regnskogens alla ljud utanför. Den extra deluxeorienterade kunden väljer att bo på Dhara Devi; en sällsynt intressant egen liten sagovärld mitt ibland risfält och odlingar. Bara att komma in och uppleva den imponerande entrén och lobbyn gör oss smått tårögda. Anläggningen är utvald till Legend Hotels of the World och det är verkligen inte utan anledning. På Dhara Devi finns två typer av boende. Antingen väljer man att bo i rymliga villor i kinesisk stil, fyllda av mörk träinredning, eller så checkar man in i The Colonial Style, med vita kolonner och allt det typiska som tillhör den tidsepoken.

Chiang Mai Highlands

Chiang Mai Highlands

Luftiga, väldesignade rum med extravaganta detaljer lägger till den där extra lyxiga känslan som man alltid jagar. Thailand har givetvis fler områden med ypperlig golf. För att nämna några har Pattaya ett 25-tal banor, flera av dem i toppklass. Området kring Phuket är utan tvivel också en golfmagnet, med anläggningar som spelar i högsta divisionen. Det föreligger sannerligen ingen brist på banor att utforska!

För mer information:
www.blackmountainhuahin.com
www.chiangmaihighlands.com
www.naraihillgolf.com

Här har vi samlat alla artiklar om golfbanor i Världen som vi besökt.

Foto: Peter Cordén
To Top
Translate »