Kroatien

Ett besök i Slavonien i Kroatien

När man tänker på Kroatien så tänker man på pittoreska kuststäder, det glittrande Adriatiska havet och romantiska stränder. Men man bör ha i åtanke att Kroatien har mycket mer att erbjuda. En av de mest natursköna pärlor landet har att erbjuda faller ofta i glömska: Slavonien, gömd i östra Kroatien. Den ”Gyllene Skattkammaren” samlar fyra vinregioner som redan var populära hos romarna. Från olika gastronomiska upplevelser med lokala specialiteter till imponerande traditioner och kultur – erbjuder den rika och varierade regionen Slavonien i Kroatien allt för en avkopplande semester.

SLAVONIEN I KROATIEN

Med häst och vagn genom Osijek

En av Slavoniens särdrag är traditionen av hästavel, särskilt den ädla Lipizzaner hästen. Besökare kan boka billiga turer och rida dem i vagnar genom den ståtliga staden Osijek med sin fästning och vackra gamla stad. De många Lipizzaner-gårdarna arrangerar en mängd fantastiska upplevelser. På vintern bör du inte missa julen ”Christmas Ball Lapizzaner i Djakovo”.

Lipizzaner häst Kroatien

Naturens underverk i Europas största våtmark

Upptäck och besök en av de största våtmarkerna i Europa. I Kopacki Rit Naturpark kommer du att uppleva mängder av olika växt- och djurliv. Här du kan välja allt från en 2,5 km lång vandringsled till en spännande cykeltur eller till och med en båttur genom den fantastiska naturen. Du kan starta denna spännande resa bekvämt från staden Osijek, som ligger bara några kilometer bort.

Kopacki Rit Naturpark

I Romernas fotspår genom Slavonien

Vinkännare känner förmodligen redan den sanna skatten av Slavonien – den ”gyllene” dalen Pozega. Staden Kutjevo är vinregionen på kontinentala Kroatien och ligger på de södra sluttningarna av Krndija och Papuk i den smala dalen vid Kutjevčanka-floden. Kutjevo vinkällare, som är en av de äldsta vingårdarna i Kroatien, är ett hem för världsberömda viner, inklusive Kutjevacka grasevina (Riesling), Pinot Gris, Pinot Blanc, Traminer och Rheinriesling. Förutom världsberömda toppviner, erbjuder regionen också många kulturella höjdpunkter. Bara några minuter från vinkällaren kan besökare gå i fotspåren av den tidigare baronen Franjo Trenk och kejsarinnan Maria Theresia. Och besöka Kutjevo slott där de kan utforska de många tunnlar som leder direkt till vinkällaren.

Vin Slavonien

Utomhuskul i naturparken Papuk

Ett av de mest populära turistmålen i Slavonien är Jankovac Skogspark. Det är också är en av de vackraste delarna av Papuk Naturpark, omgiven av höga berg. Här i den sagolika dalen hittar du flera vattendrag, omgivna av blommande ängar och täta skogar. Här är också dess största attraktion, vattenfallet Jankovacki Slap. Missa inte bergstugan på Jankovac, många kroatiska vandrare anser att detta är den vackraste och mest rustika hyddan på alla kroatiska berg. De som gillar att njuta av en aktiv semester blir bortskämda i val i Papuk Naturpark: Sex cykelleder med utsikt över åsarna, stenbrott och dalar, fyra vandringsleder, två klättringsområden och vattenfall som erbjuder ett oöverträffat äventyr för alla åldrar.

Natur Slavonien

Tradition i en av Europas äldsta städer

Fördjupa dig i en av de äldsta städerna i Europa, staden Vinkovci är rik på historia, kultur och arkitektur. Vinkovci är full av traditioner som man återspeglar i folklore danser och hantverk. För aktiva turister erbjuder man ridning, jakt, fiske och cykling samt många andra aktiviteter. Den gyllene porten i Kroatien erbjuder rekreation och njutning för hela familjen, såväl som för enskilda resenärer som par. Regionen Slavonien blir alltmer populär men är fortsatt en dold pärla långt från de vanliga turiststråken.

Om Kroatien

Utsträckt längs det Adriatiska havet, ett stenkast från Centraleuropa är Kroatien ett land som definieras av sitt rika kulturarv. I dag blandas historia med en ungdomlig känsla och en vibrerande energi som visat sig vara oemotståndlig för dem som söker mångfald. Hissnande vacker natur, ändlös kust, varierande gastronomi, äventyr, sport och wellness kan avnjutas året runt.

Oavsett om du utforskar den gamla staden Dubrovnik, ett av UNESCOs världsarv, eller om du hoppar runt mellan olika öar i Splits skärgård, letar tryffel i Istrien, flyger skärm över Plitvices sjöar, söker dig genom Zagreb’s gator och gömda passager, fågelskådande i Kopacki rit, festandes på Zrce’s strand i Novalja eller spenderar tid med familjen på stranden i Zlatni Rat, finns det verkligen något för alla i Kroatien.

Här har vi samlat fler artiklar om Kroatien.

Här hittar du mer information om Slavonien.

Foto: Press
To Top
Translate »