Österrike

Skidåkning i Zillertal – en underbar känsla infinner sig

Med skidåkning 365 dagar om året är Zillertal ett riktigt paradis för vilken hängiven skidåkare som helst. Detta är Österrikes största skidort – som också erbjuder njutningsfulla åk där man i princip är helt ensam i backen.

Privat skidåkning i Zillertal

Solen stiger upp och det knastrar underbart under pjäxorna innan jag tar på mig skidorna. Vi är en liten skara på åtta personer som under två timmar ska få ha några utvalda pister helt för oss själva. Först åker vi lite sansat för att ta reda på vilka liftar och pister vi ska använda oss av. När vi väl fått grepp om detta står vi på. Känslan att ha en helt ”egen” pist är fantastisk. Det finns ingen framför eller bakom dig. Det är bara du, pisten och den sanna glädjen med skidåkning.

Skiing Zillertal

De folktomma pisterna gör att man kan ta ut carvingsvängarna ordentligt, eller också bara stå på; backen är din. Vid niotiden intar vi en välförtjänt, snabb frukost med närproducerade specialiteter på 8er Alm, restaurangen uppe på bergstationen i Hochflügen.

Snart öppnar de andra liftarna som kan ta oss ännu högre upp och då ska vi vara först även där. För även om ”private skiing” utlovar två timmars privat skidåkning så blir det faktiskt mer än så, eftersom det tar tid för övriga skidåkare att ta sig upp i liftsystemet.

För att genomföra ”private skiing” behöver man en grupp med minst fem personer. Högsta tillåtna antal skidåkare är trettio. En extra kostnad på 40 euro tillkommer utöver det vanliga liftkortet. Jag kan bara konstatera att det är så värt pengarna. Detta är en underbar upplevelse. I den bästa av världar vore skidåkning alltid så här.

Skiing Zillertal

Skidområdet i Zillertal

Självklart går det att åka skidor här 365 dagar om året tack vare glaciären Hintertux. Det mest imponerande är dock den berömda Harakiribacken med sin lutning på hela 78 grader. Harakiri existerar i Mayrhofen och den betraktar man som Österrikes brantaste preparerade backe. Man behöver dock inte vara extremskidåkare för att njuta av Zillertal med dess olika skidområden. Här finns något för alla, såsom lekparker för de små, fina pister och off-pist samt lite mer avancerad skidåkning för de som önskar detta.

Das Posthotel i Zell am Ziller

Upplever man bra skidåkning bör man också bo bra. Detta gör man allra bäst på Das Posthotel i Zell am Ziller.

Das Posthotel Zell am Ziller

Redan vid incheckningen inser jag att hotellet håller en hög standard. Här får man inte rumsnyckeln i handen, utan blir istället visad till rummet. Mitt bagage tas väl omhand och finns på rummet bara ett par minuter efter att jag kommit upp. Jag får ett rum på den översta våningen med bästa utsikten över dalen och bergen. Rummet är väldigt tilltalande och stort, inredningen är genuint österrikisk med träväggar i kombination med en modern design. Bara att badkaret är strategiskt placerat i rummet med en fantastisk utsikt över bergen ger ett stort plus.

Das Posthotel Zell am Ziller

Att Das Posthotel i Zell am Ziller vill vara ekovänligt märks tydligt. Produkter från Susanne Kaufmann återfinns såväl på rummet som i spat. I spat finns hela sex olika former av bastu, alltifrån torr till ång- och örtbastu. En uppvärmd utomhuspool finns naturligtvis. Bli inte förvånad om du ser någon komma ut från en bastu för att sedan kasta sig i snön och därefter slänga sig i poolen.

Efter en lång dag med skidåkning, följt av ett avkopplande bad med bastu, slappnar man bäst av vid den inbjudande brasan i loungen eller på den privata balkongen för att därefter stämma möte med John Blund i den inbjudande sängen.

Så har Zillertal charmat mig? Låt mig säga att jag redan nu planerar nästa besök, för när jag somnade i den sköna sängen på Das Posthotel drömde jag om den privata skidåkningen. Magiskt får bli det ord som bäst beskriver Zillertal.

Här har vi samlat fler artiklar om Österrike.

Här hittar du mer information om Zillertal och här om Das Posthotel i Zell am Ziller.

Foto: Susanne Nilsson
To Top
Translate »