Italien

Skidåkning i fantastiska Val Gardena

Val Gardena erbjuder en mix av både vinteraktiviteter och gastronomiska upplevelser – i världsklass. Omgiven av de magnifika och taggiga Dolomiterna är Val Gardena ett vinterparadis för den som söker efter det extra.

Se solen gå upp över Dolomiterna

Klockan är sju på morgonen och jag och några till väntar på att liften som ska ta oss uppför berget. Vi befinner oss i Selva som är en av tre orter som ingår i Val Gardena. Härifrån är det möjligt att, till en extra kostnad, att ta sig till utvalda pister innan ordinarie liftsystem öppnar. Jag vill uppleva den magiska soluppgången över Dolomiterna och har därför stigit upp tidigare än vanligt denna morgon. Väl uppe på toppen serveras vi en rejäl frukost och framför oss har vi en av världens vackraste utsikter över Dolomiterna.

Val Gardena

Att dessutom se solen sakta sväva uppför dessa kaxiga berg som en såpbubbla var som en meditativ morgonyoga för själen. Så magiskt och berusande på en och samma gång. En ny dag har grytt och när solen slutligen parkerat sig över bergstopparna är det dags för nästa aktivitet– Fatbike.

Susa ner för backe på cykel

Vår lilla grupp ska lära sig att hantera en fatbike på rätt sätt. Instruktören får det hela att se enkelt ut, men jag blir snart varse om att det både krävs både teknik och precision för att både hålla balansen och att styra cykeln på rätt sätt. När alla i gruppen tillslut har fått någorlunda kläm på hur vi ska hantera en fatbike är det dags att åka utför. 

Att cykla ner för en orörd, ny preparerad pist är en obeskrivligt härlig och framför allt glädjefull känsla. Skrattet och att tjoa hela vägen nerför framkallas spontant så fort man fått fart på cykeln nedför. Och jo, en och annan vurpa kan det också bli. Vi var några i gruppen som bjöd på några stycken. Men detta är en galet rolig vinteraktivitet som måste provas.

Val Gardena
Val Gardena

Kilometerlånga pister i Val Gardena

Val Gardenas utbud av skidåkning spänner över ett brett fält – från barnbackar och lekparker för de minsta till ett stort utbud av både röda och svarta pister för de mer avancerade åkarna samt allt däremellan. Pisterna är breda och välpreparerade och inbjuder till mycket fina åk. Off-pistskidåkningen är däremot begränsad till: The Forcella Mezdì, Val Lasties och Forcella del Pordoi. En rekommendation är att anlita en bergsguide om man vill uppleva de absolut bästa åken i dessa områden.

Val Gardena erbjuder totalt 500 pistkilometer. Tycker man att det är otillräckligt finns liftkortet Dolomiti Superski som ger 1200 pistkilometer i 12 skidområden inklusive Val Gardena.

Val Gardena Skiing
Val Gardena Skiing

Åk genom dalar i Val Gardena

Ett måste i Val Gardena är att åka den berömda skidrutten Sellaronda. Den tar dig genom fyra olika dalar och tre italienska provinser. Jag valde att åka Sellaronda medurs eftersom den då blir mer utmanande men också för att snöförhållandena brukar vara bättre när man åker medurs. Och eftersom solen oftast skiner i Val Gardena är chansen stor för att det är en riktigt härlig dag man åker Sellaronda på. Jag fick i alla fall en underbar dag med strålande solsken och en temperatur som visade på några minusgrader vilket gav ett perfekt snöförhållande i de välpreparerade pisterna.

Det aktiva Val Gardena

Val Gardena har under längre tid jobbat på att profilera sig som Italiens aktiva vinterresort. Och visst har orten lyckats. Utöver fatbike, morgonskidåkning och traditionell utförsåkning finns en mängd aktiviteter att välja på som längdskidåkning, skridskoåkning, isklättring, kvällsskidåkning, vandring i bergen med snöskor och rodel för att nämna några. Här finns något för alla.

Ät här i Val Gardena

I Val Gardens pistområde ligger två mycket bra restauranger. Rifugio Sofie i Ortisei är känd för sin imponerande vinkällare med fler än 300 olika vinsorter att välja mellan. Här kan man boka en privat vinprovning med tillhörande avsmakningsmeny. Rifugio Sofie producerar också eget gin under namnet 8025. Namnet kommer sig av höjdnivån (i feet) över havet som ginet tillverkats på. 

Denna restaurang är extremt populär och därför är ett tips att boka vinprovningen i god tid. Och ja, det är en häftig känsla att göra en vinprovning i skidkläder på över 2400 meters höjd.

Fisk och skaldjursrestaurangen E.Comici är också väl värt att besöka.  På menyn finns bland annat havskräftor som jag beställer in. Det är en märklig känsla att sörpla i sig havskräftor högt upp i de italienska Alperna när man själv är uppvuxen på den svenska västkusten. Hjärnan säger att ska man äta en italiensk pasta Carbonara med en bruchetta som förrätt. Men då kräftorna smakar fantastiskt så känns det tillslut ändå naturligt att sitta här och äta både fisk och skaldjur.

E. Comici är ett populärt ställe med hög serviceanda. Här serveras också små, trevliga tilltugg för den som bara vill ta en liten vilopaus från skidåknigen.  Det är också ett perfekt ställe att stanna till på  för att vila benen och samtidigt passa på att ta en Aperol spritz eller en schiwasser.

VAL GARDENA - First Class Magazine

I byn Selva ligger Restaurang Armin’s Grillstube. Restaurangen känns som en gedigen tyrolrestaurang och köttet tillagas med största omsorg i det öppna köket. Ett perfekt ställe för den som är hungrig efter en lång dag i backen. Armin´s Grillstube är väldigt populärt så boka bord i god tid,

För den som önskar en finare middag rekommenderas Hotel AlpenRoyal och hotellets restaurang AlpenRoyal Gourmet som innehar en stjärna i Guide Michelin. En rekommendation är att noga påtala att ni önskar äta i Gourmet, då hotellet har flera restauranger. Jag noterar hur hotellet Alpen Royal noga tänkt till in i minsta detalj inredningen men också vad gäller maten.  Ta gärna en titt in i restaurangens imponerande vinkällare.

VAL GARDENA - First Class Magazine

SPA och wellness

Efter några dagars skidåkning och anda vinteraktiviteter kanske man känner av både ömmande muskler och lite trötthet i kroppen.  Ett besök på Hotel Alpen Royal spa-center är då kanske på sin plats för rekreation. Här finns ett flertal pooler, ört-saunas och bubbelpooler – allt för att mjuka upp stela muskler.  Det finns även ett inbjudande soldäck att och en utomhuspool som självklart är uppvärmd även under vinterhalvåret.

Hotel Alpen Royal

Här hittar du mer information om Val Gardena.

Du kanske också är intresserad av övriga skidorter i Italien?

FOTO: Susanne Nilsson samt press
To Top
Translate »