Singapore

Singapore Grand Prix

Det dånar. Ljudet av Formel 1-bilarna som kör sina testlopp på Singapores gator lämnar ingen oberörd. I princip hela stan är avstängd och framkomligheten för andra bilar obefintlig. Det råder en spänd förväntan och motorintresserade från hela världen väntar på årets Singapore Grand Prix, så även jag. Men först ska man dit och så måste man äta innan det är tävlingsdags.

SINGAPORE GRAND PRIX

Man vet med all säkerhet att man är på väg in i ett stort flygplan. Detta när man måste ta en rulltrappa upp till kabinen. Singapore Airlines A380-800 som strax ska flyga från Frankfurt till Singapore är fylld till sista platsen vilket innebär att det nästan finns femhundra människor ombord. Detta är dock inget jag märker, jag sitter på andra våningen i vad som känns som ett alldeles eget privat utrymme.

Singapore Airlines

 Singapore Airlines välrenommerade Business Class-stolar. Till natten kan dessa bli förvandlade till en hel säng. De levererar komfort och vid ankomst till Singapore känner man sig både utvilad och fräsch nästan tretton timmar senare. Naturligtvis har en hel natts god sömn bidragit till detta, men även Singapore Airlines fantastiska underhållssystem med massor av filmer och tv-serier att bedriva tiden med gör sitt till för att resan känns mycket kortare än vad den är. Maten och dryckerna som man serverar ombord håller även de First Class-stil så mätt och belåten är man också. Att det sedan är roligt att flyga med det här jätteflygplanet ger ju bara lite extra krydda till helhetsupplevelsen.

Det ligger något i luften i SIngapore

Redan på Changi Airport märker man det att det är något särskilt på gång, minst hälften av de som ankommer har på sig åtminstone något plagg som är förknippat med F1. Det är kepsar, t-shirts och ryggsäckar, däckföretaget Pirelli är välrepresenterat om jag säger så. Att Singapore Airlines från och med i år är huvudsponsor för hela tävlingen märker man också tydligt. De är smarta nog att se till att exponeras väl här på en av världens, i både mina och andras ögon, bästa flygplatser.

Det är tidigt på morgonen när jag checkar in på Pan Pacific i Marina Bay. Väl medvetna om att många gäster har flugit både långt och länge har hotellet dukat fram en läcker frukost på rummet. Nybryggt kaffe, färska frukter och varma croissanter intar jag medan jag uppdaterar mig om vad som händer i staden via The Straits Times. Mycket handlar föga förvånande om F1. Sedan är det dags att bege sig ut på stan, naturligtvis ska jag uppleva F1-loppet, men Singapore bjuder ju på så mycket att det vore synd att inte ta tillfället i akt se sig omkring. Och med att se sig omkring menar jag att leta upp spännande restauranger.

Bacchanalia Restaurang

Skriv genast ner adressen 23A Coleman Street – här ligger nämligen en av Asiens just nu hetaste restauranger – Bacchanalia, tillika vald till Årets Restaurang i Singapore 2014. Under ledning av brasilianaren, chefskocken Ivan Brehm, skapar och serverar man här mat som lämnar avtryck. Brehms är ingen nybörjare direkt och har stått vid grytorna på såväl Per Se i New York som restaurangen som en gång i tiden uppbar titeln Världens bästa restaurang; The Fat Duck i London. Brehms är en sån där kock som skapar mat med hela sin själ.

Maten på Bacchanalia är modern och experimentell

Maten på Bacchanalia är modern och experimentell. Köket är medvetet litet för att optimal effektivitet ska upprätthållas. Enligt Brehm och restaurangens VD, Emmanuel Bernardos, som jag möter under mitt besök, är det dessutom ett av världens renaste kök med nolltolerans mot att något som inte har med matlagning att göra ens får komma i närheten av spisarna. På Bacchanlia provade jag en liten meny: Först ut kom en blomkålsgratäng med friterade blomkålsblommor, vit tryffel, getostcrème och gremolata som jag hade kunnat beställa in minst två djuptallrikar till av.

BACCHANALIA Singapore
BACCHANALIA Singapore

Efter gratängen blir jag serverad Tahitian Vanilla Salmon, en laxbit så varsamt tillrett att den i köttet såg ut att vara rå. Hemligheten bakom tillagningen är att långsamt och på mycket låg temperatur baka fisken i ugnsfolie. Till laxen serverades en puré med rostad vitlök, riven fänkål och en emulsion av honung. En kombination av råvaror som kan vara något av de bästa smakkombinationerna jag någonsin upplevt. Det är definitivt en rätt som jag kommer att försöka att tillaga hemma.

Som avslutning blev jag serverad en knaprig fläsksida som tillbringat två dygn i ugnen innan den fick sällskap av brässerad rödkål och äpplen och kapris samt en kryddig sås. Jag sammanfattar måltiden på Bacchanalia så här: GÅ DIT!

Restaurang The Blue Ginger

Ett litet hål i väggen som inte lämnar något utrymme i magen. Så kan man sammanfatta den lilla restaurangen The Blue Ginger som ligger på 97 Tanjong Pagar Road. Hit ska du gå om du vill prova det Peranakanska köket (Peranakaner är ättlingar till kinesiska invandrare). Maten som man serverar här är ren, enkel, kryddig, lätt och mastig.

THE BLUE GINGER Singapore
THE BLUE GINGER Singapore

Från helt fantastiska jätteräkor till pinfärska vegetariska vårrullar och nyfångade fiskar av flera olika slag som serveras med smakrika och spännande såser. Vad säger du om att prova tigerräkor kokade i ananasjuice eller verkligen utmana dig själv genom att testa på durian. För den som inte vet vad durian är så är det är en frukt vars doft är så påträngande och intensiv att det inte ens är tillåtet att ta den ombord på offentliga färdmedel.

Det är också frukten som delar singaporianerna in i två läger – de som älskar den, och de som avskyr den. Lite som vår surströmming. Vågar du prova? Singapore vibrerar på kartan över intressanta städer för kulinariska upplevelser, det är dock inte den enda vibrationen som försiggår här.

Mätt och belåten – starta motorerna

Redan dagen innan själva tävlingen är vi på plats på läktarna för att se kvalificeringsloppet, men nu är det skarpt läge och läktarna är fullsatta. Vi har bra platser och även jag som helt ärligt inte är så där överdrivet intresserad av motorsport känner ett pirr i magen. Vi har i flera dagar hört bilarna testköra banan som består av Singapores gator. Och vi har redan fått en försmak på när motorljudet studsar mellan stadens skyskrapor. Det är folkfest och jag har sällan sett så många entusiaster på ett och samma ställe. I parken precis utanför läkarområdet har tusentals förväntansfulla F1-fans samlats för att bevittna loppet på enorma storbildsskärmar. Och så drar det i gång.

Vi hör startskottet och hur de kraftfulla motorerna går upp i varv. Det tar inte mer än trettio sekunder innan bilarna passerar som kanonkulor framför oss, längre tid än så tar det inte heller innan de försvunnit ur sikte. Vad hände? Här satt man med kameran i högsta hugg – det finns inte en chans i världen att det kommer att bli några bilder. Poff! Borta!

Singapore Grand Prix

Singapore Grand Prix är en tävling som varar i exakt två timmar, varken längre eller kortare. Det kan verka enkelt – den snabbaste vinner. Men innan man når dit måste man följa femtiofyra sidor med regler som täcker sporten, licenser, och straff för regelbrott.

Dessutom finns ytterligare åttioåtta sidor med detaljerade regler om konstruktion och tekniska specifikationer för tävlingsbilarna. Förarna och deras team måste noga planera och förbereda sig för loppet, där hastigheter på upp till 296 km/h på stadsvägar är vanliga.

År 2014 avslutades Singapore Grand Prix klockan 22:00 med Lewis Hamilton från Mercedes som segrare. Han hade en total tävlingstid på 1 timme, 31 minuter och 50.744 sekunder och tjänade 25 poäng i mästerskapet. Att bevittna prisceremonin på plats eller på storbildsskärmar i parken är en unik upplevelse. Detta oavsett om man är en motorsportentusiast eller inte. Entusiasmen och glädjen hos de engagerade fansen är smittsam och gör evenemanget minnesvärt för alla.

Här har vi samlat alla artiklar om Singapore.

För mer information:
www.singaporeair.com
www.yoursingapore.com
www.panpacific.com
www.theblueginger.com

Foto: Matz Thomassen samt press
To Top
Translate »