För resenären som är sugen på upplevelser är vackra vulkanön Madeira en drömdestination. Och härliga stränder för sol och bad finns på nära håll efter en båtfärd till lilla grannön Porto Santo.
För 600 år sedan upptäcktes Madeira och Porto Santo av portugisiska upptäcktsresanden. Ögruppen Madeira, som förutom huvudön med samma namn och Porto Santo även inkluderar några små obebodda öar, tillhör Portugal men är politiskt självstyrande. Det portugisiska ordet madeira betyder timmer och namnet tillkom på grund av den stora mängden träd som dessa upptäcktsresanden fann här. Den kuperade naturen bjuder på varm och inbjudande grönska med klättrande terrassodlingar på de sluttande kullarna.
Huvudön Madeira är den perfekta upplevelseön men det finns inga stränder här för den badsugne. Den bristen är dock snabbt åtgärdad eftersom grannön Porto Santo, två och en halv timmes båtresa bort, bjuder på massor med fina sandstränder. För en ultimat semester ska man alltså planera in besök på båda öarna. Det är just vad vi har gjort!
Vackra, anrika Quinta Jardins do Lago
Vi startar vistelsen på huvudön där vi landar med portugisiska flygbolaget TAP Air Portugal strax utanför huvudstaden Funchal. Klockan är sen och vi färdas i mörker mot vårt första hotell, Quinta Jardins do Lago. Efter en liten stund ser vi Funchals glittrande stadsljus som klättrar uppför bergssluttningarna. Det är en spännande och lite magisk upplevelse att köra uppför de slingriga vägarna i mörkret med de upplysta husen och gränderna runt omkring, mot vårt högt belägna hotell.
Väl framme har vi en fin nattvy över stora delar av den kvällsbelysta staden och hamnen. Vi blev eskorterade genom hotellets stora parkkomplex till vår egen privata villa. En ljuvlig doft av jasmin sveper in hela trädgården. Villan var tidigare ägarnas privata bostad men har nu genomgått en elegant totalrenovering. Här finns gott om sovrum med vackra badrum i marmor, ett stort kök och två vardagsrum. Villan har egen separat infart från gatan och en skulpturerad trädgård med vackra blå och vita agapanthus-blommor.
En ljuvlig frukost
Frukost kan vi antingen få serverad i vår villa eller inta i den vackra huvudbyggnaden från år 1750. Vi väljer det senare alternativet där man antingen slår sig ner i en vacker matsal eller ute på en trevlig terrass i trädgården. Det bjuds en riktigt bra frukostbuffé plus ”eggs made to order”. Vi avrundar med kaffe, croissanter och andra syndigt läckra bakverk.
Efter frukost tar vi en guidad tur i hela den 28 000 kvadratmeter stora trädgårdsanläggningen som vi nu har möjlighet att beundra under dagen. Här finns 600 plantor, alla katalogiserade, inklusive en stor köksträdgård. Området är som en lunga och en stilla oas i staden. I denna trädgårdsidyll bor även Colombo, en sextioårig jättestor sköldpadda. Han hade smugglats hit för länge sedan av en av husbondens döttrar.Med åren har han blivit hela hotellets maskot. Gästerna i hotellets 41 rum spenderar vanligtvis mycket tid på hotellet, gärna vid den sköna poolanläggningen med tillhörande lunchbistro.
Dags för upplevelser
På Madeira finns det mycket att göra, så vi ger oss snabbt iväg i en stor härlig Mercedes med vår privatchaufför Ismael från limousinebolaget Alexgo Travel. Han är inte bara trevlig utan också mycket kunnig och kan svara på alla våra frågor om det vi ser och upplever.
Vi gör en tur ut på havet med en duktig kvinnlig marinbiolog som guide. Roliga flasknosdelfiner hoppar nyfiket runt vår båt och plötsligt ser vi luftsprutet från valar på håll. Vi skyndar dit och får se några femton meter långa Brydes fenvalar, uppkallade efter Johan Bryde som var valintresserad norsk ambassadör i Sydafrika där arten först upptäcktes i början av 1900-talet. Väl tillbaka på fast mark gör vi sedan en promenad in i de gamla delarna av staden. Här finns mysiga små gränder med myllrande folkliv utan att för den skull bli trångt. Allra roligast är målningarna på flera dörrar i gränderna, som tjänar som målardukar för lokala konstnärer.
Minnesvärda upplevelser
En av våra mest minnesvärda upplevelser blir lunchutflykten till Fajã dos Padres. Ismael ler bara hemlighetsfullt och kör oss högt upp på en bergsavsats med häftig utsikt ut över de branta klipporna och det skummande havet nedanför. Här finns en byggnad som vi plötsligt inser är toppstationen på en linbana. Efter en fyra minuter lång färd nedför de branta klipporna landar vi i ett litet grönt paradis vid foten av klipporna. Här bodde jesuitmunkar för länge sedan. De gjorde sig kända för att producera mycket högklassigt madeiravin. Numera ägs gården av en familj som i flera generationer fortsatt med småskalig produktion av madeiravin men också med odling av frukt och grönsaker. Tillsammans med en av ägarna gör vi en så kallad “barrel tasting” av olika årgångar madeiravin direkt från lagringsfaten. Himmelskt!
Vi fortsätter vår guidade rundtur i fruktträdgårdar och plantager och kommer så småningom fram till den söta lilla restaurangen på gården vid stranden. Till att börja med njöt vi av utsökt nybakat vitlöksbröd. Huvudrätten är en grillad fisk som heter bodião, serverad med potatis, sötpotatis och citron. Vi hade också en av de bästa lätt stekta tonfiskfiléerna vi någonsin har haft. Det är väldigt gott, saftigt och vällagat. Naturligtvis odlas alla grönsaker i Fajã dos Padres, liksom frukten som används i fina desserter.
Levadavandring
En vistelse på Madeira är inte komplett utan en vandring längs med en eller flera av öns levadas som är gamla bevattningskanaler för att frakta vatten från öns höglänta områden till jordbruksmarkerna. Vi väljer Levada do Rei, en vandring på lite drygt 10 km. För att få ut så mycket som möjligt kan vi verkligen rekommendera att man gör vandringen i sällskap med någon kunnig guide. Vår guide från Madeira Adventure Kingdom tar oss först på en spännande bilfärd tvärs över ön, över berg och dal, böljande vinodlingar och vackra landskap. Vi tar sedan god tid på oss för vår levada-vandring, med små vattenfall som vi passerar under, en mångfald av vackra växter och en skön lunchpaus med medhavd matsäck.
Ljuvliga madeiraviner i fint sällskap
Efter fina dagar på Quinta Jardins do Lago är vi nyfikna på att testa ytterligare ett femstjärnigt hotell i Funchal och checkar in på Quinta da Casa Branca längre ner i staden närmare havet. Vårt stora, pampiga rum ligger i hotellets anrika Manor House, inne i hotellets vackra park.
På Casa Branca fångar vi kunniga vinkyparen João för att få en pratstund om madeiraviner. Det berömda starkvinet ska man servera lätt kylt till ungefär samma temperatur som vanligt rödvin, cirka 16-17 grader. Vinet görs oftast på druvan tinta negra och lagras sedan på fat. Ju längre lagringstid desto bättre, gärna flera decennier. Den lilla ön exporterar cirka en miljon flaskor om året. Vinet är indelat i fyra olika kvaliteter efter sötma; torr, medeltorr, medelsöt och söt. Dry och medium dry passar bra som aperitif innan maten medan det är vanligt med en sötare madeira till efterrätter eller att helt enkelt avsluta middagen och kvällen med.
Hur dricker då madeiraborna själva sin madeira? Den torraste är mest populär bland lokalbefolkningen. Man avnjuter den rent eller blandar ibland med tonic eller liknande. Blandy’s är det världsledande märket när det gäller madeiravin av hög klass. Företaget är sedan drygt 200 år fortfarande i familjen Blandys ägo och drivs idag av den sjätte och sjunde generationen. Före detta ordförande Adam Blandy är faktiskt också gift med svenska Christina.
Njutning på hög nivå
Casa Branca har också ett utmärkt spa där kunniga Giselle ger oss underbar ajurvedamassage med het olja. Efteråt kopplar vi av med lite lemon verbena-te, ångbastu och jacuzzibad. Och gymmet i samma anläggning bjuder på utmärkta möjligheter för den som vill göra av med lite av alla goda kalorier. För att inta kalorier behöver man inte gå någon annanstans. Hotellet har en alldeles utmärkt restaurang belägen i en vacker och pampigt elegant matsal. Efter ett torrt madeiravin som aperitif bjuds vi en sagolik middag med träffsäkra vinval. Vi avnjuter bland annat små eleganta råbiffar med rostat olivbröd, en havsabborre med caviar och ostronsås, ljuvlig vacherin-ost med hallonkompott och en fyllig chokladtårta som smälter på tungan. Servicen är förstklassig och tydligt är att personalen har ett genuint intresse för både mat och vin.
Fler kulinariska upplevelser
Men visst finns det många utmärkta alternativ till hotellets restaurang när vi ger oss ut på stan. På den inglasade terrassen högst upp på moderna, läckra designhotellet The Vine Hotel äter vi ”contemporary fine dining”. Utsikten över staden är härlig och ger utmärkt tillfälle för fina bilder. Restaurangen har hela 200 portugisiska viner i sitt sortiment, och endast några få franska. Alla rätter, från vår amuse bouche med svamp på olivoljestekt bröd till portugisisk black pork med blodkorv, sauterat äpple och kanel, är elegant upplagda och bjuder på många överraskningar. Kvällens höjdare blir ändå svampraviolin med 64-gradigt ägg i parmesanskum. Servicen är utmärkt och det blir en minnesvärd kväll.
Under vår vistelse är det också årliga fyrverkerier nere i hamnen i Funchal. Bästa stället för att titta på de fina fyrverkerierna är Nini Design Centre, högst uppe i fortet nere vid hamnen. Man tar en hiss upp, ungefär som till Gondolen i Stockholm. Här äter vi också en utmärkt middag med makalös panoramautsikt över staden, havet och hamnen genom de stora fönstren från golv till tak. Tillbakalutad modern jazz glider svagt ut ur högtalarna medan vi ägnar oss åt en läcker meny med vattenmelon, pumpasoppa, griskind med rostad selleri och kummin och som pricken över i en härlig crème brûlée med ljuvt brända toner och knäckigt täcke.
Det bästa stället att njuta av ett klassiskt engelskt afternoon tea är utan tvekan Reid Palace Hotel. Vi slog oss ner på uteplatsen utanför hotellet, som har ett inkapslat golv och en vacker utsikt över vattnet. Vi börjar med att välja teer från den omfattande menyn, som serveras på eleganta engelska Wedgwood-bestick. Därefter serveras vi ett imponerande tårtfat i tre nivåer. Självklart är varma scones med smör, sylt och vispgrädde, bitar av avokado, räkor, ost och gurka och ett överflöd av små bakverk en fröjd för ögat. Vi örjar med att välja
Lata dagar på Porto Santo
Men nu har det blivit dags för sol och bad som en fin och lat avslutning på vår Madeirasemester. Vi tar båten nere från hamnen vid Nini Design Centre, och hinner lagom äta frukost innan vi är framme efter två och en halv timmes båtfärd. Även Porto Santo är en vulkanö men det är åtta miljoner år sedan det senaste vulkanutbrottet, så idag är ön en lantlig idyll. Det regnar sällan här på grund av de lägre bergen, och naturen är torrare och mer guldfärgad här än på huvudön – därav öns smeknamn ”The Golden Island”.
Här finns 5000 bofasta men ön tar varje år emot ungefär en halv miljon besökare. Det finns en liten flygplats här med dagliga direktflyg från Madeira, Italien, Tyskland och Storbritannien. Under sommarhalvåret kan man även flyga hit direkt från Danmark. Klimatet är behagligt året om med 15-16 grader som lägsta temperatur under vinternätterna och 26-27 grader som högsta dagstemp på sommaren.
E idyllisk ö
Hela ön andas den naturliga idylliska atmosfären, utan att rusa. Det är med andra ord den perfekta platsen för total avkoppling. Här finns inga trafikljus, nyckeln sitter i låset när bilen står parkerad och bilen kan inte lämna ön. För den som aspirerar på att äga en egen bostad här kan vi meddela att bostadspriserna här är mycket bra. Ett fint stort hus kostar mindre än en miljon kronor. Ön har också en golfbana, men om du blir uttråkad finns det två till på huvudön Madeira. Nio kilometer av naturligt vackra stränder omger större delen av ön. Den fina sanden, som reagerar med syrorna i mänsklig svett, anses vara antiinflammatorisk och benstärkande. Det är många kommer hit för det.
Trevliga restauranger
Vid stränderna ligger förstås de tio hotellen. Vi väljer utmärkta Porto Santo Pestana med sin vackra poolpark nära havet, trevliga bungalows och många restauranger att välja bland. När vi längtar efter lite omväxling från sköna stunder vid pool och strand gör vi en lunchutflykt till Ponta da Calheta på öns sydvästra spets. Här, långt bortom allfartsvägarna, ligger en liten söt strandrestaurang där vi njuter av grillade musslor, bläckfisk, dolkfisk och papegojfisk. För den som helt enkelt inte klarar att välja bland alla läckerheter går det utmärkt att beställa ”mixed grill”.
Härlig dryck till maten en solig och varm dag är utan tvekan en kyld Coral, den lokala ölen från Madeira. Är man vinälskare kan vi varmt rekommendera en flaska Quinta do Carmo 2016. Det är ett vitt vin tillverkat på de portugisiska druvorna roupeiro, arinto och antao vaz med god naturlig frukt och syra som passar utmärkt till våra grillade fiskar och skaldjur. Det finns mycket att se och göra på Porto Santo.
Vår vistelse närmar sig sitt slut på en liten grupp öar utanför Marockos västkust präglade av familjens murare och fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo. Folk här är med rätta så stolta över honom att ett hotell i hamnen till och med är uppkallat efter honom. Hotellbaren heter ”Offside”, vilket känns träffsäkert. Cristiano föddes i en enkel familj i huvudstaden Funchal, men när hans stora fotbollstalang upptäcktes värvades han till ett lag i huvudstaden Lissabon vid elva års ålder och flyttade utan sin familj. Resten är historia så att säga. ”Historia” var också vår härliga vistelse på Madeira, en vecka fylld av många goda och stilrena upplevelser, inklusive natur, mat och dryck, och lata dagar på stranden. Madeira har verkligen allt man kan önska sig för en lyckad semester.
Här har vi samlat fler artiklar om Portugal.
För mer information: www.madeira-web.com och www.madeiraportugal.se