Sydafrika

Saxon Hotel i Johannesburg – vilket hotell!

Mitt i den brusande storstaden Johannesburg i Sydafrika finns en tio tunnland stor, elegant grönskande oas, en dröm för varje trädgårdsarkitekt, dit buller och avgaser aldrig når. Här ligger Saxon Hotel Villa and Spa, ett femstjärnigt boutiquehotell i världsklass som genom åren huserat många världskända celebriteter.

Vi lämnar nycklarna till vår hyrda Mercedes till personalen utanför den pampiga entrén och gratulerar oss själva för att vi unnat oss lyxen av en tjusigare hyrbil med tanke på det eleganta hotell vi nu anlänt till, ämligen Saxon Hotel. Det är lite andaktsfullt att träda in i den vackra foajén med den imponerande takhöjden, den pampiga trappan, de sparsmakade konstföremålen och alla vackra inredningsdetaljer.

SAXON HOTEL

Foajén på Saxon Hotel fungerar också som ett levande konstgalleri där hotellet tar in olika konstnärer som ställer ut sina verk. Detta uppskattas av hotellets gäster eftersom många affärsmän med späckade scheman kanske bara stannar en natt och inte hinner åka till något konstgalleri ute på stan.

Saxon-Art

”Fertility Bird” är dock ett permanent konstverk som man inte ska vidröra om man inte vill bli gravid. Under senaste året har Saxon Hotel fått vetskap om tolv nyfödda barn där föräldrarna hävdar att det är tack vare fågelkonstverket som barnet kommit till världen. Innan The Saxon blev ett femstjärnigt hotell var detta ett privat hem för miljardären Douw Steyn, en av Sydafrikas rikaste män, som gjort sin förmögenhet inom försäkringsbranschen i Sydafrika och i London.

När Nelson Mandela äntligen släpptes ur fängelset i februari år 1990 upplät Steyn sin egen privata jättesvit till den blivande presidenten som bodde här sin första tid i frihet. Och apropå frihet var det också här och då som Nelson Mandela skrev klart och redigerade sin berömda biografi ”A long walk to freedom” som nyligen även blivit film.

Men det är många fler celebriteter som trivts genom åren i det som idag kallas Nelson Mandela Presidential Suite. Personalen är fåordig och mycket diskret och avslöjar inga namn, men det är välkänt att bland andra Bill och Hillary Clinton och Oprah Winfrey har Saxon Hotel som sitt favorithotell i Sydafrika.

Lyxvilla med egen buttler på Saxon Hotel

En hiss upp till en ”skywalk” leder oss från foajén ut över den lummiga grönskande parkanläggningen bort till vår Executive Luxury Villa. Här väntar vår egen privata butler och kock på att förgylla vår tillvaro efter det att vi snabbt klarat av incheckningsformalia nedsjunkna i sköna fåtöljer med var sitt glas fransk champagne i det vackra spatiösa vardagsrummet. Personalen frågar också vilken morgontidning vi önskar, och vi säger skrattande att det vore trevligt med en svensk morgontidning men att vi inser att det inte lär gå att få tag på så vi kan tänka oss en sydafrikansk och en engelsk.

SaxonExecutiveLuxuryVillaEntrance[RGB]

Villan bjuder förstås på all tänkbar lyx och komfort. Här finns en egen insynsskyddad terrass med en privat swimmingpool. De storslagna ljud- och bildanläggningarna är av märket Bang & Olufsen, sänglinnet i den stora dubbelsängen är av högsta kvalité och typ av kudde väljer man från en separat kuddmeny. Vi har egentligen ett inbokat affärsmöte ute på stan på eftermiddagen, men det bokar vi snabbt om till vår lyxvilla på Saxon Hotel.

Saxon Hotel - First Class Magazine

Vår butler serverar oss och våra affärsgäster små läckra munsbitar och ljuvliga viner som gör mötet till en mycket lustfylld upplevelse. I villan finns även en egen matsal med gott om plats för oss och eventuella gäster vi vill bjuda in. Men vi har andra spännande planer för kvällen.

Den berömda gourmetrestaurangen Five Hundred på Saxon Hotel

På Saxon Hotel finns nämligen den berömda gourmetrestaurangen Five Hundred som öppnade för lite drygt ett år sedan. Här har Sydafrikas mest hyllade och välkände executive chef David Higgs fått förverkliga sin ultimata restaurangdröm.

Vi lärde känna David redan år 2008 när han öppnade restaurangen på anrika vackra vingården Rust en Vrede utanför Kapstaden. Under hans ledning vann restaurangen så småningom pris både som Sydafrikas bästa restaurang och restaurangen med den allra bästa servicen, och David själv vann också utmärkelsen Sydafrikas Bäste Kock. Att finna en ny utmaning utan att behöva lämna landet blev förstås inte helt enkelt. David fann lösningen genom att omlokalisera sig från Kapstadens vindistrikt till affärsstaden Johannesburg uppe i landets norra delar, där förstklassiga fine diningrestauranger fram till dess varit sällsynta.

Efter en kortare tid på Radisson Blu blev David lockad till Saxon Hotel där han krävde, och med glädje fick, carte blanche att göra precis vad han ville av det som tidigare var svit 500 (därav restaurangens namn) för att skapa sin egen ”signature restaurant”. Det är med andra ord ingen stor restaurang. Här finns endast åtta bord plus ett chambre separé med ett chef’s table. En privat hiss för oss snabbt och elegant upp till den kulinariska högborgen. Den sobra inredningen går främst i färgerna svart, vitt och silver, och har liksom övriga hotellet hämtat inspiration från Afrika och Asien

Restaurangen präglas av en metropolitisk återhållen modern elegans i allt från inredning och personalens stil till det kulinariska som serveras på tallrikarna. Man hade lika gärna kunnat återfinna den här restaurangen i någon av New Yorks eller Londons eleganta affärskvarter. Utsikten över trädgården och Saxon Hotels stora poolterrass är magnifik och i restaurangen finns många vackra konstföremål att vila ögonen på. Men det är förstås det öppna köket som mest attraherar våra blickar. Vi har sett många öppna kök genom åren, men här är hela restaurangens långsida öppen in mot köket och vi imponeras av vilket behagligt lugn som dominerar miljön där inne

Saxon Hotel - First Class Magazine

Kockarna svävar ordlöst fram mellan spisarna och bänkarna, och simsalabim bärs det ut fantastiska gastronomiska kreationer till de hänförda gästerna. Hotellet har en egen organisk köksträdgård, ”roof top garden”, belägen uppe på garagehusets tak. Här skördar kockarna varje dag säsongens pinfärska grönsaker och doftande örter som bjuds hotellets gäster i de tre olika restaurangerna.

På Five Hundred ägnar man även mycket uppmärksamhet åt små detaljer som gör att man som gäst känner sig extra väl omhändertagen. Min handväska fick till exempel en egen liten piedestal bredvid mig så att den inte behövde stå på golvet. Och till makens förtjusning kunde han välja läsglasögon i rätt styrka från en fullsortimentsbricka.

Vår sexrättersmeny blev en oförglömlig upplevelse av underbara smaker, spännande konsistens och fantasifulla uppläggningar som närmast kan beskrivas som små konstverk. Det är svårt att kora några vinnande rätter bland allt det ljuvliga vi inmundigade, men ”Ndabele salmon, sour cream, asietra caviar”, ”The quail circle of life” och ”Lychee and liquorice macaroon massacre” har dröjt sig kvar lite extra i våra sinnen. Det blev många ”wow”, ”åhhh” och ”mmmm” under kvällens lopp.

Saxon Hotel - First Class Magazine
Saxon Hotel - First Class Magazine

Kockarna interagerar med gästerna på ett trevligt sätt genom att själva presentera sina rätter vid bordet. Man får verkligen känslan av att rätterna tillagats just för oss och kockarnas entusiasm och intresse är smittsamt och känns genuint. Alla rätter för hela bordet bärs både in och ut på en stor bricka som en person håller medan kocken ställer fram tallrikarna. Lite ceremoniellt och väldigt trevligt.

Vi ber David att försöka klä i ord vad som skiljer Five Hundred från Davids förra skapelse i vindistrikten.

– På Rust en Vrede var stilen mer rustik och lantligt avslappnad, mer ”Cape Town style” även om det var fine dining, för att matcha vingårdsatmosfären. Här är stilen mer ”ren” och kraftfull, allt har sin egen individuella smak, och matlagning och presentation har mer av en ”city dining”-stil. Vi är också nyfikna på varifrån David finner idéer till vidareutveckling nu när han redan vunnit så många priser och utmärkelser.

– Vi hämtar mycket inspiration från vår trädgård uppe på taket, där det som är i säsong ger oss uppslag till nya rätter i köket. Teamet av kockar fungerar väldigt bra tillsammans och ger varandra mycket inspiration, liksom utlandsresor vi gör ibland. Vinlistan är en imponerande inbunden bok med alla franska regioner och länder över hela världen representerade.

Här finns allt från överkomliga lokala viner för några hundra sydafrikanska rand upp till fransk vintagechampagne och prestige cuvée för drygt 20 000 rand per flaska.

Saxon-Afternoon tea a DSC_9275 (BW)

Glasvinerna i vinpaketen till de olika menyerna är noggrant utvalda och matchar rätterna på ett utsökt sätt. Sexrättersmenyn inklusive vinpaketet går på 1 550 rand, vilket med dagens trevliga växelkurs på ungefär 0,60 blir ett fantastiskt fynd för cirka 930 kronor. Det ryktas att Michelinguiden äntligen lär vara på väg till Afrika år 2015, och Five Hundred lär utan tvekan ha en given plats i det sammanhanget.

Njutningsfull morgon på Saxon Hotel

När vi morgonen därpå serveras en underbar frukost i vår egen villas matsal kommer vår butler fram med ett brett leende och en bunt färska morgontidningar. Döm om vår förvåning när vi, ovanpå de sydafrikanska och engelska, finner ett digitalt utprintat och elegant limbundet exemplar av den svenska dagstidningen Dagens Nyheter med dagens datum! Efter frukost promenerar vi bort till The Saxon Spa and Studio. På den elegant lyxiga anläggningen finns ett fullsortiment av alla tänkbara, och några tämligen otänkbara, behandlingar. Jag beslutar mig för att prova på en av de mer otänkbara som också är en av deras signature therapies – ”Sound Therapy”.

Saxon-SpaHydro4[RGB]

Jag placeras på en skön uppvärmd vattensäng och tibetanska skålar, gong-gongs, cymbaler och små klockor placeras på och runt min kropp. Terapeuten slår sedan försiktigt på dem så ljud och vibrationer uppstår, som fortplantas genom min kropp och balanserar och stärker kroppens naturliga energicenter. Behandlingen är en överraskande sinnlig och meditativ upplevelse av annorlunda slag, och på något vis känns den symbolisk för hela vår upplevelse av Saxon Hotel. Vi enas om att vår vistelse bjudit på en mångfald av sinnliga överraskningar som kommer att leva kvar i våra minnen en lång tid, och vi är inte ett dugg förvånade över att kräsna celebriteter från hela världen har Saxon Hotel som ett av sina favorithotell.

Här har vi samlat samtliga artiklar om Sydafrika.

Här hittar du mer information om The Saxon.

Foto: Björn Waenerlund samt press
To Top
Translate »